DOC/ Avocați indignați de un amendament la legea cu privire la avocatură care prevede că apărătorii pot fi reținuți fără acordul UA în caz de infracțiuni. Apelul de solidaritate al președintelui Uniunii Avocaților: „Argumentarea este una josnică” – Ziarul de Gardă
 • DOC/ Avocați indignați de un amendament la legea cu privire la avocatură care prevede că apărătorii pot fi reținuți fără acordul UA în caz de infracțiuni. Apelul de solidaritate al președintelui Uniunii Avocaților: „Argumentarea este una josnică”

  DOC/ Avocați indignați de un amendament la legea cu privire la avocatură care prevede că apărătorii pot fi reținuți fără acordul UA în caz de infracțiuni. Apelul de solidaritate al președintelui Uniunii Avocaților: „Argumentarea este una josnică”
  de
  17 ianuarie 2022 | 12:23

  Mai mulți avocați se arată indignați de un amendament înaintat la legea cu privire la avocatură, acuzând că modificările propuse atentează la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat.

  Amendamentul prevede faptul că odată cu excluderea din lege a normei propuse în document, avocații vor putea fi reținuți, supuși aducerii silite, arestați și percheziționați fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților în cazul comiterii unor infracțiuni.

  Uniunea Avocaților califică amendamentul înaintat drept imixtiune în activitatea avocaților și îndeamnă avocații la solidaritate.


  La 22 decembrie curent, președinta Comisiei Juridice, numiri și imunități, deputata Olesea Stamate, a înaintat un amendament la proiectul de lege cu privire la modificarea Legii cu privire la avocatură. Amendamentul prevede excluderea aliniatului 2 din articolul 52 al legii cu privire la avocatură, care are următorul conținut – „avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”.

  Legea cu privire la avocatură

  Mai exact, modificarea propusă prevede că pentru reţinerea, aducerea silită, arestarea sau percheziţionarea avocatului în cazul comiterii unor infracțiuni nu va mai fi necesar acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

  Publicitate

  În susținerea amendamentului înaintat, autoarea menționează că norma pe care propune să fie exclusă din lege este „excesivă cu scopul și statutul profesiei de avocat”.

  Președintele UA: „Argumentarea amendamentului este una josnică, umilitoare și care arată că autorii amendamentului, NU înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special (…)”

  Dorin Popescu, președintele Uniunii Avocaților, susține că această normă, care urmează a fi exclusă prin amendamentul propus, constituie o garanție legală a realizării principiilor constituționale privitoare la independența avocatului, precum și la independenţei exercitării profesiei de avocat, calificând înregistrarea acestui amendament drept „atentat la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat”.

  Tot aici, președinte UA califică argumentarea includerii amendamentului drept „una josnică, umilitoare și care arată că autorii amendamentului, nu înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special, în societate, precum și la înfăptuirea justiției”.

  „Atrag atenția că argumentarea amendamentului, precum că Norma de la alin. (2) art. 52 din Legea nr. 1260/2002 cu privire la avocatura, ESTE EXCESIVA CU SCOPUL ȘI STATUTUL PROFESIEI DE AVOCAT, este una josnică, umilitoare și care arată că autorii amendamentului, NU înțeleg importanța profesiei de avocat în general și rolul avocatului în special, în societate, precum și la înfăptuirea justiției. La fel, arată atitudinea negativă față de profesia de avocat. În acest sens, țin să atrag atenția autorilor amendamentului, dar și societății că în conformitate cu art. 26 alin. (1), (4) din Constituția RM, dreptul la apărare este garantat. Amestecul în activitatea persoanelor care exercită apărarea în limitele prevăzute se pedepseşte prin lege”, menționează Dorin Popescu, președintele UA.

  În context, într-un mesaj pe Facebook, președinte UA a venit un apel de solidaritate către avocați.

  „APEL LA SOLIDARIZARE privind neadmiterea atentării la independența avocatului în exercitarea profesiei și la independența profesiei de avocat.
  Dragi colegi, în urma mai multor sesizări și discuții cu reprezentanții Ministerului Justiției, reprezentanților organului legislativ din RM, pe chestiunea privind oferirea unei protecții și independențe veritabile avocatului în exercitarea profesiei de avocat, precum și cu privire la instituirea răspunderii penale/contravenționale pentru fapta de imixtiune în exercitarea profesiei de avocat, prin Legea nr. 67 din 22.04.2021, pentru modificarea Legii nr. 1260/2002 cu privire la avocatură, norma de la alin. (2) art. 52 din Legea nr. 1260/2002, cu privire la avocatură, în vigoare 14.06.21, a fost ajustată și modificată în următoarea redacție: „Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”, se menționează în mesajul postat de Dorin Popescu.

  Avocații anunță protest la Parlament

  Apelul președintelui UA a fost distribuit de mai mulți avocați. Apărătorii amenință cu grevă generală și anunță desfășurarea unui protest la data de 20 ianuarie la Parlament.

  Tot ei solicită convocarea în regim de urgență a Consiliului Uniunii Avocaților pentru discuții pe marginea acestui subiect.

  Publicitate

  „Trebuie de purces la acțiuni concrete! Vrem convocarea urgentă a CoUA și adoptarea deciziei de anunțare a grevei generale (cu excepția cazurilor urgente, cu antrenarea colegilor de la CNAJGS care vor face grevă japoneză) pentru ziua de 20/01/2022.

  Avocații înainte de alegeri au fost hrăniți cu minciuni, pe de o parte a fost artificial votată Legea nr. 67/2021, însă nici CPC, nici CPP și nici CCo sau CP nu au fost ajustate la lex posterior. Așa că mare folos din amendamentele operate la Legea nr.1260/2002 nu a fost.Acum în general, vor să ofere o aparență de legalitate la ingerințele și abuzurile împotriva avocaților, prin excluderea imunității funcționale și deschiderea căilor de persecuție față de avocații incomozi.Deja nu avem voie să tolerăm această încercare de subordonare a actorilor la procesul de înfăptuire a justiției.În concepția amendamentelor propuse de cet. Stamate Olesea, orice procuror sau ofițer de urmărire penală căruia nu îi va plăcea de un avocat, poate să-i pornească un dosar penal și să-l înlăture din proces.Indiscutabil este nevoie de grevă și un protest cu prezența fizică în fața Forului Legislativ la 20/01/2022.Să arătăm că breasla avocaților este o forță care trebuie trată cu respect”, scrie avocatul Igor Hlopețchi pe Facebook.

  Legea cu privire la avocatură a fost votată în prima lectură la data de 21 octombrie 2021.

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Mesajele pentru Ucraina ale liderilor SUA, Marii Britanii, Germaniei și Franței, întruniți la Summitul G7 din Germania

  Întruniți la Summitul G7 de la Elmau Castle (ținutul Bavaria, Germania), liderii celor mai industrializate 7 state ale lumii au transmis mesaje de susținere pentru Ucraina și de unitate a țărilor occidentale în…
  Mesajele pentru Ucraina ale liderilor SUA, Marii Britanii, Germaniei și Franței, întruniți la Summitul G7 din Germania

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler