Principală  —  IMPORTANTE   —   Morari susține că soția procurorului…

Morari susține că soția procurorului general al R. Moldova figurează în calitate de beneficiar al unor companii controlate de Platon. Reacția lui Stoianoglo

Procurorul-șef suspendat al Procuraturii Anticorupție (PA), Viorel Morari, susține că „sunt mai multe motive serioase” pentru care procurorul general, Alexandr Stoianoglo, nu întreprinde nicio acțiune împotriva controversatul om de afaceri Veaceslav Platon.

Viorel Morari susține că, în urma unor cercetări efectuate, a descoperit că există mai multe conexiuni de afaceri între familia șeful Procuraturii Generale (PG), Alexandr Stoionaglo și fostul deputat Veaceaslav Platon.

În cadrul unei conferințe de presă organizată miercuri, 6 ianuarie, procurorul-șef suspendat al PA, Viorel Morari, a prezentat mai multe informații și date de pe site-ul Ministerului Justiției din Ucraina, informații care, potrivit lui, demonstrează că beneficiar al două companii ucrainene deținute direct sau indirect de către Veaceslav Platon și a căror nume figurează într-o decizie a Curții Supreme de Justiție în cazul lui Platon este de fapt soția procurorului general, Curdova Tvetana.

În context, Morari susține că una dintre companii, Verloc Development INC SRL, deținută de o persoană cu dublă cetățenie – Ucraina și R. Moldova, a transmis, în urma unei decizii a Curții Supreme de Justiție (CSJ), 4,5 % din acțiunile Moldinconbank către compania de asigurări ASITO. Potrivit datelor prezentate de către Morari pe site-ul Ministerului Justiției al Ucrainei, în calitate de beneficiar al companiei respective figurează Curdova Tvetana – numele acestei persoane fiind identic cu cel al soției procurorului general, Alexandr Stoianoglo.

O să vorbesc despre legătura dintre Stoianoglo și Platon. Veaceslav Platon are o tactică foarte interesantă. (…)

Verloc Development INC SRL  – vedeți, aici în calitate de beneficiar final pe site-ul oficial al Ministerului Justiției din Ucraina este menționată Curdova Tvetana. După adresă și după numele de familie presupun că este soția procurorului general.

Jet Business Limited – un alt agent economic. Din nou, beneficiar final stă Curdova Tvetana. Din câte înțeleg, controlează sau este beneficiar a 25% din capitalul Jet Business Limited. Din informațiile de pe site-ul Ministerului Justiției din Ucraina, din baza de date de înregistrare a agenților economici rezultă, după mine, legătura lui Platon și soția procurorului general ținând cont de datele care apar înregistrate.

Acești agenți economici se conțin sau apar în decizia Curții Supreme, Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție din 7 mai 2020 prin care a fost respins recursul în anulare declarat de către Veaceslav Platon și apărători săi”, a declarat Morari.

ZdG a verificat datele furnizate de către Morari în legătură cu adresa companiei Verloc Development INC SRL a cărei beneficiar final figurează Curdova Tvetana, persoană care poartă același nume și prenume ca și soția procurorului general.

Potrivit datelor cadastrale consultate de ZdG, pe adresa respectivă este înregistrat apartamentul în care locuiește șeful PG, Alexandru Stoianoglo, împreună cu familia lui, tot el fiigurând ca și beneficiar.

În replică, PG a e emis o notă informativă în care se menționează că procurorul general, Alexandr Stoianoglo, „respinge ferm și categoric acuzațiile grave, lansate atât asupra sa, cât și la adresa membrilor familiei sale, prin care se încearcă acreditarea ideii că ar avea vreo tangență cu anumite companii delicte, afiliate unui figurant pe anumite dosare”.

Nota emisă de PG:

„Având în vedere insistența cu care persoane cu serioase probleme penale încearcă pe orice căi și cu orice preț să discrediteze activitatea Procuraturii și în mod special a Procurorului General, intervenim cu următorul drept la replică:

Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, respinge ferm și categoric acuzațiile grave, lansate atât asupra sa, cât și la adresa membrilor familiei sale, prin care se încearcă acreditarea ideii că ar avea vreo tangență cu anumite companii delicte, afiliate unui figurant pe anumite dosare.

Asumându-și investigații de asemenea anvergură, Procuratura a anticipat și a preîntâmpinat societatea că odată cu avansarea în anchete, vom fi supuși atacurilor și presiunilor din partea celor care au deservit statul capturat.

Apar câteva întrebări firești către șeful suspendat al Procuraturii Anticorupție, care având un asemenea ”compromat” a ales să le prezinte abia acum și cum de se face că a aflat primul despre schimbarea subită, pe site-ul Ministerului ucrainean al Justiției a acestor date?

Potrivit informațiilor operative, obținute de la colegii ucraineni, ieri, 5 ianuarie 2021, într-un birou notarial de la Kiev, persoane deocamdată neidentificate, au autentificat notarial modificări în registrul companiilor la care s-a referit respectivul, astfel încât, peste noapte, beneficiar final al acestor firme să figureze numele soției Procurorului General.

Sunt absolut clare și firești tentativele persoanelor certate la cuțit cu legea de a minți şi manipula cinic cu date pentru a crea neîncredere în cei care-i anchetează și să-şi facă jocurile.

Precizăm că, această intervenție a inculpatului Morari vine după informarea despre citarea sa pentru săptămâna viitoare la Procuratură pentru a fi pus sub învinuire pe mai multe capete de acuzare pentru infracțiuni din perioada exercitării funcției de Șef al Procuraturii Anticorupție.

În context, amintim că Procuratura gestionează o cauză penală privind amestecul în înfăptuirea urmăririi penale pe frauda bancară, iar acțiunile persoanelor care au falsificat documente și au introdus recent modificări în sistemul informațional al Ministerului ucrainean al Justiției vor fi examinate prin prisma acestei componențe de infracțiuni.

Procuratura nu va participa la campaniile toxice și mincinoase, lansate împotriva instituției și nu vor ceda presiunilor, chiar dacă acestea sunt din ce în ce mai agresive”, se menționează în nota PG.

În octombrie 2020, Veaceslav Platon a anunțat că solicită despăgubiri de 300.000.000 de dolari de la fostul șef al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, pentru că acesta ar fi dat curs la o plângere depusă de Vladimir Plahotniuc pe numele său. Pretențiile lui Platon se regăsesc în dosarul penal intentat lui Viorel Morari pentru abuz de serviciu, în care afaceristul are statut de parte vătămată.