Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Istoria arvunei de 25 de…

Istoria arvunei de 25 de mii de euro pentru „utilaje de bucătărie”, plătită cash de soția ex-președintelui Dodon. Urmele duc spre cumnatul său și o bază de odihnă „all inclusive” de pe malul Nistrului

Utilaj de bucătărie profesionist, inclusiv aragaz și cuptor cu aburi – pentru asta a lăsat o arvună de 25 de mii de euro Galina Dodon, soția fostului președinte Igor Dodon. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către cel care a semnat recipisa pentru primirea arvunei, Dumitru Stanchevici, proprietarul companiei „Horecagrup” SRL de la care a fost achiziționat utilajul. El a confirmat că tranzacția a avut loc în vara anului 2021. 

În cadrul perchezițiilor efectuate de procurori marți, 24 mai, la domiciliul fostului președinte, Igor Dodon, au fost ridicate mai multe obiecte, acte și sume de bani. Printre acestea, și o recipisă care demonstra că soția lui Igor Dodon, Galina Dodon, a oferit o arvună de 25 de mii de euro, pentru achiziționarea utilajelor de bucătărie. 

Recipisa care confirmă faptul că, pe 13 august 2021, la o lună după alegerile parlamentare, Galina Dodon a plătit, cash, 25 de mii de euro în calitate de arvună pentru utilaje de bucătărie

Citiți și: Primele rezultate ale perchezițiilor efectuate de procurori la familia lui Dodon: circa un milion de lei în numerar și o recipisă cu 25 de mii de euro pentru mobilier de bucătărie – FOTO

Ziarul de Gardă a identificat persoana care a semnat această recipisă: omul de afaceri Dumitru Stanchevici, care deține mai multe companii, inclusiv „Horecagrup” SRL, care importă mai multe tipuri de marfă, inclusiv utilaje de bucătărie. El a fost de acord să relateze istoria acestei recipise și motivul pentru care a fost lăsată arvuna de 25 de mii de euro, de către fost primă doamnă a R. Moldova.

Omul de afaceri a explicat că arvuna a fost dată sub formă de bani cash, fiind o tranzacție între două persoane fizice. El a spus că s-a asigurat în acest fel că marfa comandată va fi cumpărată. Potrivit lui, arvuna de 25 de mii de euro ar fi fost mai mare decât prețul total al utilajelor.

Galina și Igor Dodon la Molovata, satul de baștină al soției politicianului

Eu pot să confirm că am luat de la dumneaei această arvună, în calitate de persoană fizică. Eu, ca persoană fizică, m-am asigurat că nu o să fiu păcălit”, a declarat pentru ZdG Dumitru Stanchevici.  

Totodată, acesta a menționat că toate specificațiile tehnice ale utilajelor au fost discutate cu fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu.

Ulterior, când marfa a fost importată în R. Moldova, cei 25 de mii de euro i-au fost întorși Galinei Dodon, iar utilajul modern de bucătărie a fost achitat prin transfer bancar de compania deținută de Petru Merineanu, „Artic Nova” SRL. Firma a fost înregistrată în ianuarie 2011, în satul Molovata, raionul Dubăsari, unicul asociat și administrator fiind Petru Merineanu. 

„Până am semnat recipisa, nu am știut cu cine vorbesc”

Domnul Igor Dodon nu a fost la noi niciodată. Să vă spun sincer, până am semnat recipisa, nu am știut cu cine vorbesc. Nu cunoșteam cine este doamna. Nu s-a prezentat. La momentul discuției, ea a spus că ar fi vrut să nu piardă timp pentru precomenzi, ca să fie totul la timp”, a spus Stanchevici.

Este vorba despre niște unități pentru bucătărie profesională. Sunt produse specializate care au fost ulterior vândute către persoana juridică, care a făcut transferul, iar după asta a fost întoarsă arvuna”, a precizat omul de afaceri.

Marți, 24 mai, Dumitru Stanchevici a precizat pentru ZdG că nu a fost contactat, deocamdată, de oamenii legii, pentru a discuta acest subiect. 

Dodon declara venituri mai mici decât valoarea arvunei lăsate pentru utilaje de bucătărie

Potrivit ultimei declarații de avere depuse de către Igor Dodon, în noiembrie 2021, când a renunțat la mandatul de deputat, el indica venituri de 95 de mii de lei din salariul de la Parlament și de la Partidul Socialiștilor, la care se adaugă salariul de 295 de mii de lei al soției sale, încasat de la firma lui Corneliu Furculiță, „Exclusiv Media”SRL. În total, familia Dodon ar fi acumulat aproape 400 de mii de lei, adică mai puțin decât valoare sumei de 25 de mii de euro achitată cash în luna august 2021, echivalentă cu aproximativ 500 de mii de lei.

În declarația depusă la preluarea mandatului de deputat, în august 2021, Igor Dodon declara venit din salariul de la președinție de 321 de mii de lei și din salariul soției sale, de 377 de mi de lei, în total acumulând aproape 700 de mii de lei.

