Principală  —  IMPORTANTE   —   La o zi după ce…

La o zi după ce dosarul în care este cercetat Dorin Damir și Alexandru Pînzari a fost inregistrat și repartizat spre examinare în instanță, PCCOCS anunță despre finalizarea urmării penale

La o zi după ce dosarul în care Dorin Damir, președintele FEA, Alexandru Pînzari, ex-ministru al Apărării, dar și Valeriu Cojocaru, șeful IP Bălți, sunt bănuiți de abuz în serviciu, a fost înregistrat și repartizat spre examinare în instanță, reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță vineri, 24 septembrie, că au finalizat urmărea penală și au expediat în instanță dosarul penal.

„PCCOCS cu suportul operativ al ofițerilor Serviciului de Informații și Securitate, a finalizat urmărirea penală și expediat spre examinare în instanța de judecată dosarul penal de învinuire a fostului șef al Inspectoratul General al Poliției (IGP), a șefului suspendat al IP Bălți și a președintelui asociației FEA, în cadrul dosarului angajărilor fictive la IGP al Ministerului Afacerilor Interne”, se menționează în comunicatul emis de PCCOCS.

La 23 septembrie, ZdG a scris că președintele Asociației FEA, Dorin Damir, finul de cununie al fostului lider al Partidului Democrat din Moldova (PDM) Vladimir Plahotniuc, actualul șef al IP Balți Valeriu Cojocaru și ex-ministrul Apărării Alexandru Pînzari, vor compărea pe banca acuzaților.

Atunci, reprezentanții Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) nu au făcut niciun anunț cu privire la transmiterea vreunui dosar în judecată în acest sens, în timp ce pe portalul Judecătoriei Chișinău a fost publicată informația cu privire la repartizarea cauzei penale în care cei trei sunt cercetați pentru abuz de putere sau abuz de serviciu.

Solicitați de ZdG, responsabilii din cadrul PCCOCS ne-au declarat că „atunci când acest caz va fi expediat în instanță neapărat vor comunica publicului larg”. Declarația reprezentanților PCCOCS vine în contextul în care cauza penală a fost înregistrată la Judecătoria Chișinău, fiind deja și repartizată spre examinarea în fond, în prima instanță.

Conform informațiilor obținute de ZdG, dosarul în care Dorin Damir, președintele FEA, Alexandru Pînzari, ex-ministru al Apărării, dar și Valeriu Cojocaru, șeful IP Bălți, sunt bănuiți de abuz în serviciu, a fost repartizat spre examinare în procedura judecătorului Denis Guzun. Detalii aici. Denis Guzun – judecătorul despre care ZdG a scris în 2018 și care riscă să rămână fără circa 3 milioane de lei, după ce ANI a constatat cea mai mare diferență substanțială de până acum.

Pe 7 iulie curent , Dorin Damir, fostul șef al Direcției Operațiuni Speciale nr. 5 și actual șef al IP Balți Valeriu Cojocaru, dar și fostul șef al secției nr.1 „K” a Direcției nr. 5, actual inspector din cadrul Poliției de Frontieră Ion Cojocaru, au fost plasați în arest pentru 30 de zile, în dosarul ce vizează activitatea angajaților fostei Direcții nr. 5 a MAI.

Ziarul de Gardă a intrat în posesia unor documente, dar și a unei ordonanțe din dosar și vă prezintă detalii despre cum a ajuns Dorin Damir să fie angajat în cadrul fostei Direcții nr. 5 a INI, să dețină gradul special de „comisar”, pseodonimul „HOLRIO” și un pașaport cu o altă identitate pentru a efectua „investigații sub acoperire”.

La 6 iulie curent, procurorul de caz, Dumitru Raileanu, a emis ordonanța de punere sub învinuire în cazul lui Dorin Damir în comiterea infracțiunilor prevăzute de art. 42 alin (4) și (5), art 327 alin (2) lit b (abuzul de serviciu), art. 42 alin (5), art. 191 alin (4) (delapidarea averii străine), art 42 alin (2), art 362 alin (1) (trecerea ilegală a frontierei de stat), art 42 alin (4), art 344 alin (1) (divulgarea secretului de stat), art 42 alin (4), (5), art 332 alin (1) (falsul în acte publice) din Codul Penal.

Urmărirea penală în cazul lui Damir a început cu șase luni în urmă

Din Ordonanța de punere sub învinuire a lui Dorin Damir: Aproximativ în luna iunie 2017, folosindu-se de influența, autoritatea și puterea conferită de statutul său de fin de cununie al lui Vladimir Plahotniuc, care era o personalitate notorie pe plan social și politic în R. Moldova, fiind președinte al PDM – partid de guvernământ în acea perioadă, l-a instigat pe Cojocaru Vladimir, care deținea funcția de șef al Direcției nr. 5 a INI al IGM al MAI, fiind abilitat cu mai multe drepturi, să realizeze o schemă infracțională, prin intermediul căreia să creeze aparența apartenenței sale la activitatea polițienească și în mod regulat să primească mijloace bănești ce nu i se cuvin.

Astfel, din 15 iunie 2017 Damir a fost numit de Cojocaru în funcția de ofițer superior sub acoperire al Serviciului extern al Secției nr. 1 ”K” a Direcției nr. 5  a INI, acordându-i totodată lui Damir gradul special de inspector superior și pseudonimul „HOLRIO”. 

În context, procurorii menționează că având intenția tăinuirii conexiunii cu Damir, Cojocaru a parafat mai multe documente atribuindu-le statutul de „secret de stat”.

Tot aici se menționează că, deși lui Damir nu i-a fost perfectat dreptul la acces la secretul de stat, Cojocaru și subalterni de-ai lui, i-au prezentat și divulgat lui Damir un șir de acte și proceduri secrete care se refereau la activitatea specială de investigații.