Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSM a aprobat cererea de…

CSM a aprobat cererea de demisie a Lidiei Bulgac din funcția de judecător și președintă interimară a Curții de Apel Chișinău

Foto: magistrat.md

Consiliul Superior al Magistraturii a aprobat în ședința de marți, 18 august, cererea de demisie a Lidiei Bulgac din funcția de judecător și președintă interimară a Curții de Apel Chișinău.

Cererea a fost aprobată cu zece voturi ale membrilor CSM cu drept de vot.

„Se acceptă cererea de demisie a Lidiei Bulgac din funcția de judecător și președintă interimară a Curții de Apel Chișinău. Hotărârea pot fi contestată la Curtea de Apel Chișinău în termen de 30 de zile„, a declarat Anatol Pahopol,  președintele interimar al CSM.

Cererea de demisie a Lidiei Bulgac vine în contextul în care recent, CSM a decis ca funcția de Președinte al Curții de Apel Chișinău să fie preluată de judecătorul Vladislav Clima.

Numirea lui Clima va intra în vigoare dacă va fi aprobată de către președintele R. Moldova, Igor Dodon. Trei membri ai CSM au avut o opinie separată și consideră că hotărârea CSM, adoptată la 28 iulie 2020 „intră în dezacord cu principiile internaționale de care urmează să se țină cont la promovarea judecătorilor”.

Lidia Bulgac activează în funcția de judecător din 1993. În 2007, i s-a decernat Diploma de onoare a CSM. La 7 august 2019, a fost numită în funcția de președintă interimară a Curții de Apel, după ce fostul șef al instituției, Ion Pleșca a ieșit la pensie. 

În 2018, Bulgac s-a numărat printre judecătorii care au primit distincții din partea șefului statului. Aceasta s-a ales cu titlul onorific „Veteran al sistemului judiciar”, care se acordă pentru „devotamentul faţă de sistemul judiciar”, în semn de „stimulare morală a muncii îndelungate a judecătorului şi a devotamentului lui faţă de profesia aleasă”.