Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   VIDEO/ Adunarea generală a judecătorilor…

VIDEO Adunarea generală a judecătorilor nu a avut loc din lipsă de cvorum

Cea de-a doua Adunare generală a judecătorilor, planificată pentru astăzi, 25 octombrie, a fost amânată din lipstă de cvorum. În cadrul Adunării de astăzi, care este nerecunoscută de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și de către Ministerul Justiției, urma să fie aleacă o nouă componență a membrilor CSM din rândurile judecătorilor, asta după ce la Adunarea precedentă din 27 octombrie a fost adoptată unanim o rezoluție prin care membrii actualului CSM, desemnați din partea judecătorilor, au fost declarați „incompatibili” cu funcția deținută.

10.52: Mai mulți judecători au părăsit sala de ședință.

10.50: Judecătorul Aureliu Postică a declarat că nu există cvorum pentru Adunare: „Nu avem astăzi o Adunare deliberativă. Nu avem cvorum pentru a desfășura Adunarea, dar suntem într-un cadrul perfect legal, chiar dacă nu am întrunit numărul suficient de voturi”.

10.35: La intrarea în Casa Sindicatelor, judecătorii sunt întâmpinați de mai mulți protestatari.

10.15: Adunarea ar fi trebuit să înceapă la ora 10.00, însă nici după un sfert de oră, în sală nu sunt prezenți suficienți judecători pentru care Adunarea să aibă cvorum.

09.58: Înaninte de începerea Adunării, activistul civic Pavel Grigorciuc și avocatul Ilie Rotaru au criticat sistemul judecătoresc. Grigorciuc a adus în fața Casei Sindicatelor, unde ar urma să aibă loc Adunarea, un sac plin cu bani, făcând aluzie la faptul că magistrații sunt corupți, iar oamenii nu își pot găsi dreptatea în instanțele de judecată.

Anterior, membrii CSM au transmis un mesaj public prin care declară ca fiind ilegală activitatea grupului de judecători și a Asociației Judecătorilor privind convocarea și desfășurarea Adunării Judecătorilor din 27 septembrie 2019, precum şi dispunerea convocării unei Adunări a Judecătorilor pentru data de 25 octombrie 2019. Membrii CSM au făcut și un apel către toți judecătorii din țară s„ă respecte prevederile constituționale, să acționeze strict în limitele legale și nu în interesul unui grup de judecători”.

Justiție în blocaj:

Cinci membri ai CSM, Dorel Musteață, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton și Petru Moraru, au fost revocați din funcție în urma unei hotărâri adoptate în cadrul Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor de vineri, 27 septembrie. Adunarea a fost organizată după ce, pe 13 septembrie, 87 de magistrați au cerut CSM-ului convocarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor.

Pe 19 septembrie 2019 CSM decide amânarea examinării cererii și dispune o inspecție pentru „a verifica dacă judecătorilor care au semnat cererea le-au fost aduse la cunoștință motivele pentru care au semnat și dăcă au fost intimidați în acest sens”. Detalii AICI.

La doar o zi după ce CSM decide amânarea examinării cererii grupului de judecători, pe 20 septembrie 2019, CA Chișinău a admis cererea de chemare în judecată depusă de semnatarii cererii și a obligat CSM-ul să convoace Adunarea generală extraordinară a judecătorilor. Detalii AICI.

Pe 24 septembrie 2019, CSM respinge cererea celor 87 de judecători de a convoca Adunarea. Detalii AICI.

Astfel, tot în aceeași zi, pe 24 septembrie 2019, CA Chișinău pronunță o încheiere prin care stabilesc organizarea la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor, a Adunării generale extraordinare a judecătorilor și obligă secretariatul CSM să asigure desfășurarea ședinței. Detalii AICI.

Pe 25 septembrie 2019. CSM depune la CSJ apel împotriva hotărârii CA Chișinău din 20 septembrie prin care a fost obligat să convoace Adunarea.

Peste o zi, pe 26 septembrie 2019, completul de judecată format din judecătorii Oleg Sternioală, Sveatoslav Moldovan, Victor Burduh, Nicolae Craiu și Iurie Bejenaru de la CSJ resping apelul CSM, respectiv hotărârea din 20 septembrie, prin care CSM este obligat să organizeze Adunarea, devine irevocabilă. Detalii AICI.

După decizia CSJ, pe 27 septembrie 2019, CSM contestă la CSJ încheierea din 24 septembrie a CA Chișinău prin care magistratele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi au stabilit organizarea Adunării la la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor.

Pe 27 septembrie 2019, are loc Adunarea generală extraordinară a judecătorilor organizată la inițiativa a 87 de magistrați. La Adunare participă 200 de judecători, deși timp de câteva ore AGJ nu avea cvorum. Judecătorii susțin că s-au conformat hotărârii irevocabile a CA Chișinău.