Principală  —  IMPORTANTE   —   „Eu, Vladimir Andronachi, nu voi…

„Eu, Vladimir Andronachi, nu voi fugi din ţară…”. Reacția ex-deputatului democrat la declarațiile șefei PA

Sursa: colaj ZdG

Ex-deputatul democrat Vladimir Andronachi, figurant în trei dosare penale, care a fost eliberat din arest la domiciliu la începutul lunii august, susține că va apărea în fața organelor de drept și a instanței de judecată „ori de câte ori” va fi citat. Reacția acestuia vine la două zile după ce șefa Procuraturii Anticorupție (PA), Veronica Dragalin, a criticat hotărârea Judecătoriei Chișinău prin care fostul parlamentar a fost eliberat din arest la domiciliu, afirmând că „22 de mii de lei nu este o garanție care va preveni ca această persoană să fugă din țară”.

Astfel, într-un comunicat expediat miercuri, 16 august, presei, Andronachi menționează că nu va fugi din țară și că se va supune ordinii publice.

„(…) În septembrie 2021 mă aflam în afara țării, fiind angajat în calitate de consultant la o companie internațională. În ziua înmânării citației soției Andronachi Nadejda, eu eram bolnav de Covid, fiind în stare gravă și nu am putut fi fizic prezent la organul de urmărire penală. Despre acest fapt, cu anexarea dovezilor corespunzătoare, a fost informată instanța de judecată și procurorul de caz, în cadrul ședinței de examinare a demersului procurorului cu privire la aplicarea arestului preventiv. Cu regret, instanța de judecată a neglijat dovezile imposibilității prezentării mele, aplicându-mi arest preventiv (…).

(…) În contextul presupunerilor de eschivare, declar cu toată responsabilitatea că voi apărea în fața organelor de drept și a instanței de judecată, ori de câte ori voi fi citat. Am manifestat pe parcursul anchetei deschidere spre colaborare cu organul de urmărire penală, doresc să particip la fiecare ședință de judecată și să fac declarații pentru elucidarea tuturor circumstanțelor, în vederea stabilirii adevărului. 

Am primit sprijin din partea unor oameni demni de încredere, care la rândul lor au încredere în mine şi au garantat prin reputaţia proprie, că eu, Vladimir Andronachi, nu voi fugi din ţară şi că mă voi supune ordinii publice şi totodată voi aborda procesul judiciar cu maximă diligenţă procesuală şi responsabilitate (…)”, susține Andronachi.

Luni, 14 august, Veronica Dragalin, procurora-șefă a PA), a declarat că nu este de acord cu decizia luată de judecătorul Gheorghe Balan de a-l elibera din arest la domiciliu pe ex-deputatul democrat Vladimir Andronachi, figurant în trei dosare penale (dosarul „Metalferos”, dosarul privind „Consulatul Moldovei la Odesa” și „Frauda bancară”). Șefa PA a venit cu mai multe precizări despre decizia luată, dar și depre dosar, într-un live pe Facebook.

Conform șefei PA, chiar dacă potrivit procuraturii decizia este una incorectă, legea nu ar permite la această etapă contestarea acesteia.

„22 de mii de lei nu este o garanție care va preveni ca această persoană să fugă din țară. Dar aceasta este decizia judecătorului și noi o s-o respectăm, pentru că așa lucrează legea. Dar venim public să explicăm poziția Procuraturii, a procurorilor, ca să înțeleagă societatea, jurnaliștii și tot restul de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă în acest dosar. (…) Au fost mai multe decizii pe parcursul acestui dosar cu care noi, procurorii, nu suntem de acord, dar legea nu ne permite să contestăm aceste decizii la un judecător ierarhic, pentru că așa scrie în Codul de procedură penală”, a accentuat procurora-șefă.

Vladimir Andronachi a fost eliberat din arest la domiciliu. Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat că, prin încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 11 august 2023, a fost respins demersul acuzatorului de stat de prelungire a măsurii preventive „arestarea la domiciliu” în privința lui Vladimir Andronachi și, respectiv, a fost admisă cererea părții apărării privind înlocuirea măsurii preventive din arestarea la domiciliu în garanția personală.

Ulterior, PA a confirmat informațiile publicate de ZdG despre garanții care au permis eliberarea lui Vladimir Andronachi din arest la domiciliu. Potrivit unui comunicat de presă, partea apărării a prezentat patru cereri în scris a garanților – a doi primari din cadrul raionului Cahul, unei persoane în etate deținătoare a ordinului „Gloria Muncii”, precum și a unui reprezentant al unui cult religios.

Fostul deputat democrat Vladimir Andronachi, care a fost expulzat în noiembrie 2022 de autoritățile din Ucraina, figurează în dosarele penale „frauda bancară” și „metalferos”, care se află în gestiunea PA și Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS).