Principală  —  IMPORTANTE   —   Judecătorul Denis Guzun, despre care…

Judecătorul Denis Guzun, despre care ZdG a scris în 2018, riscă să rămână fără circa 3 milioane de lei. ANI a constatat cea mai mare diferență substanțială de până acum

Imagine-simbol

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) anunță că a încheiat procedura de control a averii pe numele judecătorului Denis Guzun de la Judecătoria Chișinău, despre care ZdG a scris în 2018. În cadrul procedurii de control, inspectorul de integritate a constatat prezența unei diferențe substanțiale, care cade sub incidența legislației actuale și reprezintă cea mai mare sumă identificată de către ANI, în mărime totală de aproximativ 3 milioane de lei.

Potrivit ANI, suma depășește de 23, 7 ori plafonul admis de lege, mai exact 20 de salarii lunare pe economie.

„Această diferență substanțială a fost stabilită pentru anul 2018, când judecătorul a achiziționat șapte bunuri mobile și imobile în capitală, în valoare totală de peste 3 milioane de lei, inclusiv două locații nelocative din sectorul Buiucani a Chișinăului, casa de locuit cu terenul aferent și o construcție, teren pentru construcții și încă un autoturism de model BMW X5. Inspectorul de integritate a stabilit că toate aceste bunuri, pe care judecătorul le deține în proprietate au un caracter nejustificat, fapt pentru care ANI a dispus confiscarea averii în valoare totală de aproximativ 3 milioane de lei”, se arată într-o notă informativă a instituției.

Denis Guzun, judecător la Judecătoria Chișinău

Totodată, inspectorii din cadrul ANI au stabilit o diferență în mărime de peste 191 de mii de lei, sumă care depășește semnificativ valoarea plafonată de 6 salarii medii lunare obținute de Guzun în perioada de declarare.

„Această sumă a fost generată de procurarea unui autoturism de model Mercedes Benz ML 250 Blue Tec, la preț de circa 576 mii de lei. Deoarece, suma a fost stabilită în baza precedentei legi, aceasta nu poate confiscată. Suplimentar, după examinarea declarațiilor de avere și interese personale depuse de judecător în perioada 2016-2019, au fost stabilite aspecte și de ordin penal. Astfel, acesta nu a declarat venitul în mărime de circa 1 milion 246 mii lei, înregistrat în anul 2018, sub formă de depuneri în numerar pe un cont bancar deschis pe numele său și câte două bunuri imobile – un teren aferent și o construcție accesorie, situate în Chișinău și raionul Criuleni, pe care le-a dobândit în anii 2008 și 2018”, se mai arată în nota informativă.

Potrivit ANI, Guzun a inclus date false și eronate despre cadourile bănești în mărime de 2 milioane 200 mii de lei și 192 mii lei, dar și mijloace financiare păstrate sub formă de economii, în cuantum de aproximativ 113 mii de euro.

„Deoarece, aceste încălcări au caracter penal, inspectorul de integritate a sesizat Procuratura Generală pentru inițierea unei cauze penale sub aspectul falsului în declarații. Subiectul urmează a fi destituit din funcția pe care o deține, în cazul în care averea acestuia a fost constatată, în totalitate sau în parte, ca fiind nejustificată printr-o hotărâre judecătorească definitivă. Totodată, acesta riscă să nu mai dețină o funcție de demnitate publică timp de 3 ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor”, susțin reprezentanții ANI.

În anul 2018, ZdG a scris despre casa de lux, banii de la nuntă, tranzacţiile şi cariera unei dinastii de judecători, investigație în care figurează judecătorul Denis Guzun, implicat în tranzacţii imobiliare încă din perioada studenţiei. ZdG a scris atunci că părinţii săi, soţii Ion şi Maria Guzun, locuiesc într-o casă de lux amplasată în coasta Chişinăului despre care susţineau în declaraţiile de avere şi interese că ar fi fost nefinisată. Imobilul nici măcar nu a fost înregistrat la Cadastru.

În 2018, Denis Guzun conducea un Mercedes evaluat la 30 de mii de euro şi susţinea că a câştigat, la nunta pe care a jucat-o în 2017, nu mai puţin de 110 mii de euro.

Familia Guzun, cu studii şi activitate în justiţie, a reuşit să-şi construiască, în ultimii ani, o avere de invidiat.

Ion Guzun, tatăl lui Denis Guzun, în luna martie curent, s-a înregistrat în cursa pentru fotoliul de președinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ).