Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Fostul președinte Igor Dodon poate…

Fostul președinte Igor Dodon poate să părăsească țara. Magistrații CSJ i-au permis să plece în România

Fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, învinuit de comiterea infracțiunii de corupere pasivă, organizarea și acceptarea finanțării partidului politic din partea unei „organizații criminale”, i s-a permis să părăsească țara. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis cererea fostului șef de stat privind plecarea sa în România. Informația a fost confirmată pentru ZdG de procurorul anticorupție Petru Iarmaliuc.

„La ședința de judecată a fost înaintată o cerere prin care s-a solicitat permisiunea ca Igor Dodon să părăsească teritoriul R. Moldova pentru perioada 28 ianuarie-5 februarie pentru a-l însoți pe fiul său minor, împreună cu soția sa – care la fel este învinuită de PA, pentru a beneficia de anumite servicii de tratament în România. (…) Au fost prezentate, anexă la cerere, niște înscrisuri, copii, extrase medicale care indicau asupra stării de sănătate a inculpatului Igor Dodon și a copilului său minor. Eu am indicat că aceste copii și înscrisuri nu sunt suficiente și e necesar de a verifica autenticitatea și veridicitatea datelor din aceste documente, prin audierea persoanei care le-a întocmit. Să se prezinte în ședința de judecată medicul și să spună de ce acesta nu poate urma tratamentul în R. Moldova. Acolo scrie „reabilitare” nu că starea de sănătatea a persoanei este gravă. Deci nu există circumstanțe excepționale personale ale învinuitului.

(…) Poate interacționa cu anumite persoane care sunt vizate în dosar, sau ar putea să întreprindă alte acțiuni de natură să împiedice bună desfășurarea a procesului penal. Chiar și acum, au înaintat iar o cerere de recuzare a completului de judecată. Avem deja a șase cerere de recuzare, adică șase ședințe de judecată nu au avut loc pe motiv de recuzare a judecătorilor, iar de patru ori au solicitat recuzarea procurorului”, a afirmat procurorul de caz.

Avocații ex-președintelui socialist au solicitat, din nou, recuzarea completului de judecată, pe motiv că ar fi „vulnerabil”.

Luni, 6 ianuarie, judecătorii CSJ au admis demersul procurorului privind prelungirea termenului măsurii preventive – obligarea de a nu părăsi țara pentru alte 60 de zile, în privința lui Igor Dodon.

Tot atunci, cererea înaintată de către apărătorii lui Igor Dodon, privind recuzarea completului de judecători care examinează cauza a fost respinsă ca fiind neîntemeiată, a comunicat pentru Ziarul de Gardă serviciul de presă al Procuraturii Anticorupție.

Igor Dodon a fost eliberat din arest la domiciliu prin decizia Curții Supreme de Justiție (CSJ) din 18 noiembrie. Fostul șef de stat a fost plasat atunci sub control judiciar pentru 60 de zile, având interdicția de a părăsi țara.

În așa-numitul dosar „kuliok”, fostul președinte al R. Moldova este învinuit că a pretins aproape un milion de dolari de la Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov pentru a negocia cu Federația Rusă, iar în dosarul „Energocom”, fostul președinte este învinuit de depășirea atribuțiilor de serviciu.

Igor Dodon a fost reținut pe 24 mai, după ce procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții, timp de mai bine de zece ore, la mai multe locații deținute de Dodon și rudele lui.

Dodon este primul șef de stat judecat pentru o infracțiune comisă în perioada în care își exercita funcția. Din acest motiv, dosarul a fost remis spre examinare direct la CSJ, care, potrivit legii, este competentă să judece în primă instanță cauzele penale privind infracțiunile săvârșite de un șef de stat.

Igor Dodon spune că nu înțelege de ce este învinuit, dar se declară nevinovat. „Acest caz va fi predat la facultățile de drept”. Reportaj de la ședința de judecată în dosarul „kuliok”

Urmărirea penală în dosarul denumit generic „kuliok” a fost reluată pe 18 mai 2022, la o zi după ce CA Chișinău a casat integral hotărârea Judecătoriei Chișinău, sectorul Ciocana, privind menținerea ordonanței de neîncepere a urmăririi penale împotriva fostului președinte al R. Moldova, emisă anterior. Dosarul are la bază o secvență video de la întâlnirea dintre Igor Dodon, Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov din iunie 2019, în care se observă cum liderul PDM îi dă lui Dodon o pungă neagră în care s-a speculat că ar fi fost bani. În acea înregistrare, Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc să nu „umble cu culioacele” și să transmită punga lui Cornel (se presupune că e vorba despre Corneliu Furculiță, n.r.), pentru că acesta urma să achite anumite salarii. Plahotniuc i-a zis atunci lui Iaralov să-i dea banii lui Costea (se presupune că e vorba despre Constantin Botnari, n.r.) ca să-i transmită lui Cornel.

Secvența video, publicată de fostul deputat Iurie Reniță, este o continuare a înregistrării video de la întâlnirea celor trei din iunie 2019, când Dodon declara că primește lunar bani din Federația Rusă pentru finanțarea PSRM. Ulterior, Dodon declara public că ar fi jucat un rol în cadrul acelor discuții, cu scopul de a-l debarca pe Plahotniuc de la guvernare.

Igor Dodon era bănuit de îmbogățire ilicită, corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală și trădare de Patrie.