Principală  —  IMPORTANTE   —   Cine este Vladislav Clima, noul…

Cine este Vladislav Clima, noul șef al Curții de Apel Chișinău. Averea și interesele magistratului

Oleg Sternioală și Vladislav Clima la AGJ din 27 septembrie foto ZdG

Judecătorul Vladislav Clima, noul șef al Curții de Apel Chișinău este unul dintre cei mai înstăriți magistrați din Moldova. Este fiul fostului judecător al Curții Supreme de Justiție Nicolai Clima, cel care în perioada 2006-2009 a condus și Consiliul Superior al Magistraturii.

Vladislav Clima este judecător din 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. În februarie 2017, în temeiul unui decret al președintelui Igor Dodon, ajunge judecător la CA Chișinău. În declarația cu privire la venituri și proprietate pentru 2009, depusă la trei ani de la accederea în funcția de judecător, prima disponibilă online, Clima indică o avere modestă: un venit anual, împreună cu soția sa, de 100 de mii de lei, un apartament de 70 m.p. și un automobil „Subaru Forester” fabricat în 2006 și cumpărat în leasing, inițial, de soacra sa, Vera Siminel, după care contractul de leasing fuseseră trecut pe Vladislav Clima.

Clima în 2020: trei apartamente, un teren de 12 ari și o casă de aproape 300 metri pătrați într-o suburbie a Chişinăului

Judecătorul Vladislav Clima

Peste 10 ani, în declarația de avere și interese pentru anul 2019, Vladislav Clima indică deja o avere de milioane: trei apartamente, unul din care achiziționat în 2019, un garaj, o casă de locuit, un Land Rover Discovery Sport, fabricat în 2015 și achiziționat în 2016 cu 38 de mii de euro și, un Volkswagen Passat Comfortline, fabricat și cumpărat în 2017 cu 20 de mii de euro.

Apartamentul care apare în declarația de avere în 2019 are aproape 200 de metri pătrați și este deținut printr-un contract de comodat cu Raisa Prisejnii și are o valoare de peste 1,3 milioane de lei.

În 2019, magistratul a obținut aproape 300 de mii de lei de la locul de muncă de bază și alte 41 de mii dintr-un salariu la USM și alte 38 de la Institutul Național al Justiției. Tot în 2019, Vladislav Clima susține că a primit o donație de 30 mii de dolari de la tatăl său, Nicolae Clima, fost judecător la CSJ, actualul șef al Inspecției Judiciare de la CSM și fratele său Igor Clima. Banii ar fi fost donați pentru studiile fiului judecătorului, Clima Vlad-Tudor.

Declarație de avere Clima Vladislav 2019 by Ziarul de Gardă on Scribd

Casa de peste 295 m.p la care face referire Vladislav Clima, amplasată într-o suburbie a Chișinăului, este construită pe un teren cu o suprafață de 12 ari, obținut de judecător în 2012, printr-un contract de superficie valabil până în 2020, semnat cu un oarecare Liviu Pahomi, proprietarul din acte al terenului. Conform datelor de la Cadastru, locuința are suprafața de 295,7 m.p. și valorează o jumătate de milion de lei.

În ultimii ani, Vladislav Clima s-a remarcat prin sentințe la mai multe dosare controversate. Magistratul este șeful completului de judecată care în 2018 a menținut decizia primei instanțe de anulare a alegerilor primarului mun. Chișinău. Anterior, a dispus atribuirea unui teren de 1,1 ha de la Moldexpo pentru compania Finpar Invest, beneficiarul căreia era Vladimir Plahotniuc și unde se află sediul Holdingul media deținut de fostul lider PDM, decizia fiind ulterior anulată de Curtea Supremă de Justiție.

Tot Vladislav Clima este cel care a suspendat hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii privind suspendarea din funcție a judecătorului Sternioală Oleg, care ulterior a fost casată de Curtea Supremă de Justiție.