Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Membrii judecători ai CSM…

DOC Membrii judecători ai CSM califică drept neconstituțională numirea celor 4 membri profesori titulari, prin modificările operate de actuala guvernare

Membrii judecători ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au remis în adresa Curții Constituționale (CC) o opinie prin care constată ca fiind neconstituționale modificările operate la Legea cu privire la CSM în partea ce ține de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari și numirea, în martie 2020, a celor patru noi membri ai Consiliului. Aceștia constată că procedura de numire a fost „viciată și nu va contribui la consolidarea sistemului judecătoresc și îmbunătățirea imaginii justiției”.

La 2 noiembrie CC s-a adresat plenului CSM pentru a se expune asupra constituționalității unor prevederi din pct. 1 al art. I din Legea nr. 193/2019 pentru modificarea unor acte legislative referitoare la modificarea art. 3 alin. (3) din Legea nr. 947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în partea ce ține de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari, precum și a Hotărârii Parlamentului nr. 53/ 2020 privind numirea unor membri al Consiliului Superior al Magistraturii. Sesizarea a fost examinată în ședința CSM din 10 noiembrie. Întrucât cei patru membri profesori ai CSM nu au fost în drept să se expună pe subiect, pe motiv că această chestiune îi vizează, s-a constatat imposibilitatea adoptării hotărârii în plen pe problema dată din lipsa de cvorum. În consecință, s-a creat necesitatea prezentării opiniei doar a membrilor judecători ai CSM.

Astfel, membrii judecători ai CSM au decis admiterea solicitării de declarare a neconstituționalității a modificărilor prin care au fost numiți cei patru profesori ai CSM. Membrii judecători ai Consiliului susțin în totalitatea sesizarea. Aceștia remarcă că cei patru profesori ai CSM au fost numiți pe criterii politice cu votul majorității simple a partidului aflat la guvernare.

„Considerăm că nu răspund rigorilor procedurilor democratice modul în care noii membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari au fost numiți în ședința plenară a Parlamentului, unde aceștia nici nu au fost invitați, iar votul exprimat în ședință din 17 martie 2020 nu a făcut obiectul niciunei dezbateri, fiind aprioriu hotărât pe criterii politice”, se arată în opinia trimisă CC.

Mai mult, membrii judecători ai CSM califică explicația Guvernului cum că legea nu prevede procedura de votare a acestei chestiuni cu votul majorității calificate drept una nejustificată.

Membrii judecători ai CSM fac referire și la recentul aviz dat de Comisia de la Veneția (17 noiembrie 2020), în care se spune că „pentru a asigura o susținere mai largă, aprobarea membrilor CSM de către Parlament să se facă nu prin majoritate simplă, ci printr-o majoritate calificată sau, ca opțiune alternativă, organizarea concursului să fie apanajul unei comisii independente și nu a unei comisii parlamentare, care, prin esența sa este una a priori politică”.

Aceștia mai opinează că prin numirea celor 4 membri CSM din rândul profesorilor a fost încălcat principiul independenței judecătorilor.

Majorarea excesivă a membrilor profesorilor de drept titulari, din componența CSM, printr-o procedură, în opinia noastră, netransparentă, precum și desemnarea câștigătorilor cu votul majorității simple și nu a majorității calificate este, de drept, percepută de judecători și societate ca o procedură viciată, care nu va contribui la consolidarea sistemului judecătoresc și îmbunătățirea imaginii justiției”, se arată în opinia expediată CC.

Analizând sesizarea CC, membrii CSM din rândul judecătorilor susțin motivele expuse în sesizare ca fiind neconstituționale.

Amintim că, la 17 martie 2020 Parlamentul a numit, patru noi membri ai CSM din partea profesorilor titulari de drept. Este vorba despre Carolina Ciugureanu-Mihailuță, Elena Belei, Valentina Coptileț și Ion Crețu.

Noii membri ai CSM au fost selectați în baza unui concurs public organizat de Comisia juridică, pentru numiri și imunități. În total, la concurs au fost depuse 18 dosare, dintre care 17 au fost admise la faza finală – interviul.

Încă de la începutul numirii, între membrii judecători și cei patru profesori titulari au existat mai multe nemulțumiri. La sfârșitul lunii septembrie curent, cei patru au remis și o declarație în care susțin că CSM nu este transparent atât în activitatea sa, cât și în procesul decizional.