Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE TEXT/ Prima ședință de…

LIVE TEXT Prima ședință de judecată de la CSJ în dosarul „kuliok”: cererea de recuzare a judecătorului Vladimir Timofti, respinsă

Sursa foto: ZdG

Prima ședință de judecată în dosarul „kuliok”, în care fostul președinte al R. Moldova, socialistul Igor Dodon este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă, are loc luni, 17 octombrie, la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Igor Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Ion Vîzdoagă, Petru Balan și Nicolae Posturusu sunt avocații socialistului Igor Dodon.


UPDATE 16:36 Magistrații au intrat în deliberări pentru a examina solicitarea procurorilor de prelungire a arestului la domiciliu în privința lui Dodon.

UPDATE 16:15 Procurorii au cerut prelungirea arestului la domiciliu cu încă 30 de zile în privința lui Igor Dodon.

UPDATE 15:07 Cererea de recuzare a judecătorului Vladimir Timofti de la examinarea dosarului a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.

UPDATE 14:55 Completul de judecători format din Ghenadie Plămădeală, Ion Guzun și Anatolie Țurcan va examina cererea de recuzare a magistratului Vladimir Timofti înaintată de avocații lui Igor Dodon.

Ion Guzun

Ion Guzun a fost numit în funcţia de judecător al CSJ, pe 14 februarie 2014, până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani.

Ion Guzun a fost desemnat în funcția de judecător în anul 1993, la Judecătoria Buiucani, mun. Chișinău. După zece ani de activitate, magistratul a renunțat la mantie și a îmbrăcat roba de avocat pentru opt ani. În anul 2012, Ion Guzun a revenit în funcția de magistrat, la Curtea de Apel Bender, ulterior, în 2014, fiind promovat la CSJ.

Judecătorul Ion Guzun a făcut și el parte, alături de magistrata Liliana Catană, din completul de judecată care a pus punctul final în dosarul pe numele fostului premier Vladimir Filat la CSJ.

UPDATE 13:24 Magistrații de la CSJ au înregistrat cererea de recuzare a judecătorului Vladimir Timofti înaintată de avocații lui Dodon.

UPDATE 12:29 Avocații lui Dodon au cerut o pauză de 30 de minute pentru a formula o cerere de recuzare a lui Vladimir Timofti, președintele completului de judecători, care examinează cauza penală.

UPDATE 12:06 Magistrații au respins cererile înaintate de avocații lui Dodon, prin care a fost solicitată recuzarea procurorilor Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu, pe motiv că „dosarul trebuie să fie instrumentat de procurori de la Procuratura Generală”.

UPDATE 11:50 După ce magistrații de la CSJ au intrat în deliberări, socialistul Igor Dodon a ieșit în fața instanței, acolo unde îl așteptau câțiva susținători, și a declarat că „acest caz o să intre în manualele de jurisprudență din R. Moldova”.

„(…) La CSJ trebuie să fie delegați procurori de la PG. Iarmaliuc are 2,5 ani în Procuratură. Are stagiu nici patru ani (…). Astăzi o să stabilească dacă procurorii vor fi ăștia sau nu, dacă judecătorii vor fi ăștia sau nu, pentru că CSJ examinează cazurile fostului președinte (…). Sunt o mulțime de elemente pentru a intra în detaliile dosarului. Dat fiind faptul că dosarul este de importanță națională, niciodată în 31 de ani de independență, președintele țării nu a ajuns aici. Tot ce ține de procedură pe acest caz trebuie examinat atent (…). Cazul acesta o să intre în manualele de jurisprudență din R. Moldova (…). Eu sunt puternic, mă țin în mâini. Eu nu am fugit din țară (…)”, a spus Dodon.

UPDATE 11:35 Magistrații de la CSJ s-au retras în deliberări. Aceștia urmează să se expună pe marginea cererilor de recuzare a procurorilor înaintate de apărătorii lui Dodon.

UPDATE 10:30 Între timp, un grup de susținători ai socialistului Igor Dodon, inclusiv membri ai PSRM, s-au adunat la un protest în fața CSJ.

Sursa foto: ZdG

UPDATE 10:18 Apărătorii fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon au cerut recuzarea procurorilor Petru Iarmaliuc și Vitalie Codreanu pe motiv că dosarul trebuie să fie instrumentat de procurori de la Procuratura Generală (PG), dar nu de la Procuratura Anticorupție (PA).

Sursa foto: ZdG

Completul de judecători care examinează dosarul lui Igor Dodon

Completul de judecători care examinează cauza penală este format din trei magistrați – Anatolie Țurcan, Vladimir Timofti și Ghenadie Plămădeală.

Anatolie Țurcan a fost numit în funcția de judecător al CSJ în 2016, până la atingerea vârstei de 65 de ani. Anterior, a activat în calitate de judecător la Curtea de Apel Chișinău, judecător la Judecătoria Râșcani și judecător la Judecătoria Ocnița.

Anatolie Țurcan a făcut parte din Completul de judecată de la Curtea Supremă de Justiție, alături de Vladimir Timofti și Nadejda Toma, care a pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. Cei trei magistrați au declarat neîntemeiat recursul depus de avocatul lui Platon împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău prin care a fost menținută condamnarea la 18 ani de închisoare.

