• DOC/ Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”

  DOC/ Opinia separată a trei membri ai CSM cu privire la numirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte la CA Chișinău. „Se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului”
  vizualizări
  13 august 2020 | 17:58

  Trei membri ai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat, și-au exprimat dezacordul cu privire la desemnarea lui Vladislav Clima în calitate de președinte al Curții de Apel (CA) Chișinău.

  Într-o opinie separată, cei trei consideră că hotărârea CSM, adoptată la 28 iulie 2020 „intră în dezacord cu principiile internaționale de care urmează să se țină cont la promovarea judecătorilor”.

  Numirea lui Vladislav Clima în funcția de prețedinte al CA Chișinău încă nu a fost oficializată. Hotărârea CSM va intra în vigoare dacă va fi aprobată de către președintele R. Moldova, Igor Dodon.

  În documentul obținut de ZdG, cei trei membri ai CSM care l-au semnat precizează că „CSM urmează să țină cont de faptul că promovarea judecătorilor la funcții de conducere își atinge scopul de asigurare a unui mecanism echitabil de administrare a justiției doar în cazul dacă această promovare se va baza pe factori obiectivi, în special capacitate, integritate și experiență”.

  „Considerăm că CSM a desconsiderat aceste principii, selectând în funcția de președinte al CA Chișinău o persoană cu o imagine compromisă prin activitatea sa în calitate de judecător”, afirmă cei trei membri ai CSM.

  „Unul dintre argumentele aduse în sprijinul acestei acuzații este că judecătorul Vladislav Clima, în toamna anului 2019 a fost unul dintre organizatorii procedurilor neconstituționale de revocare a membrilor CSM și a blocării instituționale a activității organului de autoadministrare judecătorească. Neconstituționalitatea acestor acțiuni a fost contestată la Comisia de la Veneția, declarațiile președintelui Comisiei de la Veneția, d. Gianni Buquicchio în acest sens fiind făcute publice…”, se precizează în document.

  Prin acțiunile întreprinse în toamna anului 2019, judecătorul Vladislav Clima a admis un atentat asupra organului reprezentativ al puterii judecătorești, nesocotind grav legea fundamentală. Prin această activitate, judecătorul vizat a compromis statutul de judecător, încălcând flagrant obligația de a se supune doar legii și nu intereselor de grup. Totodată, judecătorul vizat, în activitatea sa a adoptat decizii contrare legii și practicilor stabilite pe dosare de rezonanță. Astfel, prin anularea rezultatelor alegerilor primarului de Chișinău, judecătorul a desconsiderat votul alegătorilor, fapt criticat dur de întreaga societate și instituțiile internaționale. La fel, a fost criticată atât de instanța superioară, cât și de societate hotărârea adoptată de acest judecător prin care s-a dispus atribuirea cu drept de proprietate către un agent economic a terenurilor ce constituie proprietate exclusivă a statului”, precizează membrii CSM care au semnat opinia separată.

  Aceștia fac referire la hotărârea prin care i-a fost atribuit un teren de circa 1,1 ha de la Moldexpo companiei „Finpar Invest”, beneficiarul căreia era Vladimir Plahotniuc.

  Anatolie Galben, Dorel Musteață și Nina Cernat concluzionează că în aceste circumstanțe „se constată existența unui favor abuziv acordat judecătorului Vladislav Clima, determinat de susținerea fără merit a acestui candidat la o funcție administrativă în CA Chișinău, care este o instanță de judecată strategică din punctul de vedere al categoriilor de dosare atribuite în competență pentru examinare… În situația de fapt, există motive însemnate în baza cărora CSM urma să respingă candidatura judecătorului Vladislav Clima la funcția de președinte al CA Chișinău, Consiliul apreciind excesiv meritele în ceea ce privește corespunderea judecătorului Vladislav Clima funcției scoase la concurs”, se precizează în opinia separată a celor trei membri ai CSM.

  Vladislav Clima a fost desemnat președinte al CA Chișinău la ședința CSM din 28 iulie 2020. Clima a avut un singur contracandidat, vicepreședintele CA Chișinău, Iurie Iordan, ambii obținând calificativul „excelent” și câte 80 de puncte în cadrul colegiilor CSM. Deși ambii magistrați au acumulat inițial un punctaj identic, după etapa interviului, câștigător al concursului a devenit Vladislav Clima, pentru care au votat nouă membri ai CSM, alți trei votând împotrivă.

