Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Curtea de Apel Chișinău…

DOC Curtea de Apel Chișinău anulează hotărârea CSM și obligă Consiliul să numească un judecător la CSJ

Curtea de Apel Chișinău (CA) a anulat luni, 25 ianuarie, hotărârea plenului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) din 22 septembrie 2020, cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la CSJ.

„Se anulează hotărîrea plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr.
262/22 din 22 septembrie 2020 „cu privire la desfășurarea concursului pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție”, în partea prin care s-a respins solicitarea judecătorului Alexandru Gheorghieș de promovare în funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție”,
se arată în decizie.

Hotărârea a fost emisă de către Completul specializat în examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău. Este vorba despre președintele ședinței, judecătorul Grigore Dașchevici și judecătorii Ecaterina Palanciuc, Veronica Negru și Marina Samatiuc.


Potrivit hotărârii, CSM este obligat să emită hotărârea cu privire la înaintarea propunerii Parlamentului R. Moldova de numire în funcția de
judecător la CSJ până la atingerea plafonului de vârstă a judecătorului Alexandru Gheorghieș.

Hotărârea este cu drept de recurs la CSJ în termen de 30 de zile de la pronunțare, prin intermediul Curții de Apel Chișinău.

Potrivit hotărârii din 22 septembrie 2020 „promovarea în funcţia de judecător la o instanţă superioară, la caz Curtea Supremă de Justiție, se face numai cu consimţământul judecătorului, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii, de către Parlamentul R. Moldova”.

Conform acestei hotărâri, plenul CSM a propus Parlamentului R. Moldova numirea în funcția de judecător al CSJ, până la atingerea plafonului de vârstă, a următorilor judecători Anatolie Minciună, Oxana Robu, Ghenadie Plămădeală, Nicolae Șova și Aliona Miron.