Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Își va păstra candidata…

DOC Își va păstra candidata lui Șor fotoliul de primar al Orheiului? Demersul lui Sergiu Stanciu privind declararea nulității rezultatelor alegerilor, respins de Judecătoria Orhei

Magistrații Judecătoriei Orhei, sediul Central, au respins acțiunea în contencios administrativ înaintată de candidatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al municipiului Orhei, Sergiu Stanciu, împotriva Consiliului electoral de circumscripție electorală raională Orhei nr. 25 și Consiliului electoral al circumscripției electorale municipiul Orhei nr. 25/1. Acesta a cerut declararea „nulității rezultatelor alegerilor” și excluderea din cursa electorală a candidatei la funcția de primar în municipiul Orhei, Tatiana Cociu, susținută de oligarhul Ilan Șor, care a câștigat funcția din primul tur de alegeri.

Hotărârea este cu drept de apel la Curtea de Apel Chișinău în termen de trei zile, de la data adoptării hotărârii, prin intermediul Judecătoriei Orhei, sediul Central.

În document se menționează că Sergiu Stanciu a prezentat instanței un set de materiale foto și video care în opinia reclamantului ar servi temei pentru anularea înregistrării concurentului electoral Tatiana Cociu.

„(…) Instanța notează că faptele invocate în temeiul acțiunii în obligare nu se încadrează în motivele de anulare a înregistrării prevăzute de art. 102 alin. (5) din Codul electoral. Or, instanței de judecată nu i-au fost prezentate probe prin prisma prevederilor art. 54 alin. (7) din Codul electoral și anume constatările organelor competente care ar susține criticile invocate de către reclamant și care ar proba încălcarea prevederilor legale stabilite în art. 54 alin.(6) it. a) anume de către „Subiectul electoral, așa cum este stipulat expres în art. 54 alin. (6) din Codul electoral (…)”, se menționează în hotărâre.

Pe 12 noiembrie 2023, sesizarea candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al municipiului Orhei, Sergiu Stanciu, privind declararea „nulității rezultatelor alegerilor, având în vedere încălcările comise care au dus la influențarea rezultatelor votări”, a fost respinsă de către Consiliul electoral al circumscripției electorale a municipiului Orhei.

Conform deciziei, sesizarea a fost respinsă ca find „neîntemeiată și inadmisibilă”.

Candidatul partidului de guvernământ solicitase și emiterea unei hotărâri prin care să se dispună organizarea, în termen 2 saptamâni, a alegrilor repetate la funcția de primar în municipiul Orhei și consiliul local, cu excluderea concurentului electoral a Partidului Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei (FASM) și a candidatei la funcția de primar în municipiul Orhei, Tatiana Cociu, care a câștigat funcția din primul tur de alegeri. Contactat atunci de ZdG, Stanciu a afirmat că va „merge mai departe, pentru că sunt încălcări multiple și evidente”.

Tatiana Cociu, candidată din partea Partidului Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei a câștigat din primul tur alegerile pentru Primăria municipiului Orhei. Ea a luat 57,59% din voturi, potrivit datelor preliminare al Comisiei Electorale Centrale, după numărarea tuturor voturilor de la Orhei.

Pe locul al doilea s-a situat candidatul PAS, Sergiu Stanciu, cu 17%.

După excluderea din cursa electorală a candidaților Partidului „Șansă”, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, președintele formațiunii, Alexei Lungu, care candida la Orhei, și-a îndemnat simpatizanții să o voteze pe Tatiana Cociu.