Anterior, Anatolie Țurcan a exercitat funcția de membru al CSM pe o perioadă de 8 ani, două mandate consecutive. Când era membru al CSM, Țurcan a fost promovat de către colegii săi, de la CA Chișinău la CSJ.

Vladimir Timofti a fost numit în 2002 în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă, potrivit magistrat.md. Ulterior, în 2003, acesta a fost numit în funcția de judecător la CSJ. În 2012, lui Timofti i-a fost conferit gradul superior de calificare a judecătorului, iar în 2014 i-a fost acordată Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii.

Vladimir Timofti a făcut parte din completul de judecători de la CSJ care, pe 12 februarie 2017, au respins ca inadmisibile recursurile depuse de părțile din dosarul fostului premier Vladimir Filat, judecat pentru corupere pasivă și trafic de influență, condamnat anterior de Judecătoria Buiucani la nouă ani de închisoare cu executare.

Ghenadie Plămădeală este judecător din anul 1999, când a fost numit în funcție la Judecătoria Hâncești. Peste doi ani, în 2001, a fost transferat la Judecătoria Buiucani, iar în 2004 a fost numit în funcție până la atingerea plafonului de vârstă. În 2014, 2016 și 2019, Ghenadie Plămădeală a fost evaluat cu calificativul „foarte bine” de către membrii Colegiului de Evaluare a Performanțelor Judecătorilor.

Acuzațiile care i se aduc lui Igor Dodon

Pe 6 octombrie 2022, Procuratura Anticorupție a anunțat despre trimiterea în judecată a cauzei penale de învinuire a ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, în comiterea infracțiunii de corupere pasivă și organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei organizații criminale, săvârșite pe durata exercitării mandatului său de președinte al R. Moldova, în perioada lunii iunie 2019.

Dosarul disjuns pe două capete de acuzare în privința lui Igor Dodon a fost transmis conform competenței CSJ-ului pentru examinare în fond. Potrivit prevederilor art. 39 din Codul de procedură penală, CSJ este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de președintele R. Moldova, precizează Procuratura.

„Conform acuzațiilor aduse lui Igor Dodon, ultimului i se incriminează că, urmărind promovarea intereselor lui Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, care au creat și conduceau o organizație criminală și care aveau interesul de a controla procesele politice, sociale și economice din R. Moldova, precum și de a se eschiva de la răspundere penală în Federația Rusă, a pretins și a acceptat de la aceștia bani în sumă de la 600 000 până la 1 000 000 de dolari. Suma menționată era pretinsă de către Igor Dodon pentru achitarea cheltuielilor curente ale partidului politic „Partidul Socialiștilor din R. Moldova”(PSRM), inclusiv pentru achitarea salariilor angajaților aceluiași partid”, se arată în comunicatul publicat de PA.

„Precizăm că, suma menționată a fost percepută de la Plahotniuc Vladimir și Iaralov Serghei, pentru a negocia, în calitatea sa de președinte al R. Moldova, cu factorii de decizie din Federația Rusă, condiții favorabile partidului politic „Partidul Democrat din Moldova”(PDM) și, personal, lui Plahotniuc Vladimir privind crearea unei coaliții de guvernare în Republica Moldova, între partidul politic „PDM” și partidul politic „PSRM”. Interesul acestei coaliții prevedea modul de distribuire a funcțiilor de miniștri în cadrul noului Guvern și a funcțiilor de conducere a instituțiilor publice, precum și eliberarea lui Plahotniuc Vladimir de  răspunderea penală pe dosarele pendinte în privința acestuia, care sunt în gestiunea organelor de drept din Federația Rusă”, mai afirmă acuzatorii de stat.

Dodon: „Mă declar complet nevinovat și vom dovedi acest lucru în instanță” 

„În continuare, în gestiunea PA, rămân în investigare, la etapa de urmărire penală alte trei episoade privind învinuirea ex-președintelui R. Moldova, Igor Dodon, de săvârșirea infracțiunilor de îmbogățire ilicită, încălcarea modului de gestionare a mijloacelor financiare ale partidelor politice sau ale fondurilor electorale, dar și de trădare de Patrie”, precizează procurorii. 

PA anunță că, în privința unor persoane, care au participat la comiterea infracțiunilor și au acționat în complicitate cu Igor Dodon, cu referire la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov, locul aflării cărora este cunoscut, „urmărirea penală continuă, iar despre rezultatele obținute PA va comunica în mod separat”.

„Mă declar complet nevinovat și vom dovedi acest lucru în instanță. Acesta este un caz 100% politic, cusut cu ață galbenă, cu martori falși. În plus, am identificat numeroase nereguli și greșeli din partea procurorilor, care s-au grăbit să trimită cazul în instanță pentru a raporta conducerii țării cu privire la sarcinile pe care și le-au stabilit”, a declarat Igor Dodon, după ce dosarul a fost trimis în judecată. 

Igor Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce CA Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, emisă anterior. Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care s-a speculat că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-i transmită lui Cornel.

Secvența video, publicată de fostul deputat Iurie Reniță, este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon declara că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM. Ulterior, Dodon declara public că ar fi jucat un rol în cadrul acelor discuții, cu scopul de a-l debarca pe Plahotniuc de la guvernare.