Compania lui Merineanu, care ar fi achiziționat utilajele de bucătărie, deține o pensiune pe malul Nistrului

ZdG a constatat că firma care a plătit ulterior utilajele pentru bucătărie, „Artic Nova” SRL – înregistrată pe numele cumnatului lui Igor Dodon, Petru Merineanu, deține pensiunea „Fata Morgana”, situată în satul Molovata, raionul Dubăsari, aflată pe malul drept al râului Nistru. Aceasta este localitatea de baștină a Galinei Dodon și, respectiv, a fratelui său, Petru Merineanu.

În descrierea de pe site-ul stațiunii, aceasta este situata la o depărtare de 27 km față de orășelul Criuleni, la 55 km depărtare de orașul Chișinău și la 30 km de orașul Orhei.

Pensiunea dispune de locuri de cazare, în trei căsuțe cu câte două nivele, plajă amenajată pe malul Nistrului și piscină. Oferă și servicii cicloturism și motociclism off road, precum și pentru practicarea zborurilor cu deltaplanul și paraplanul. Proprietarii promit și că vor oferi în curând și servicii de închiriere a hidrobiciletelor, luntrelor cu vâsle și jet ski-ului. Turiștilor li se propun și activități precum pescuitul sau vânătoarea.

Ofertele pensiunii variază între 92 de euro și 212 euro pe zi pentru o persoană, în funcție de serviciile alese.

Captură fatamorgana.md

Imobilele și terenul pe care se află pensiunea – cumpărate recent de firma lui Merineanu

Datele de la Cadastru arată că terenul pe care se află pensiunea „Fata Morgana” și imobilele au fost recent vândute de către actualul administrator al stațiunii, Anatolie Crețu, companiei „Artic Nova”, înregistrată pe numele cumnatului lui Igor Dodon, Petru Merineanu.

Anatolie Crețu, la pensiunea „Fata Morgana”

Terenul și cele trei căsuțe cu două nivele au fost cumpărate de firma înregistrată pe Petru Merineanu în mai 2021, fiind înregistrate la Cadastru în luna iunie, iar clădirea principală a pensiunii a fost oficial procurată în ianuarie 2022, fiind trecută la Cadastru pe numele noului proprietar în februarie 2022.

De asemenea, Anatolie Crețu, administratorul pensiunii și al companiei „Artic Nova” SRL, arendează un teren aflat în proprietatea administrației publice locale, situat chiar pe malul Nistrului, lângă stațiunea „Fata Morgana”.

Cumnatul lui Igor Dodon a cumpărat un teren pentru o altă bază de odihnă la Molovata

Ziarul de Gardă a dezvăluit în 2020, în cadrul unei anchete că fratele Galinei Dodon, Petru Merineanu, a cumpărat în februarie 2020, un alt teren în Molovata, tot pe malul Nistrului, teren cu o suprafață de 0.1044 ha, pe care a început construcția unei alte baze de odihnă. Acest fapt a stârnit nemulțumirea mai multor localnici atunci, care afirmau că această proprietate ar urma să servească drept zonă de odihnă și pentru familia președintelui Igor Dodon. Președinția a negat atunci orice legătură a fostului șef al statului cu această construcție. Între timp, pe acel teren au fost construite deja câteva imobile.

Cumnatul lui Dodon a încercat să înghită o recipisă

În timpul perchezițiilor efectuate de procurori la mai multe locații ale familiei fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon, Petru Merineanu, cumnatul lui Dodon, a încercat să distrugă o recipisă prin înghițire, potrivit unor surse ale Ziarului de Gardă din cadrul organelor de drept.

În cadrul unui briefing de presă, Elena Cazacov, șefa interimară a Procuraturii Anticorupție (PA), a declarat că una dintre persoanele, la care au fost efectuate percheziții, a încercat să distrugă înscrisurile care confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile ce depășesc suma de 700 de mii de euro. Aceasta nu a oferit niciun nume.

„ (…) În cadrul efectuării perchezițiilor, una din persoane a încercat să distrugă probele prin înghițire – înscrisurile depistate la domiciliu care confirmă tranzacțiile cu bunuri imobile în valoare ce depășesc suma de 700 de mii de euro. În același timp, la persoana respectivă au fost găsite și alte surse bănești în valoare de peste 37 de mii de euro (…). În același timp, în contextul infracțiunilor investigate, este relevant de a menționa că în una din locațiile supuse percheziției au fost depistați peste 600 000 lei, iar într-un plic cu simbolica unui partid politic se păstra suma de 17 000 de euro, și 1000 dolari SUA (…)”, a declarat Elena Cazacov.

Fostul președinte socialist al R. Moldova, Igor Dodon, a fost reținut pentru 72 de ore, după ce procurorii au efectuat mai multe percheziții la mai multe locații deținute de Dodon.

Fostul lider al PSRM este bănuit de corupere pasivă, acceptarea finanțării partidului politic de către o organizație criminală, trădare de patrie și îmbogățire ilicită.

Marți, 24 mai, procurorii anticorupție au efectuat zece percheziții la mai multe imobile ale familiei fostului președinte al R. Moldova Igor Dodon. În cadrul perchezițiilor efectuate, procurorii au depistat bunuri și bani în sumă de zeci de milioane de lei, iar în una din locațiile supuse perchezițiilor au fost depistate peste 600 de mii de lei, 17 mii de euro și 1000 de dolari.