Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE TEXT/ Cea de-a treia…

LIVE TEXT Cea de-a treia ședință de judecată în dosarul „kuliok” a luat sfârșit. Cauza penală va fi examinată în fond. Detalii de la PA

Luni, 31 octombrie, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) are loc cea de-a treia ședință de judecată în dosarul „kuliok”, în care fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia „în calitate sa de președinte al R. Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în R. Moldova, între partidul politic PDM și partidul politic PSRM”.

Igor Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.


UPDATE 16:30 Procuratura Anticorupție informează că astăzi Curtea Supremă de Justiție a finalizat ședința preliminară în cauza penală a lui Igor Dodon. Următoarea ședință a fost stabilită pentru data de 11 octombrie ora 14:00.

În cadrul ședințelor preliminare în cauza penală a lui Igor Dodon, care au avut loc la 17, 24, și 31 octombrie 2022, au fost examinate cereri și demersuri din partea acuzării și apărării.

Potrivit PA, din partea acuzării au fost înaintate demersuri cu privire la prelungirea măsurii preventive arestul la domiciliu, precum și lista probelor, care urmează a fi cercetate în ședință de judecată.

„Partea apărării au înaintat cereri, inclusiv patru cereri de recuzare, două cereri privind ridicarea excepției de neconstituționalitate și suspendarea procesului de judecare a cauzei până la pronunțarea Curții Constituționale, și o cerere de strămutare a cauzei și suspendare a procesului de judecare a cauzei. Referitor la cererile apărării de recuzare, suspendare a procesului de judecare a cauzei și cererii de strămutare, informăm că acestea au fost respinse ca fiind neîntemeiate”, se arată în comunicatul publicat de PA.

UPDATE 13:45 Cea de-a treia ședință de judecată preliminară în dosarul „kuliok” a fost declarată închisă. Cauza penală urmează a fi examinată în fond de vineri, 11 noiembrie.

UPDATE 13:23 Avocații lui Igor Dodon au solicitat audierea a circa 190 de martori, foști consilieri ai lui Dodon, de pe vremea când acesta ocupa funcția de președinte al țării, precum și membri ai Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), angajați din cadrul Serviciul de Protecție și Pază de Stat (SPPS) și angajați de la Reședința de stat de la Condriţa.

Printre cei care ar urma să fie audiați sunt Ion Chicu, actual președinte al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei (PDCM) și fost prim-ministru înaintat în funcție de Igor Dodon, primarul capitalei Ion Ceban, ex-directorul adjunct al SPPS Petru Corduneanu, fostul deputat PSRM Ștefan Gațcan, actuali deputați socialiști, Vasile Bolea, Corneliu Furculiță și Vlad Batrâncea.

UPDATE 13:00 Judecătorii au respins cerere de suspendare a procesului de judecată. Totodată, va fi sesizată Curtea Constituțională.

UPDATE 12:30 Apărătorii fostului președinte socialist cer repetat suspendarea procesului de judecată și sesizarea Curții Constituționale, în baza articolului 7, aliniat 3, din Codul de procedură penală.

Dacă, în procesul judecării cauzei, instanţa constată că norma juridică ce urmează a fi aplicată contravine prevederilor Constituţiei şi este expusă într-un act juridic care poate fi supus controlului constituţionalităţii, judecarea cauzei se suspendă, se informează Curtea Supremă de Justiţie care, la rîndul său, sesizează Curtea Constituţională”.

UPDATE 11:50 Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție, în componența Nadejda Toma, Liliana Catan și Ion Guzun, a respins cererea de recuzare a judecătorilor CSJ ca fiind neîntemeiată.

UPDATE 11:30 Completul de judecători format din Nadejda Toma, Liliana Catan și Ion Guzun vor examina cererea de recuzare a completului constituit din Anatolie Țurcan, Vladimir Timofti și Ghenadie Plămădeală.

UPDATE 10:30 Avocații lui Igor Dodon au depus o cerere de recuzare a întregului complet de judecători care examinează cauza penală. Astfel, a fost anunțată o pauză, pentru a fi creat un alt complet care va examinare solicitarea apărătorilor inculpatului.


