Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Dosarul finanțării ilegale a partidului…

Dosarul finanțării ilegale a partidului „Șor”, în impas: „Dumneavoastră ați văzut acei bani despre care vorbesc procurorii?”

Ședința din data de 6 februarie 2024

Dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”, în care este cercetată și deputata Marina Tauber, se află pe rolul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani de mai bine de șapte luni, fără să existe o claritate privind finalitatea.

Decizia Agenției Servicii Publice de a radia formațiunea politică „Șor”, una dintre părțile vizate în dosar, a creat incertitudine. În timp ce judecătoarea pe caz așteaptă clarificări de la Ministerul Justiției privind părțile care trebuie să fie citate în instanță, avocatul și reprezentantul partidului „Șor” care nu mai există nici de jure, nici de facto, au decis să nu se mai prezinte la ședințe, invocând că formațiunea politică în numele căreia participau nu mai există.

Astfel, cele mai recente ședințe din dosar au fost amânate, în timp ce părțile încearcă să găsească o soluție pentru continuarea procesului. 

Tauber și Partidul „Șor”, inculpați pentru finanțări de peste 200 de milioane de lei

La mijlocul lunii iunie 2023, Procuratura Anticorupție a anunțat că dosarul finanțării ilegale a Partidului „Șor”, pornit împotriva Marinei Tauber și a partidului „Șor”, declarat neconstituțional și radiat între timp din Registrul persoanelor juridice, a fost trimis în instanța de judecată.

Potrivit procurorilor, Marina Tauber, în scopuri electorale, a recepționat de la grupul criminal organizat condus de fostul deputat Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, mijloace bănești în sumă de aproape 10 milioane de lei, dintre care peste 740 de mii de lei i-ar fi introdus fals în formularele de donații din numele a 104 persoane fizice.

De asemenea, Tauber mai este învinuită că fiind vicepreședintă a partidului „Șor”, a acceptat cu bună știință finanțarea formațiunii cu peste 195 de milioane de lei din partea aceluiași grup criminal organizat.

Examinarea dosarului a început în 29 iunie 2023 la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, cauza fiind repartizată magistratei Olga Bejenari.

De la sfârșitul lunii iunie 2023 când s-au întâlnit prima oară în judecată și până la 6 februarie, au fost programate 16 şedinţe, însă doar șase dintre acestea au fost lucrative, conform informațiilor de pe portalul instanțelor de judecată.

Partidul „Șor” – lichidat. Procurorii insistă asupra învinuirii formațiunii în instanța de judecată

La 23 ianuarie curent, în timp ce dosarul finanțării ilegale a partidului „Șor” se afla aproape de șapte luni pe masa magistraților, una dintre părțile vizate, și anume formațiunea politică „Șor”, a fost radiată din Registrul persoanelor juridice, decizie care a creat o situație incertă în această cauză.

De la începutul procesului, partidul „Șor” a fost reprezentat de Serghei Burgudji, un fost membru al formațiunii și apărat de avocatul Vadim Banaru. Aceștia însă au încetat să se prezinte la ședințele de judecată organizate pe acest caz începând cu data de 30 ianuarie.

În consecință, procurorul Roman Porubin a propus ca partidului „Șor” să-i fie acordat un avocat plătit de stat, iar Burgudji să fie adus silit la ședințele de judecată, fapt care nu s-a întâmplat.

Pe de o parte, avocații Marinei Tauber susțin că partidul nu mai poate fi judecat după ce a fost radiat din Registrul de stat al persoanelor juridice, iar pe de altă parte, procurorii insistă asupra învinuirii formațiunii în instanța de judecată.

Pentru a continua examinarea cauzei, judecătoarea Olga Bejenari a adresat la 26 ianuarie curent o solicitare către Ministerul Justiției în care a cerut informații privind radierea formațiunii. Aceasta însă nu a primit răspuns până în ziua următoarei ședințe programate, motiv pentru care ședințele din 30 ianuarie și 2 februarie au fost amânate, fiind luată decizia ca următoarea ședință să se desfășoare la data de 6 februarie.

Întruniți în ședință la 6 februarie, situația privind părțile care ar trebui citate în instanță era în continuare incertă. În timp ce judecătoarea Bejenari a precizat că până la ora începerii ședinței nu a primit clarificări de la Ministerul Justiției, procurorul Ghenadie Epure a menționat că deține dosarul ce cuprinde răspunsul Ministerului Justiției și că e pregătit să-l prezinte instanței, însă nu îl poate prezenta și părților implicate, întrucât actele au ajuns în posesia lui în dimineața acelei zile. Epure nu i-a putut răspunde judecătoarei la întrebările privind conținutul actelor oferite de minister, precizând că el nu cunoaște detalii.

Marina Tauber nu a ezitat să aducă noi învinuiri instituțiilor statului.

Marina Tauber, învinuită în dosarul finanțării ilegale a partidului „Șor”

„În afară de conținutul acestor documente, noi trebuie să verificăm dacă sunt originale, cine le-a semnat. Este straniu că doar un procuror a primit aceste acte, dar instanța  nu a reușit să le primească. Dacă procuratura și Ministerul Justiției, care acționează concertat, n-au reușit să se pregătească, nu este vina noastră”, a menționat Tauber.

Avocat: „Motivul pentru care au fost amânate ultimele două ședințe nu este anulat – partidul «Șor» nu are nici avocat desemnat din oficiu, nici reprezentant”

Întrucât partidul „Șor” nu a fost reprezentat de nimeni în cadrul ședinței din 6 februarie, iar clarificările oferite de Ministerul Justiției nu au fost analizate de toate părțile, ședința din 6 februarie a fost întreruptă.

În acest sens, avocatul Marinei Tauber, Sergiu Moraru, a susținut întreruperea ședinței, precizând că „atâta timp cât procurorii acuză, trebuie să fie și un reprezentant care să se expună”.

Partidul «Șor»  trebuie să aibă reprezentant, ca să revenim la normalitate. Atâta timp cât procurorii acuză, trebuie să fie și un reprezentant care să se expună. Altfel, în lipsa reprezentantului, ne trezim că dosarul se examinează de către procuror și judecător. Motivul pentru care au fost amânate două ședințe nu este anulat – partidul «Șor» nu are nici avocat desemnat din oficiu, nici reprezentant”, a punctat Moraru.

Marina Tauber a declarat pentru ZdG că dosarul privind finanțarea ilegală a partidului „Șor” ar fi unul „regizat” la comanda Maiei Sandu și fiind întrebată cum explică proveniența banilor despre care vorbesc procurorii, aceasta ne-a întrebat retoric: „Ați văzut acei bani?”

„În continuare cred că acesta este un dosar politic, iar regizorul este chiar Maia Sandu. Dumneavoastră ați văzut acei bani despre care vorbesc procurorii? Eu nu i-am văzut și nu pot comenta ceea ce nu am văzut”, ne-a declarat Tauber.

În mai bine de un an și jumătate de la demararea anchetei, procurorii au confiscat 9,9 milioane de lei de la mai mulți activiști și membri ai Partidului „Șor”, declarat neconstituțional și radiat între timp din lista persoanelor juridice.

Deși există un dosar privind finanțarea ilegală a unui partid afiliat lui Ilan Șor în instanță, grupul organizat de fostul deputat își continuă practicile. De curând, procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) au confiscat 800 de mii de lei din biroul unei angajate a primăriei Orhei, membră a partidului „Șansă”, afiliat lui Ilan Șor. Potrivit informațiilor oferite de PCCOCS,  „membrii unui partid ar fi urmat să repartizeze sume mari de bani de proveniență dubioasă.”