Principală  —  IMPORTANTE   —   Fostul partid „Șor”, reprezentat de…

Fostul partid „Șor”, reprezentat de un avocat plătit de stat în dosarul finanțării ilegale

Ședința din data de 6 februarie 2024

Avocatul Valentin Caisîn a fost desemnat de stat pentru a reprezenta interesele fostului partid „Șor” în dosarul finanțării ilegale a ex-formațiunii politice, care se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani de mai bine de șapte luni. Informația a fost confirmată pentru Ziarul de Gardă de către procurorul de caz, Ghennadi Epure.

La ședința din 13 februarie, de la Judecătoria Buiucani, s-a prezentat avocatul Valentin Caisîn, care i-a fost oferit Partidului Șor de către stat, și lichidatorul Ion Popa. Primul a declarat instanței că a primit rechizitoriul de învinuire cu o zi mai devreme și are nevoie de timp pentru a studia tot dosarul. La rândul său, Ion Popa a spus că nu mai are împuterniciri legale pentru a reprezenta partidul din momentul în care acesta a fost lichidat, pe 23 ianuarie 2024. El a precizat că a venit la ședință fiind citat de procuror și doar pentru „a respecta procedura”. Avocații deputatei Marina Tauber susțin că legea nu prevede oferirea unui avocat de stat unei persoane juridice lichidate, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Următoarea ședință de judecată va avea loc pe 20 februarie 2024.

Recent, ZdG a scris că decizia Agenției Servicii Publice de a radia formațiunea politică „Șor”, una dintre părțile vizate în dosar, a creat incertitudine. În timp ce judecătoarea pe caz aștepta clarificări de la Ministerul Justiției privind părțile care trebuie să fie citate în instanță, avocatul și reprezentantul partidului „Șor” care nu mai există nici de jure, nici de facto, au decis să nu se mai prezinte la ședințe, invocând că formațiunea politică în numele căreia participau nu mai există.

Tauber și Partidul „Șor”, inculpați pentru finanțări de peste 200 de milioane de lei

La mijlocul lunii iunie 2023, Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”, pornit împotriva Marinei Tauber și a partidului „Șor”, declarat neconstituțional și radiat între timp din Registrul persoanelor juridice, a fost trimis în instanța de judecată.

Potrivit procurorilor, Marina Tauber, în scopuri electorale, a recepționat de la grupul criminal organizat condus de fostul deputat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, mijloace bănești în sumă de aproape 10 milioane de lei, dintre care peste 740 de mii de lei i-ar fi introdus fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice.

De asemenea, Tauber mai este învinuită că fiind vicepreședintă a partidului „Șor”, a acceptat cu bună știință finanțarea formațiunii cu peste 195 de milioane de lei din partea aceluiași grup criminal organizat.

Examinarea dosarului a început în 29 iunie 2023 la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, cauza fiind repartizată magistratei Olga Bejenari.

De la sfârșitul lunii iunie 2023 când s-au întâlnit prima oară în judecată și până la 6 februarie, au fost programate 16 şedinţe, însă doar șase dintre acestea au fost lucrative, conform informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată.

Partidul „Șor” – lichidat. Procurorii insistă asupra învinuirii formațiunii în instanța de judecată

La 23 ianuarie curent, în timp ce dosarul finanțării ilegale a partidului „Șor” se afla aproape de șapte luni pe masa magistraților, una dintre părțile vizate, și anume formațiunea politică „Șor”, a fost radiată din Registrul persoanelor juridice, decizie care a creat o situație incertă în această cauză.

De la începutul procesului, partidul „Șor” a fost reprezentat de Serghei Burgudji, un fost membru al formațiunii și apărat de avocatul Vadim Banaru. Aceștia însă au încetat să se prezinte la ședințele de judecată organizate pe acest caz începând cu data de 30 ianuarie.

Dosarul finanțării ilegale a partidului „Șor”, în impas: „Dumneavoastră ați văzut acei bani despre care vorbesc procurorii?”