Principală  —  IMPORTANTE   —   Deputat PAS: Cu ușile inchise,…

Deputat PAS: Cu ușile inchise, majoritatea PSRM-Șor a aprobat raportul privind numirea Tamarei Chișca-Doneva ca vicepreședinte al CSJ

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Sergiu Litvinenco anunță că deputații PSRM – Șor au aprobat un raport pozitiv privind numirea Tamarei Chișca-Doneva ca vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție (CSJ). Decizia a fost luată astăzi, 3 martie, în cadrul Comisiei juridice, numiri și imunități.

„Cu ușile închise, majoritatea PSRM-Șor (împreună cu Nichiforciuc) a aprobat un raport pozitiv pentru numirea Tamarei Chișca-Doneva ca vicepreședinte al Curții Supreme de Justiție. Este o dovadă clară că acest Parlament poate doar sa compromită orice reformă în această țară, cu atât mai mult reforma justitiției”, susține Litvinenco.

Litvineco a menționat în cadrul unui briefing de presă că pentru numirea Tamarei Chișca-Doneva ca vicepresedinte al CSJ au votat patru deputați socialiști, un deputatat al PP Șor” și deputatul independent Eugeniu Nichiforciuc.

Tamara Chișca-Doneva este judecătoare la CSJ din 2003, anterior activând la CA Chișinău, Judecătoria Râșcani, Chișinău și Judecătoria Hâncești. Actualmente, ea deține interimatul funcției de preşedinte al Colegiului Civil, Comercial şi de Contencios Administrativ al Curţii Supreme de Justiţie. Ea a făcut parte din completul de judecători care adispus, prin încheierea emisă la 20 iulie 2005, interzicerea efectuării şi înregistrării oricăror tranzacţii de înstrăinare a patrimoniului, inclusiv imobilul fostei S.A. „Gemeni”.

În februarie curent, prin hotărârea emisă de CtEDO, Guvernul R. Moldova a fost obligat să achite prejudicii de 1.515.000 de euro și să returneze reclamanţilor părţile din clădiri care erau în proprietatea acestora imediat înainte de adoptarea hotărârii din 20 iulie 2005, împreună cu terenul aferent, libere de limitări ale dreptului de proprietate, în schimbul transferului simultan de către reclamanţi Guvernului a 36.55% din acţiunile „Gemeni” returnate reclamanţilor după anularea hotărârii favorabile acestora. În cazul omisiunii restituirii proprietăţii, suma ajunge la 2.120.000 de euro.