  Oleg Sternioală și Vladislav Clima la AGJ din 27 septembrie. foto: ZdG

  Vladislav Clima este fiul lui Nicolae Clima, fost președinte al CSM, fost judecător la CSJ și fost șef al inspecției Judiciare de pe lângă CSM. În sistem, Clima a intrat în 2006, activând inițial la Judecătoria Ciocana. În februarie 2017, în temeiul unui decret al președintelui Igor Dodon, Clima a ajuns judecător la CA Chișinău. Din 2019, judecătorul ocupă și fotoliul de președinte al Asociației Judecătorilor, funcție deținută anterior, timp de opt ani, de către fostul judecător și președinte al CSJ, Ion Druță. 

  În cadrul ședinței CSM din 28 iulie magistratul Vladislav Clim a precizat că Inspecția judiciară nu a constatat elemente ale abaterilor disciplinare sau care ar trezi dubii de ilegalitate în hotărârile adoptate. Judecătorul a declarat că, în opinia sa, toate acele decizii au fost „profesioniste”.

  „Ceea ce reflectă presa sau politicul nu este altceva decât o reflecție personalizată, sau emoțională, sau politică, asupra situației juridice concrete a unei părți”, a declarat judecătorul în cadrul ședinței CSM în cadrul căreia a fost desemnat în funcția de președinte al CA Chișinău.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Șaisprezece tineri și-au prezentat propriile soluții pentru reducerea corupției, în cadrul unui concurs de materiale video

  Plățile ilegale în învățământ, cadourile electorale, corupția în sistemul vamal și la acordarea permiselor de conducere sunt doar câteva dintre subiectele abordate de o serie de 16 video elaborate de tinerii ca…
  Șaisprezece tineri și-au prezentat propriile soluții pentru reducerea corupției, în cadrul unui concurs de materiale video

  Protest anti-măști în București. Medicii sunt îngrijorați: „E o lipsă de respect față de pacienți și personalul medical”

  Sute de persoane s-au strâns sâmbătă după-amiază în Piața Universității, dar și în Piața Victoriei din București ca să protesteze față de restricțiile impuse de autorități pentru limitarea răspândirii noului co…
  Protest anti-măști în București. Medicii sunt îngrijorați: „E o lipsă de respect față de pacienți și personalul medical”

  A fost dezvelită placa comemorativă Vladimir Curbet și inaugurată sala mică de repetiții a Baletului Național JOC

  În cadrul programului aniversar de 75 de ani de la fondarea Baletului Național JOC, astăzi, 19 septembrie, a fost dezvelită placa comemorativă Vladimir Curbet și inaugurată sala mică de repetiții a Baletului Na…
  A fost dezvelită placa comemorativă Vladimir Curbet și inaugurată sala mică de repetiții a Baletului Național JOC

  Duminică, 20 august, strada 31 August 1989 din municipiul Chișinău va fi destinată exclusiv pietonilor

  Primăria municipiului Chișinău a anunțat că se alătură inițiativei europene „Săptămâna europeană a mobilității” (European Mobility Week), desfășurată în perioada 16-22 septembrie curent. Astfel, administ…
  Duminică, 20 august, strada 31 August 1989 din municipiul Chișinău va fi destinată exclusiv pietonilor

  Persoanele și familiile social-defavorizate din municipiul Chișinău vor primi, gratuit, lemne de foc din partea primăriei

  Primarul municipiului Chișinău, Ion Ceban, a anunțat că a fost inițiat un program social în municipalitate, prin care persoanele și familiile social-defavorizate din municipiul Chișinău și suburbii vor primi aj…
  Persoanele și familiile social-defavorizate din municipiul Chișinău vor primi, gratuit, lemne de foc din partea primăriei

  Alte 688 de cazuri noi de infectare cu noul tip de coronavirus. Din numărul total de cazuri, 42 sunt lucrători medicali

  Alte 688 cazuri noi de infectare cu COVID-19 au fost confirmate astăzi în R. Moldova și 14 decese, anunță Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Din numărul total de cazuri, 6 cazuri sunt d…
  Alte 688 de cazuri noi de infectare cu noul tip de coronavirus. Din numărul total de cazuri, 42 sunt lucrători medicali