Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Contestația candidatului partidului PAS la…

Contestația candidatului partidului PAS la Orhei privind declararea „nulității rezultatelor” alegerilor, respinsă de Consiliul electoral. Sergiu Stanciu: „La Orhei nu a fost propriu-zis proces electoral, ci un simulacru”

Colaj ZdG

Sesizarea candidatului Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) la funcția de primar al municipiului Orhei, Sergiu Stanciu, privind declararea „nulității rezultatelor alegerilor, având în vedere încălcările comise care au dus la influențarea rezultatelor votări”, a fost respinsă duminică, 12 noiembrie, de către Consiliul electoral al circumscripției electorale a municipiului Orhei.

Conform deciziei, sesizarea a fost respinsă ca find „neîntemeiată și inadmisibilă”.

Candidatul partidului de guvernământ solicitase și emiterea unei hotărâri prin care să se dispună organizarea, în termen 2 saptamâni, a alegrilor repetate la funcția de primar în municipiul Orhei și consiliul local, cu excluderea concurentului electoral a Partidului Politic Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei (FASM) și a candidatei la funcția de primar în municipiul Orhei, Tatiana Cociu, care a câștigat funcția din primul tur de alegeri.

Sursa: ZdG

Contactat de ZdG, Stanciu a afirmat că va „merge mai departe, pentru că sunt încălcări multiple și evidente”.

„Este obligația noastră ca cetățeni să facem asta. La Orhei nu a fost propriu-zis proces electoral, ci un simulacru. Avem obligația să contestăm și să ne obținem dreptatea până la capăt”, a spus candidatul PAS.

Sergiu Stanciu a anunțat marți seară, 7 noiembrie, că a depus o contestație la Consiliul Electoral al Circumscripției Electorale municipiul Orhei nr. 25 și nr. 25/1 prin care a cerut „declararea nulității rezultatelor” scrutinului din 5 noiembrie în municipiu, având în vedere „multiplele încălcări care au influențat rezultatele alegerilor”.

„Fără fraudă și voturi cumpărate rezultatul ar fi fost altul! Cerem declararea nulității rezultatelor alegerilor desfășurate pe 5 noiembrie 2023, în municipiul Orhei. Având în vedere multiplele încălcări care au influențat rezultatele alegerilor. Noi ne-am lansat într-o luptă inegală, dar dreaptă. Am documentat mai multe cazuri și am depus sesizări la CEC, poliție, avem suficiente dovezi și argumente pentru ca acești concurenți să fie eliminați din cursă. Luptăm pentru Orhei!”, a spus el într-o postare pe Facebook.

Tatiana Cociu, candidată din partea Partidului Forța de Alternativă și Salvare a Moldovei a câștigat din primul tur alegerile pentru Primăria municipiului Orhei. Ea a luat 57,59% din voturi, potrivit datelor preliminare al Comisiei Electorale Centrale, după numărarea tuturor voturilor de la Orhei.

Pe locul al doilea s-a situat candidatul PAS, Sergiu Stanciu, cu 17%.

După excluderea din cursa electorală a candidaților Partidului „Șansă”, prin decizia Comisiei pentru Situații Excepționale, președintele formațiunii, Alexei Lungu, care candida la Orhei, și-a îndemnat simpatizanții să o voteze pe Tatiana Cociu.