Principală  —  Investigatii  —  Ancheta   —   VIDEO/ Vladimir Andronachi – dosar…

VIDEO Vladimir Andronachi – dosar examinat cu ușile închise, ca să fie protejat emoțional. „De ce vă băgați în suflet?”

Vladimir Andronachi, considerat unul dintre cei mai apropiați oameni ai lui Plahotniuc, fost deputat și fost vicepreședinte al fostului PDM, este vizat în trei dosare penale, potrivit datelor publice. Este vorba despre dosarul „Metalferos”, dosarul privind „Consulatul Moldovei la Odessa” și cel numit generic „Frauda bancară”. 

În judecată a fost transmis și este examinat, din martie 2023, doar dosarul în care Andronachi este învinuit de implicare în furtul miliardului. La 19 mai 2023, judecătorul Gheorghe Bălan de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, a dispus examinarea cauzei penale în ședință închisă, la cererea părții apărării, deoarece ,,eventuale reportaje și/sau emisiuni legate de prezentul proces judiciar riscă să-i afecteze emoțional familia inculpatului” și pentru că unele probe ar constitui secrete bancare și de stat, după cum a informat Procuratura Anticorupție. 

Vladimir Andronachi, în sala de judecată. Sursa foto: ZdG

Șefa PA, Veronica Dragalin, a calificat această decizie a judecătorului ca fiind nefondată și a anunțat că va solicita Consiliului Superior al Magistraturii inițierea unei proceduri disciplinare împotriva lui Gheorghe Bălan. 

Judecătorul Gheorghe Bălan. Susa foto: ZdG

La ședința din 13 iunie 2023, la care a dorit să participe și reportera ZdG, judecătorul Gheorghe Bălan nu a acceptat prezența presei în sală și nu a dorit să facă comentarii. Vladimir Andronachi nu au dorit să răspundă la întrebările ZdG. 

Am mers și la ședința următoare, din 16 iunie, care, la fel s-a desfășurat cu ușile închise. A fost deschisă numai partea în care judecătorul a anunțat că îi prelungește cu 30 de zile arestul la domiciliu lui Vladimir Andronachi, până la 18 iulie 2023. Andronachi stă în arest la domiciliu într-un apartament cu suprafața de 218 metri pătrați, pe care l-a cumpărat în 2015 de la părinții săi, care îl dețineau din 2008.

Vladimir Andronachi, în sala de judecată. Sursa foto: ZdG

L-am abordat din nou pe inculpat. Acesta însă a reacționat nervos. 

ZdG: Puteți să ne spuneți cum răspundeți la învinuiri?

Vl. Andronachi: Desigur că nu! Deja v-am dat de înțeles că nu vreau să comentez absolut nimic. De ce vă băgați în suflet? Ce manieră aveți să vă băgați în suflet? Căutați-vă de treabă, vă rog mult.

ZdG: Dar mai comunicați cu domnul Plahotniuc?

Vl. Andronachi: Nu comunic cu nimeni, absolut. Nu am dreptul să comunic cu nimeni, în afară de avocați. La revedere!

Fugar adus în țară

Vladimir Andronachi – reținut. Foto: ProTV.md

Și Andronachi are experiență de fugar. El a plecat din R. Moldova în iulie 2021, cu câteva zile înainte de alegerile parlamentare la care PAS a câștigat majoritatea în Parlament. La 2 noiembrie 2022, Vladimir Andronachi a fost reținut în punctul de trecere a frontierei Criva-Mamaliga, intrând în R. Moldova din Ucraina. Pe numele lui erau în acel moment două mandate de arestare în cadrul a două cauze penale – „Metalferos” și „Frauda bancară”.

A doua zi a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile, măsură care a fost prelungită de mai multe ori  pentru o perioadă de aproximativ jumătate de an, pentru ca la 19 aprilie 2023 Andronachi să fie eliberat din Penitenciarul nr. 13 și plasat în arest la domiciliu. 

În dosarul privind frauda bancară, lui Andronachi i se incriminează prejudicii de 26 de milioane de lei, fiindu-i aplicate și sechestre pe bunuri imobile, cote-părți în capitalul social al unor companii și mijloace bănești, în valoare egală cu suma prejudiciului. 

Consulatul din Odessa, Metalferos și Hotelul Național

Vladimir Andronachi mai este învinuit și de faptul că a exercitat rolul de conducător în tentativa de deposedare a R. Moldova de clădirea consulatului din Odessa și în delapidările de la „Metalferos”. În acest dosar a fost aplicat sechestru pe Hotelul Național, al cărui beneficiar efectiv este Andronachi, potrivit PCCOCS.

Citiți aici articolul integral despre dosarele lui Vladimir Plahotniuc și ale persoanelor apropiate lui.