Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Ședința la CSM: examinarea…

VIDEO Ședința la CSM: examinarea adresării CC în legătură cu sesizarea depusă de doi deputați cu privire la Legea cu privire la CSM, amânată

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 10 noiembrie, în ședință plenară. Pe agendă sunt programate 11 subiecte.

LIVE TEXT:

10:35 Ședința s-a încheiat.

10:23 Judecătoarea Chisilița Violeta a fost delegată pentru participarea în calitate de formator la cursurile de instruire în domeniul Codului administrativ.

09:56 CSM examinează subiectul cu privire la crearea Grupului de lucru pentru modificarea cadrului legislativ.

09:54 Cu 10 voturi pro, CSM a decis amânarea subiectelor cu privire la demersurile președintelui interimar al Curții de Apel Comrat Grigori Colev și vicepreședintelui Judecătoriei Comrat, Igor Botezatu, referitor la alocarea mijloacelor inanciare suplimentare, dar și cel cu privire la cererile unor ex-judecători referitor la achitarea plăților salariale.

09:49 CSM a decis acordarea gradului de calificare „5” pentru cinci judecatări:

09:45 Cu 10 pro și unul împotrivă, CSM respinge opinia autorului sesizării nr. 162g/2020 privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi de la articolul 24 alin. (3) din Legea cu privire la statutul judecătorului.

09:28 CSM examinează subiectul cu privire la adresarea Curții Constituționale pe marginea sesizării nr. 162g/2020 privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi de la articolul 24 alin. (3) din Legea
cu privire la statutul judecătorului.

09:15 Este examinat subiectul cu privire la adresarea Curții Constituționale pe marginea sesizării nr. 163a/2020 privind controlul constituționalității unor prevederi de la articolul I, pct.1 din Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative.

Este vorba despre sesizarea deputaților Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca, care miercuri, 28 octombrie, au depus o sesizare la Curtea Constituțională în legătură cu Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Prin sesizarea depusă, parlamentarii au solicitat judecătorilor Curții Constituționale verificarea controlului constituționalității a unor prevederi din pct. 1 al art. I din Legea nr. 193/2019 pentru modificarea unor acte legislative referitoare la modificarea art. 3 alin. (3) din Legea nr. 947/1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii în partea ce ține de procedura de selectare de către Parlament a profesorilor de drept titulari, precum și a Hotărârii Parlamentului nr. 53/ 2020 privind numirea unor membri al Consiliului Superior al Magistraturii.

Cei patru membri ai CSM, profesori de drept titulari, s-au retras de la examinarea subiectului.

„Se constatată imposibilitatea adoptării hotărârii în plen pe problema dată din lipsa de cvorum”, decid cei 7 membri ai CSM rămași în sală.

09:13 A fost aprobată agenda.

09:08 La ședință participă 11 membri.

09:06 Ședința a început. Ședința se desfășoară în regim online întrucât procurorul general, Alexandr Stoianoglo, membru al CSM a fost testat pozitiv la Covid-19.

Printre subiectele programate sunt și două adresări ale Curții Constitiționale: una pe marginea sesizării nr. 163a/2020 privind controlul constituționalității unor prevederi de la articolul I, pct.1 din Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative, iar a doua – pe marginea sesizării nr. 162g/2020 privind excepția de neconstituționalitate a unor prevederi de la articolul 24 alin. (3) din Legea cu privire la statutul judecătorului.

Tot pe agenda de astăzi a CSM este inclus și subiectul cu privire la cererile unor ex-judecători referitor la achitarea plăților salariale, dar și subiectul cu privire la acordarea gradului de calificare a cinci judecători.