Principală  —  IMPORTANTE   —   Cauzele a doi foști vicepretori…

Cauzele a doi foști vicepretori concediați în 2019, restituite CA Chișinău spre rejudecare

Foto: primariamea.md

Cauzele la cererile de chemare în judecată împotriva autorităților de la Chișinău cu privire la anularea actului administrativ, restabilirea în funcţie, încasarea salariului pentru perioada absenței forțate de la lucru, repararea prejudiciului moral şi încasarea cheltuielilor de judecată a foștilor vicepretori, Petru Budurin și Sergiu Secrieru, concediați în 2019 au fost restituite Curții de Apel Chișinău spre rejudecare, în alt complet de judecată.

În ambele cazuri, Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a casat decizia Curții de Apel Chișinău, care a anulat dispoziţia cu privire la eliberarea din funcţia de vicepretor al sectorului Centru și vicepretor al sectorului Ciocana.

Pe 25 iulie 2019, Petru Budurin a fost eliberat din funcția de vicepretor al sectorului Centru. În acest sens a fost emisă o dispoziție, în baza unei note informative a pretorului sectorului Centru, Pavel Rusu.

Pe 12 septembrie 2019, Petru Budurin a depus cerere de chemare în judecată împotriva primarului municipiului Chișinău cu privire la anularea actului administrativ, restabilirea în funcţie, încasarea salariului pentru perioada absenței forțate de la lucru, repararea prejudiciului moral şi încasarea cheltuielilor de judecată.

Reclamantul Petru Budurin a invocat că nota informativă menţionată nu conține nicio probă, niciun fapt confirmat despre careva încălcări a obligaţiunilor sale funcţionale, ci numai declaraţii generale, fără probatoriu.

Pe 29 iunie 2020, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani, a anulat dispoziţia primarului municipiului Chişinău cu privire la eliberarea lui Petru Budurin din funcţia de vicepretor al sectorului Centru. Instanța l-a obligat pe edil să emită actul administrativ cu privire la restabilirea lui Petru Budurin în funcție, cel cu privire la achitarea în beneficiul lui Petru Budurin a salariului pentru perioada absenţei forţate de la lucru, începând cu 25 iulie 2019 până pe 29 iunie și cel cu privire la achitarea în beneficiul lui Petru Budurin a despăgubirii pentru prejudiciul moral echivalentă cu mărimea unui salariu mediu lunar al vicepretorului sectorului Centru.

Pe 23 februarie 2021, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul depus de primarului municipiului Chișinău, a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani și a emis o nouă decizie, prin care a anulat dispoziţia primarului cu privire la eliberarea lui Petru Budurin din funcţia de vicepretor al sectorului Centru, cu repunerea lui în drepturile salariale.

Pe 22 martie 2021 Petru Budurin a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, solicitând casarea deciziei instanței de apel și menținerea hotărârii primei instanțe. Pe 23 martie curent și primarul mun. Chișinău a depus recurs împotriva deciziei CA Chișinău, solicitând casarea deciziei instanței de apel în partea admiterii acțiunii depuse de Petru Budurin.

Pe 21 iulie curent, Curtea Supremă de Justiție a admis recursurile, a casat decizia Curții de Apel Chișinău, cu restituirea cauzei spre rejudecare la CA Chișinău, în alt complet de judecată.

Pe 6 septembrie 2019, Sergiu Secrieru a depus cerere de chemare în judecată împotriva Primăriei municipiului Chişinău cu privire la anularea actului administrativ, restabilirea în funcţie, încasarea salariului pentru perioada absenței forțate de la lucru, repararea prejudiciului moral şi încasarea cheltuielilor de judecată.

Reclamantul a indicat că la data de 5 martie 2019 a fost informat despre emiterea dispoziţiei nr.72-dc din 05 martie 2019 a primarului interimar al mun. Chișinău, Ruslan Codreanu, prin care el, Sergiu Secrieru, a fost eliberat din funcţia de vicepretor al sectorului Ciocana. Din spusele colegilor, temeiul de bază privind emiterea dispoziţiei cu privire la concedierea sa, a fost demersul pretorului sectorului Ciocana, mun.Chișinău, Sinilga Şcolnic.

Pe 19 martie 2020, Judecătoria Chișinău, sediul Râșcani a anulat dispoziţia din martie 2019 prin care Sergiu Secrieru a fost eliberat din funcția de vicepretor al sectorului Ciocana, a fost obligată autoritatea publică pârâtă să emită ordin de restabilire a reclamantului în funcția deținută până la concediere, cu achitarea drepturilor salariale pentru perioada
absenței forțate de la lucru.

Pe 2 februarie 2021, Curtea de Apel Chișinău a admis apelul depus de primăria mun. Chișinău, a casat hotărârea Judecătoriei Chișinău, sediul Râșcani și a emis o nouă decizie prin care a fost anulată dispoziţia cu privire la eliberarea lui Sergiu Secrieru din funcţia de vicepretor al sectorului Ciocana.

Pe 22 februarie curent, Sergiu Secrieru a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, solicitând casarea acesteia în partea în care acțiunea a fost declarată inadmisibilă, cu emiterea în această parte a unei noi decizii, prin care a dispune restabilirea lui în funcția de vicepretor al sectorului Ciocana, încasarea salariului pentru
perioada absenței forțate de la lucru, precum și repararea prejudiciului moral.

Pe 4 martie curent și Primăria mun. Chișinău a depus recurs împotriva deciziei Curții de Apel Chișinău, solicitând casarea acesteia și a hotărârii primei instanțe.

Pe 21 iulie curent, Curtea Supremă de Justiție a admis recursurile și a casat decizia Curții de Apel Chișinău, cu restituirea cauzei spre rejudecare la CA Chișinău, în alt complet de judecată.

Primăria municipiului Chișinău a fost obligată să o repună în funcție pe vicepretorul sectorului Centru Eugenia Graur, eliberată din funcție acum doi ani. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a anulat dispoziția prin care a fost demisă.