Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   LIVE/ Ședință la CSM: Cererea…

LIVE Ședință la CSM: Cererea unui judecător din Laundromat care a cerut să fie transferat la Judecătoria Chișinău a fost respinsă

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 3 noiembrie, în ședință plenară. Pe agendă sunt programate, în total, 15 subiecte.

LIVE TEXT:

10.10 Membrii CSM au examinat cererea judecătorului Serghei Lebediuc de a fi transferat la Judecătoria Chișinău. Asta după ce Judecătoria militară la care a activat atunci când a fost suspendat a fost între timp dizolvată. Raportorul Andrei Galben a propus acceptarea solicitării și transmiterea acesteia șefului statului pentru a fi aprobată ca formalitate dictată de 2 articole din legea privind activitatea CSM și cea a statutului judecătorului. Astfel încât, odată ce Lebediuc a primit dreptul de a putea activa până la plafonul de vârstă, să poată să-și continue activitatea.

Membra CSM, Carolina Ciugureanu-Mihăluță a făcut însă referire la Constituție și spune că CSM e în drept să ia o decizie pe cont propriu. După deliberări, membrii CSM cu 2 voturi pro și 9 împotrivă, au decis respingerea cererii judecătorului.

9.50 Examinarea cererilor de către CSM a 2 foști procurori care și-au dorit să fie judecători și candidaturile cărora au fost respinse de președinte, au fost amânate de membrii Consiliului. Asta pentru că atât Sergiu Zmeu și Sergiu Petrușca au cerut amânarea examinării. Zmeu, fostul soț al interpretei Adriana Ochișanu a transmis un certificat de boală, iar Petrușca a anunțat că este implicat într-un dosar.

Sergiu Petrușca este procurorul care care în ianuarie 2019 a emis ordonanțele de interceptare a telefoanelor reprezentanților opoziției de atunci, printre care Andrei Năstase, Chiril Moțpan, Dan Perciun, Dinu Plângău și Alexandru Slusari, potrivit Anticoruptie.md. La 1 iulie 2020, CSM l-a propus pe Petrușca la funcția de președinte după ce a fost admis la concursul pentru suplinirea funcției de magistrat în baza vechimii în muncă. Acesta a fost notat cu 79 de puncte de către membrii Colegiului de Selecție. Candidatura sa însă, a fost respinsă de șeful statului.

09:10 Este examinat subiectul cu privire la contestarea Hotărârii Plenului Colegiului disciplinar nr. 15/5 din 16 iulie 2020, emise în privința judecătorului Ion Volcovschi de la Judecătoria Cimișlia.

Contestarea este examinată în lipsa judecătorului Ion Volcovschi.

09:08 Ședința a început. A fost aprobată agenda.