Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Parlamentul, îndemnat să decidă asupra…

Parlamentul, îndemnat să decidă asupra propunerilor CSM privind numirea judecătorilor și a conducerii CSJ

Foto simbol

Mai multe organizații ale societății civile solicită Parlamentului să decidă asupra propunerilor Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind numirea judecătorilor și a conducerii Consiliului Superior al Judecătorilor. Se întâmplă în contextul în care au trecut au trecut mai mult de opt luni de la prima propunere a CSM, și mai mult de patru luni de la următoarea propunere.

Într-un apel public, organizațiile societății civile amintesc că în perioada iunie – septembrie 2020, CSM a propus Parlamentului numirea în funcție a șase judecători și doi vicepreședinți ai CSJ. Deși Legea cu privire la CSJ stipulează că numirea judecătorilor CSJ are loc în termen de 30 de zile de la data înregistrării propunerii în Parlament și că acest termen poate fi prelungit cu cel mult 15 zile pentru clarificarea aspectelor importante ce țin de candidații propuși, de la prima propunere a CSM a trecut mai mult de opt luni, iar de la următoarele – mai mult de patru luni.

„În pofida depășirii termenelor legale, numirile la CSJ nu au fost incluse pe agenda plenului Parlamentului. Parlamentul poate refuza numirea judecătorilor CSJ doar în cazul depistării unor probe incontestabile de incompatibilitate a candidaților, de încălcare a legislației sau a procedurilor legale de selectare și promovare a lor”, se arată în apelul public.

Până la demararea procesului de vot pentru numirea în funcție a judecătorilor, la CSJ rămân a fi vacante 11 funcții de judecător.

Semnatarii apelului public susțin că, cu numărul actual de judecători în funcție, ținând cont și de alte circumstanțe precum detașarea judecătorilor CSJ, suspendarea din funcție sau concediile de odihnă și cele medicale ale judecătorilor, există riscul ca activitatea CSJ în anumite perioade de timp să fie blocată. În prezent ședințele Plenului CSJ nu pot fi desfășurate, deoarece la CSJ activează efectiv mai puțin de două treimi (22 de judecători) din numărul total al judecătorilor CSJ.

Organizațiile semnatare solicită Parlamentului R. Moldova să demareze cât de curând posibil procedura de discutare a propunerilor CSM privind numirea judecătorilor și vicepreședinților CSJ. De asemenea, organizațiile îndeamnă Parlamentul să studieze cu cea mai mare atenție informațiile publice apărute despre judecătorii propuși de către CSM.

„Eventuala hotărâre de respingere a propunerii CSM trebuie motivată convingător”, susțin semnatarii apelului.