Ziarul de Gardă a scris despre primele două ședințe de judecată de la CSJ:


Completul de judecători care examinează dosarul lui Igor Dodon

Completul de judecători care examinează cauza penală este format din trei magistrați – Anatolie Țurcan, Vladimir Timofti și Ghenadie Plămădeală.

Anatolie Țurcan a fost numit în funcția de judecător al CSJ în 2016, până la atingerea vârstei de 65 de ani. Anterior, a activat în calitate de judecător la Curtea de Apel Chișinău, judecător la Judecătoria Râșcani și judecător la Judecătoria Ocnița.

Anatolie Țurcan a făcut parte din Completul de judecată de la Curtea Supremă de Justiție, alături de Vladimir Timofti și Nadejda Toma, care a pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Cei trei magistrați au declarat neîntemeiat recursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Anterior, Anatolie Țurcan a exercitat funcția de membru al CSM pe o perioadă de 8 ani, două mandate consecutive. Când era membru al CSM, Țurcan a fost promovat de către colegii săi, de la CA Chișinău la CSJ.

Vladimir Timofti a fost numit în 2002 în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, potrivit magistrat.md. Ulterior, în 2003, acesta a fost numit în funcția de judecător la CSJ. În 2012, lui Timofti i-a fost conferit gradul superior de calificare a judecătorului, iar în 2014 i-a fost acordată Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Vladimir Timofti a făcut parte din completul de judecători de la CSJ care, pe 12 februarie 2017, au respins ca inadmisibile recursurile depuse de părțile din dosarul fostului premier Vladimir Filat, judecat pentru corupere pasivă și trafic de influență, condamnat anterior de Judecătoria Buiucani la nouă ani de închisoare cu executare.

Ghenadie Plămădeală este judecător din anul 1999, când a fost numit în funcție la Judecătoria Hâncești. Peste doi ani, în 2001, a fost transferat la Judecătoria Buiucani, iar în 2004 a fost numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. În 20142016 și 2019, Ghenadie Plămădeală a fost evaluat cu calificativul „foarte bine” de către membrii Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor.

Acuzațiile care i se aduc lui Igor Dodon

Pe 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței CSJ-ului pentru examinare în fond. Potrivit prevederilor art. 39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de președintele R. Moldova, precizează Procuratura.

„Conform acuzațiilor aduse lui Igor Dodon, ultimului i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din R. Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”, se arată în comunicatul publicat de PA.

„Precizăm că, suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitatea sa de președinte al R. Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de  răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, mai afirmă acuzatorii de stat.

Dodon: „Mă declar complet nevinovat și vom dovedi acest lucru în instanță” 

„În continuare, în gestiunea PA, rămân în investigare, la etapa de urmărire penală alte trei episoade privind învinuirea ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, de săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar și de trădare de Patrie”, precizează procurorii. 

PA anunță că, în privința unor persoane, care au participat la comiterea infracțiunilor și au acționat în complicitate cu Igor Dodon, cu referire la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, locul aflării cărora este cunoscut, „urmărirea penală continuă, iar despre rezultatele obținute PA va comunica în mod separat”.

„Mă declar complet nevinovat și vom dovedi acest lucru în instanță. Acesta este un caz 100% politic, cusut cu ață galbenă, cu martori falși. În plus, am identificat numeroase nereguli și greșeli din partea procurorilor, care s-au grăbit să trimită cazul în instanță pentru a raporta conducerii țării cu privire la sarcinile pe care și le-au stabilit”, a declarat Igor Dodon, după ce dosarul a fost trimis în judecată. 

Igor Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce CA Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, emisă anterior. Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care s-a speculat că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-i transmită lui Cornel.

Secvența video, publicată de fostul deputat Iurie Reniță, este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon declara că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM. Ulterior, Dodon declara public că ar fi jucat un rol în cadrul acelor discuții, cu scopul de a-l debarca pe Plahotniuc de la guvernare.