Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Revin la Primărie după…

DOC Revin la Primărie după trei ani. CSJ pune punct final și obligă instituția municipală să repună în funcție doi vicepretori demiși în 2019

Primăria municipiului Chișinău a fost obligată să îi repună în funcție pe vicepretorul sectorului Centru, Petru Budurin și pe vicepretorul sectorului Ciocana, Sergiu Secrieri, eliberați din funcție în 2019 și să le achite prejudiciul moral și cheltuielile pentru judecată. În ambele cazuri, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibile recursurile depuse de către primarul general al municipiului Chișinău și pretura sectorului Chișinău.

Pe 25 iulie 2019, Petru Budurin a fost eliberat din funcția de vicepretor al sectorului Centru. În acest sens a fost emisă o dispoziție, în baza unei note informative a pretorului sectorului Centru, Pavel Rusu.

Pe 12 septembrie 2019, Petru Budurin a depus cerere de chemare în judecată împotriva primarului municipiului Chișinău cu privire la anularea actului administrativ, restabilirea în funcţie, încasarea salariului pentru perioada absenței forțate de la lucru, repararea prejudiciului moral şi încasarea cheltuielilor de judecată.

Pe 29 iunie 2020, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a anulat dispoziţia primarului municipiului Chişinău cu privire la eliberarea lui Petru Budurin din funcţia de vicepretor al sectorului Centru. Instanța l-a obligat pe edil să emită actul administrativ cu privire la restabilirea lui Petru Budurin în funcție, cel cu privire la achitarea în beneficiul lui Petru Budurin a salariului pentru perioada absenţei forţate de la lucru, începând cu 25 iulie 2019 până pe 29 iunie și cel cu privire la achitarea în beneficiul lui Petru Budurin a despăgubirii pentru prejudiciul moral echivalentă cu mărimea unui salariu mediu lunar al vicepretorului sectorului Centru.

Pe 23 februarie 2021, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul depus de primarului municipiului Chișinău, a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani și a emis o nouă decizie, prin care a anulat dispoziţia primarului cu privire la eliberarea lui Petru Budurin din funcţia de vicepretor al sectorului Centru, cu repunerea lui în drepturile salariale.

Pe 22 martie 2021, Petru Budurin a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, solicitând casarea deciziei instanței de apel și menținerea hotărârii primei instanțe. Pe 23 martie curent și primarul mun. Chișinău a depus recurs împotriva deciziei CA Chișinău, solicitând casarea deciziei instanței de apel în partea admiterii acțiunii depuse de Petru Budurin.

Pe 21 iulie 2021, Curtea Supremă de Justiție a admis recursurile, a casat decizia Curții de Apel Chișinău, cu restituirea cauzei spre rejudecare la CA Chișinău, în alt complet de judecată.

La 17 decembrie 2021, Primarul General al municipiului Chișinău a depus cerere de recurs nemotivată împotriva deciziei instanței de apel, iar la 1 martie 2022, cu respectarea termenului prevăzut la art.245 alin.(2) din Codul administrativ, a fost prezentată motivarea recursului, solicitând admiterea acestuia, casarea deciziei din 24 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău cu emiterea unei noi hotărâri de respingere a acțiuni depuse de Petru Budurin în partea anulării actului administrativ, restabilirea în funcție și declararea ca fiind inadmisibilă a pretenției de reparare a prejudiciului material și moral.

La 16 martie 2022, Pretura sectorului Centru a depus referință, prin care a solicitat admiterea recursului declarat de Primarul General al mun. Chișinău.

La 20 aprilie 2022, Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție declară inadmisibilă cererea de recurs depusă de Primarul General al municipiului Chișinău.

Încheierea a fost pronunțată la 20 aprilie de Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ în componența magistraților Iurie Bejenaru, Aliona Miron și Galina Stratulat:

Pe 6 septembrie 2019, Sergiu Secrieru a depus cerere de chemare în judecată împotriva Primăriei municipiului Chişinău cu privire la anularea actului administrativ, restabilirea în funcţie, încasarea salariului pentru perioada absenței forțate de la lucru, repararea prejudiciului moral şi încasarea cheltuielilor de judecată.

Pe 19 martie 2020, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani a anulat dispoziţia din martie 2019 prin care Sergiu Secrieru a fost eliberat din funcția de vicepretor al sectorului Ciocana, a fost obligată autoritatea publică pârâtă să emită ordin de restabilire a reclamantului în funcția deținută până la concediere, cu achitarea drepturilor salariale pentru perioada
absenței forțate de la lucru.

Pe 2 februarie 2021, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul depus de primăria mun. Chișinău, a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani și a emis o nouă decizie prin care a fost anulată dispoziţia cu privire la eliberarea lui Sergiu Secrieru din funcţia de vicepretor al sectorului Ciocana.

Pe 22 februarie 2021, Sergiu Secrieru a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, solicitând casarea acesteia în partea în care acțiunea a fost declarată inadmisibilă, cu emiterea în această parte a unei noi decizii, prin care a dispune restabilirea lui în funcția de vicepretor al sectorului Ciocana, încasarea salariului pentru perioada absenței forțate de la lucru, precum și repararea prejudiciului moral.

Pe 4 martie 2021 și Primăria mun. Chișinău a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, solicitând casarea acesteia și a hotărârii primei instanțe.

Pe 21 iulie curent, Curtea Supremă de Justiție a admis recursurile și a casat decizia Curții de Apel Chișinău, cu restituirea cauzei spre rejudecare la CA Chișinău, în alt complet de judecată.

În noiembrie 2021, Primarul General al mun. Chișinăului și Pretura sectorului Chișinău au depus recursuri împotriva deciziei din 10 noiembrie 2021 a Curţii de Apel Chişinău, care ulterior, la 8 februarie 2022, a fost completată cu motivare, solicitând admiterea recursului, casarea parțială a deciziei instanței de apel, cu emiterea unei noi decizii prin care cererea de chemare în judecată să fie respinsă, iar în partea declarării inadmisibile a pretenției privind repararea prejudiciului moral decizia să fie menținută.

La 11 mai 2022, Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a declarat inadmisibile recursurile depuse de primarul municipiului Chișinău și pretura sectorului Chișinău.

Încheierea a fost pronunțată la 11 mai de Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ în componența magistraților Ala Cobăneanu, Nina Vascan și Nicolae Craiu:

Cauzele a doi foști vicepretori concediați în 2019, restituite CA Chișinău spre rejudecare