Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ședința anunțată de membrii CSM,…

Ședința anunțată de membrii CSM, la care urma să fie numit președintele interimar al CSJ, a fost amânată: „Postu nu s-a prezentat”

Sedința Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), convocată astăzi, 1 noiembrie nu a avut loc din lipsă de cvorum. Situația de astăzi se repetă, după ce la 17 octombrie și 22 octombrie ședințele au fost amânată din același motiv. Pe ordinea de zi a ședinței de astăzi erau programate 13 subiecte, printre care numirea unui judecător care să dețină interimatul funcție de președinte al Curții Supreme de Justiție.

La ședința anunțată astăzi, 1 octombrie, s-au prezentat șapte membri ai Consiliului Superior al Magistraturii.

„Domnul Micu se află în concediu săptămâna această. Domnul Postu la ședința precedentă, din data de 24 octombrie, a declarat că pentru marți, săptămâna viitoare, cum este planificat de obicei ședințele CSM, este în imposibilitate de a se prezenta și a rugat dacă este posibil să anunțăm ședința pentru miercuri. Ulterior a comunicat că miercuri nu poate să se prezinte pentru că pleacă într-o deplasare. Miercuri, telefonându-l, mi-a spus că joi revine în țară, de aceea am planificat ședința pentru astăzi, 1 octombrie, la ora 9:00. Ieri, a sunat și a spus că nu poate să vină pentru că este în imposibilitate de a se prezenta.

Prin urmare, ședința de astăzi este imposibil de petrecut din cauza neprezentării domnului Postu. Anterior eu m-am expus vizavi de faptul că nu este cvorum la ședințele CSM din cauza domnului Postu, iar dumnelaui la ședința anterioară a declarat că nu este adevarat. Astăzi constatăm aceeași situație, domnul Postu nu este prezent”, a declarat președintele interimar al CSM, Dorel Musteță.

După cele două ședințe anterioare ale membrilor CSM, din 18 si 22 octombrie, amânate din lipsă de cvorum, președintelui interimar al CSM, Dorel Musteață, a declarat că întrunirea membrilor CSM în cele două ședințe a eșuat pentru că s-ar încerca intenționat boicotarea acestora.

Pentru ședința de astăzi, opt membri ai CSM au confirmat prezența, însă un membru, care a confirmat prezența, și anume membrul desemnat de Parlament, domnul Ion Postu, atât ședința trecută nu a avut loc din cauza neprezenței acestuia, cât și ședința de astăzi. Fiind telefonat, dumnealui a spus că nu poate să se prezinte. Am telefonat să convenim să amânăm pentru o altă oră, însă nu a mai răspuns la telefon. Se creează impresia că ședințele CSM sunt intenționat boicotate și se încearcă de a face ca CSM să nu fie lucrativ”, a declarat atunci Musteață, în debutul ședinței CSM.

Primul punct de pe agendă de astăzi era numirea unui judecător care va deține interimatul funcție de președinte al Curții Supreme de Justiție. Decizia vine după ce, la ultima ședință, de pe 24 octombrie, membrii CSM au aprobat cererea de demisie a judecătorului Ion Druță din funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție. ( Detalii aici )

Decizia de a se convoca în ședințe vine în contextul în care CSM nu a recunoscut hotărârile Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie și a depus în acest sens și o contestație prin care a solicitat anularea hotărârii prin care le-au fost ridicate mandatele.

Cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru, au fost revocați din funcție în urma unei hotărâri adoptate în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor de vineri, 27 septembrie. După vot, participanții au decis organizarea unei noi Adunari Generale a Judecătorilor la data de 25 octombrie, pentru a alege noi membri ai CSM, însă Adunarea din 25 octombrie nu a avut loc din lipsă de cvorum.

Justiție în blocaj. Cronologia evenimentelor o puteți găsi aici.