DOC/ Revin la Primărie după trei ani. CSJ pune punct final și obligă instituția municipală să repună în funcție doi vicepretori demiși în 2019 – Ziarul de Gardă
 • DOC/ Revin la Primărie după trei ani. CSJ pune punct final și obligă instituția municipală să repună în funcție doi vicepretori demiși în 2019

  DOC/ Revin la Primărie după trei ani. CSJ pune punct final și obligă instituția municipală să repună în funcție doi vicepretori demiși în 2019
  12 mai 2022 | 17:36

  Primăria municipiului Chișinău a fost obligată să îi repună în funcție pe vicepretorul sectorului Centru, Petru Budurin și pe vicepretorul sectorului Ciocana, Sergiu Secrieri, eliberați din funcție în 2019 și să le achite prejudiciul moral și cheltuielile pentru judecată. În ambele cazuri, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a declarat inadmisibile recursurile depuse de către primarul general al municipiului Chișinău și pretura sectorului Chișinău.

  Pe 25 iulie 2019, Petru Budurin a fost eliberat din funcția de vicepretor al sectorului Centru. În acest sens a fost emisă o dispoziție, în baza unei note informative a pretorului sectorului Centru, Pavel Rusu.

  Pe 12 septembrie 2019, Petru Budurin a depus cerere de chemare în judecată împotriva primarului municipiului Chișinău cu privire la anularea actului administrativ, restabilirea în funcţie, încasarea salariului pentru perioada absenței forțate de la lucru, repararea prejudiciului moral şi încasarea cheltuielilor de judecată.

  Pe 29 iunie 2020, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a anulat dispoziţia primarului municipiului Chişinău cu privire la eliberarea lui Petru Budurin din funcţia de vicepretor al sectorului Centru. Instanța l-a obligat pe edil să emită actul administrativ cu privire la restabilirea lui Petru Budurin în funcție, cel cu privire la achitarea în beneficiul lui Petru Budurin a salariului pentru perioada absenţei forţate de la lucru, începând cu 25 iulie 2019 până pe 29 iunie și cel cu privire la achitarea în beneficiul lui Petru Budurin a despăgubirii pentru prejudiciul moral echivalentă cu mărimea unui salariu mediu lunar al vicepretorului sectorului Centru.

  Pe 23 februarie 2021, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul depus de primarului municipiului Chișinău, a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani și a emis o nouă decizie, prin care a anulat dispoziţia primarului cu privire la eliberarea lui Petru Budurin din funcţia de vicepretor al sectorului Centru, cu repunerea lui în drepturile salariale.

  Publicitate

  Pe 22 martie 2021, Petru Budurin a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, solicitând casarea deciziei instanței de apel și menținerea hotărârii primei instanțe. Pe 23 martie curent și primarul mun. Chișinău a depus recurs împotriva deciziei CA Chișinău, solicitând casarea deciziei instanței de apel în partea admiterii acțiunii depuse de Petru Budurin.

  Pe 21 iulie 2021, Curtea Supremă de Justiție a admis recursurile, a casat decizia Curții de Apel Chișinău, cu restituirea cauzei spre rejudecare la CA Chișinău, în alt complet de judecată.

  La 17 decembrie 2021, Primarul General al municipiului Chișinău a depus cerere de recurs nemotivată împotriva deciziei instanței de apel, iar la 1 martie 2022, cu respectarea termenului prevăzut la art.245 alin.(2) din Codul administrativ, a fost prezentată motivarea recursului, solicitând admiterea acestuia, casarea deciziei din 24 noiembrie 2021 a Curții de Apel Chișinău cu emiterea unei noi hotărâri de respingere a acțiuni depuse de Petru Budurin în partea anulării actului administrativ, restabilirea în funcție și declararea ca fiind inadmisibilă a pretenției de reparare a prejudiciului material și moral.

  La 16 martie 2022, Pretura sectorului Centru a depus referință, prin care a solicitat admiterea recursului declarat de Primarul General al mun. Chișinău.

  La 20 aprilie 2022, Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții Supreme de Justiție declară inadmisibilă cererea de recurs depusă de Primarul General al municipiului Chișinău.

  Încheierea a fost pronunțată la 20 aprilie de Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ în componența magistraților Iurie Bejenaru, Aliona Miron și Galina Stratulat:

  Publicitate

  Pe 6 septembrie 2019, Sergiu Secrieru a depus cerere de chemare în judecată împotriva Primăriei municipiului Chişinău cu privire la anularea actului administrativ, restabilirea în funcţie, încasarea salariului pentru perioada absenței forțate de la lucru, repararea prejudiciului moral şi încasarea cheltuielilor de judecată.

  Pe 19 martie 2020, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani a anulat dispoziţia din martie 2019 prin care Sergiu Secrieru a fost eliberat din funcția de vicepretor al sectorului Ciocana, a fost obligată autoritatea publică pârâtă să emită ordin de restabilire a reclamantului în funcția deținută până la concediere, cu achitarea drepturilor salariale pentru perioada
  absenței forțate de la lucru.

  Pe 2 februarie 2021, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul depus de primăria mun. Chișinău, a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani și a emis o nouă decizie prin care a fost anulată dispoziţia cu privire la eliberarea lui Sergiu Secrieru din funcţia de vicepretor al sectorului Ciocana.

  Pe 22 februarie 2021, Sergiu Secrieru a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, solicitând casarea acesteia în partea în care acțiunea a fost declarată inadmisibilă, cu emiterea în această parte a unei noi decizii, prin care a dispune restabilirea lui în funcția de vicepretor al sectorului Ciocana, încasarea salariului pentru perioada absenței forțate de la lucru, precum și repararea prejudiciului moral.

  Pe 4 martie 2021 și Primăria mun. Chișinău a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, solicitând casarea acesteia și a hotărârii primei instanțe.

  Pe 21 iulie curent, Curtea Supremă de Justiție a admis recursurile și a casat decizia Curții de Apel Chișinău, cu restituirea cauzei spre rejudecare la CA Chișinău, în alt complet de judecată.

  În noiembrie 2021, Primarul General al mun. Chișinăului și Pretura sectorului Chișinău au depus recursuri împotriva deciziei din 10 noiembrie 2021 a Curţii de Apel Chişinău, care ulterior, la 8 februarie 2022, a fost completată cu motivare, solicitând admiterea recursului, casarea parțială a deciziei instanței de apel, cu emiterea unei noi decizii prin care cererea de chemare în judecată să fie respinsă, iar în partea declarării inadmisibile a pretenției privind repararea prejudiciului moral decizia să fie menținută.

  La 11 mai 2022, Colegiului civil, comercial şi de contencios administrativ al Curţii Supreme de Justiţie a declarat inadmisibile recursurile depuse de primarul municipiului Chișinău și pretura sectorului Chișinău.

  Încheierea a fost pronunțată la 11 mai de Colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CSJ în componența magistraților Ala Cobăneanu, Nina Vascan și Nicolae Craiu:

  Cauzele a doi foști vicepretori concediați în 2019, restituite CA Chișinău spre rejudecare

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Meteorologii au emis Cod Galben de vânt puternic. Avertizarea este valabilă pentru ziua de miercuri

  Serviciul Hidrometeorologic de Stat (SHS) a emis Cod Galben de vânt puternic pentru ziua de miercuri, 18 mai. Potrivit meteorologilor, avertizarea va intra în vigoare la ora 08:00 și va fi valabilă până la ora…
  Meteorologii au emis Cod Galben de vânt puternic. Avertizarea este valabilă pentru ziua de miercuri

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler