Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Platon, în apărarea lui…

DOC Platon, în apărarea lui Stoianoglo: La comanda lui Plahotniuc și Morari a apărut ieri numele soției procurorului general în registrele companiilor mele din Ucraina

Veaceslav Platon a fost eliberat din închisoare deși era condamnat, definitiv și irevocabil, în urma unei solicitări venite din partea procurorului general, Alexandr Stoianoglo

Omul de afaceri Veaceslav Platon confirmă că cele două companii despre care a vorbit procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, îi aparțin, dar și că în registrele firmelor, acum, în calitate de beneficiar apare soția procurorului general, Alexandr Stoianoglo, însă Platon afirmă că datele din registre au fost falsificate și modificate cu o zi înainte de conferința lui Morari, adică marți, 5 ianuarie 2021.

În context, Platon, care alături de avocații lui au susținut miercuri o conferință de presă, îl acuză pe fostul lider al Partidului Democrat (PDM), Vladimir Plahotniuc, dar și pe Viorel Morari de falsificarea datelor din registrele celor două companii Verloc Development INC SRL și Jet Business Limited deținute de el în Ucraina.

Platon susține că la comanda lui Plahotniuc și Morari marți, 5 ianuarie, au fost operate ilegal modificări în registrele firmelor, iar numele soției procurorului geneneral „Curdova Tvetana” a apărut ca și beneficiar al celor două firme ucrainene.

Platon și avocații lui au menționat că prin aceste acțiuni „se încearcă discreditarea procurorului general” și „împiedicarea lui de a pedepsi adevărații beneficiari ai furtului miliardului”.

Sunt acuzații nefondate și presiuni politice asupra procurorului general pentru a nu lăsa să investigheze furtul miliardului. Sunt presiuni puse de Vladimir Plahotniuc și Viorel Morari. Aceste schimbări în registre le pot face oricine și au fost efectuate ieri. Ele pot fi efectuate în 30 de minute. Prin diferite înțelegeri cu notar se pot face diferite schimbări chiar și schimbări în registrul beneficiarilor. În Ucraina acest lucru este un lucru obișnuit și acest lucru nu trebuie să mire pe nimeni. Este clar că de ce în această perioadă Plahotniuc și Morari recurg la aceste gesturi murdare. Eu cred că astăzi trebuie să acuzăm aceste acțiuni, să denunțăm aceste acțiuni. Când Morari prin aceste acțiuni pune presiuni asupra mea, aceste lucruri trebuie cumva calificate.

O să depun toate eforturile pentru a clarifica lucrurile în Ucraina. La comanda lui Morari și Plahotniuc au întors totul împotriva mea. În timpul apropiat o să primim rezultatele cercetărilor din Ucraina pe marginea acestui subiect. Doar Morari știa despre aceste schimbări care urmează a fi efectuate la conducerea companiilor. Aceste adrese au fost modificate ieri, cu o zi înainte de conferința lui Morari.

Viorel Morar nu ar fi putut întreprinde astfel de acțiuni fără susținerea unor politicieni”, a declarat Veaceslav Platon.

Platon a arătat și un document care, potrivit lui, demonstrează faptul că marți, 5 ianuarie, cu ajutorul unui notar au fost operate modificări în registrul companiilor din Ucraina.

Și avocații lui Platon susțin că datele privind beneficiarii companiilor au fost falsificate la comanda fostului lider al democraților „în încercarea de a scăpa de pedeapsă în dosarul fraudei bancare”.

„Cine este în interes de a-l discredita pe procurorul general – Vladimir Plahotniuc sau Viorel Morari. Sunt acțiuni care vin să-l discrediteze pe procurorul general. Acum, că s-au întreprins mai multe acțiuni în legătură cu furtul miliardului și se ajunge la Vladimir Plahotniuc aceștia sunt deranjați, atât Vladimir Plahotniuc cât și Viorel Morari. Ei continua ca să întreprindă anumite măsuri pentru ca procuror general să fie public discreditat. Lăsați procurorul general să lucreze, nu așa cum a lucrat pe timpul lui Viorel Morari. Prin așa descreditare și presiune asupra procurorului general niciodată nu vor fi pedepsiți beneficiarii reali în urma fraudei bancare”, a declarat Ion Crețu, avocatul lui Platon.

Viorel Morari susține că, în urma unor cercetări efectuate, a descoperit că există mai multe conexiuni de afaceri între familia șeful Procuraturii Generale (PG), Alexandr Stoionaglo și fostul deputat Veaceaslav Platon.

În cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri, 6 ianuarie, procurorul-șef suspendat al PA, Viorel Morari, a prezentat mai multe informații și date de pe site-ul Ministerului Justiției din Ucraina, informații care, potrivit lui, demonstrează că beneficiarul a două companii ucrainene deținute direct sau indirect de către Veaceslav Platon și a căror nume figurează într-o decizie a Curții Supreme de Justiție în cazul lui Platon este de fapt soția procurorului general, Curdova Tvetana.

În replică la acuzațiile lui Morari, PG a e emis o notă informativă în care se menționează că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, „respinge ferm și categoric acuzațiile grave, lansate atât asupra sa, cât și la adresa membrilor familiei sale, prin care se încearcă acreditarea ideii că ar avea vreo tangență cu anumite companii delicte, afiliate unui figurant pe anumite dosare”.