Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ „Eu, Ilan Șor, declar…

DOC „Eu, Ilan Șor, declar că am minţit atunci când…”. Șor, obligat de Curtea de Apel să admită că a distribuit informații false despre președinta Sandu și să-i achite despăgubiri în mărime de 50 de mii de lei

Ilan Șor, președintele Partidului „Șor”, trebuie să recunoască public că a mințit și că a distribuit informații false despre președinta R. Moldova, Maia Sandu. „Pentru minciună și defăimare”, Șor trebuie să-i achite președintei despăgubiri în valoare de 50 de mii de lei.

Magistrații Curții de Apel Chișinău (CA) au respins recursul depus de deputatul fugar Ilan Șor, condamnat în 2017 la şapte ani şi şase luni de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani și dat în căutare internațională, împotriva deciziei Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, prin care a fost obligat să aducă scuze publice președintei R. Moldova, Maia Sandu, pentru „minciună și defăimare”, cu achitarea prejudiciului moral de 50 de mii de lei.

Totodată, colegiul civil, comercial și de contencios administrativ al CA, în componența magistraților: Ana Panov, Olga Cojocaru și Marina Anton, a decis să mențină hotărârea primei instanțe, care, în 2021, l-a obligat pe Ilan Șor să dezmintă public „informațiile false precum că Maia Sandu ar fi primit bani în plic și să-i achite despăgubiri în mărime de 50 mii de lei”

Conform deciziei instanței de apel, publicate pe 18 octombrie curent, dar pronunțată în luna iulie, „aserţiunile făcute public de către apelant afectează grav imaginea intimatei, astfel încât caracterul fals şi defăimător al acestora justifică adjudecarea sumei de 50 000 lei cu titlu de compensare a prejudiciului moral, sumă pe care Colegiul o apreciază ca fiind proporţională gravităţii faptei ilicite comise de apelant în raport cu intimata”.

„(…) În condițiile în care instanța de fond corect a aplicat normele de drept material și procedural, instanța de apel a constatat legalitatea hotărârii instanței de fond, argumentele contrare ale apelantului fiind combătute integral prin concluziile expuse mai sus, Colegiul Civil ajunge la concluzia de a respinge apelul declarat și a menține hotărârea instanței de fond”, se arată în document.

Decizia este definitivă, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) în termen de 2 luni, prin intermediul CSJ.

Pe 21 ianuarie 2021, Judecătoria Chișinău, sediul Centru, l-a obligat pe Ilan Șor să „dezmintă public informațiile false că Maia Sandu ar fi primit bani în plic și să-i achite despăgubiri în mărime de 50 000 de lei”. Instanța decidea că Șor trebuie să publice pe pagina sa de facebook următoarele texte.

„Eu, Ilan Șor, declar că am minţit atunci când am făcut pe data de 6 iunie 2018 pe pagina mea de facebook declaraţia cu privire la faptul că Maia Sandu a luat bani în plic de la Vlad Filat. Această declaraţie nu corespunde adevărului”.

„Eu, Ilan Șor declar că am minţit atunci când am făcut pe data de 7 iunie 2018 pe pagina mea de facebook declaraţia cu privire la faptul că Maia Sandu, înainte de examinarea la Guvern a chestiunii cu privire la acordarea celei de-a doua tranşe pentru cele 3 bănci devalizate, ar fi discutat despre acest subiect cu cineva cunoscut mie. Această declaraţie nu corespunde adevărului”.

La scurt timp după decizia instanței, Ilan Șor a declarat că va ataca decizia în instanțele superioare și i-a sugerat președintei R. Moldova „să nu se bucure înainte de vreme”.

Ulterior, Șor a atacat decizia primei instanțe la Curtea de Apel Chișinău, solicitând „casarea hotărârii contestate şi emiterea unei noi hotărâri, prin care acţiunea să fie respinsă”.

Președinta Maia Sandu l-a acționat pe Ilan Șor în judecată după ce, în 2018, preşedintele Partidului „Şor”, Ilan Şor, a declarat că îi transmitea „sume impunătoare” în plic, în perioada când Maia Sandu era ministră a Educației.

„Scumpă Maia! În primul rând, înțeleg ura ta față de Marina, care este tânără, frumoasă și a obținut rezultate în tenis. (…) Trebuie să înțelegi: știu cât de mult ți-a plătit Filat în plic în fiecare lună, ca surplus la salariu. Și anume eu am fost cel care punea banii în plic, înainte ca el să ți-i transmită ție”, scria Ilan Șor în 2018 pe o rețea de socializare, declarații pe care Șor nu le-a putut proba în instanța de judecată.