Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   CSJ decide, din nou, soarta…

CSJ decide, din nou, soarta lui Filat

Avocatul Igor Popa, care apără interesele fostului premier Vlad Filat, condamnat la nouă ani de închisoare pentru corupere pasivă și trafic de influență, a depus la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) o cerere de recurs în anulare în dosarul clientului său. Biroul de avocați „Popa și Asociații” anunță că solicită CSJ-ului casarea hotărârilor instanțelor naționale, rejudecarea cauzei și pronunțarea unei noi hotărâri prin care Vlad Filat să fie achitat și eliberat din detenție. După ce avocații din același birou au utilizat această cale extraordinară de atac în dosarul de spălare de bani pe numele lui Ion Rusu, cumnatul și nașul de cununie a lui Vlad Filat, în aprilie curent, CSJ a redus termenul de detenție al acestuia de la cinci ani la trei ani și patru luni.

Recursul în anulare reprezintă o cale extraordinară de atac. Respectiv, hotărârile irevocabile „pot fi atacate cu recurs în anulare în scopul reparării erorilor de drept comise la judecarea cauzei, în cazul în care un viciu fundamental în cadrul procedurii precedente a afectat hotărârea atacată, inclusiv când Curtea Europeană a Drepturilor Omului informează Guvernul R. Moldova despre depunerea cererii”.

Recursul a fost depus de avocatul lui Vlad Filat la 23 august curent, iar pe portalul instanței supreme se precizează că dosarul a fost deja repartizat.

În comunicatul publicat de biroul de avocați „Popa și Asociații” se precizează că recursul a fost depus, „deoarece dreptul intern oferă posibilitatea instanței supreme de a remedia abuzurile și încălcările admise la judecarea lui Vlad Filat”.

„În cerere, Igor Popa a evidențiat mai multe vicii fundamentale care au dus la condamnarea ilegală a lui Vlad Filat. Avocatul a invocat lipsa publicității ședințelor de judecată, încălcarea dreptului la un remediu efectiv, încălcarea dreptului la apărare, nemotivarea hotărârilor judecătorești, etc. Considerăm că repunerea în drepturi a lui Vlad Filat până la pronunțarea deciziei instanței europene va scuti Republica Moldova de o nouă condamnare la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO)”, scriu avocații, precizând că în august curent au depus o cerere la CtEDO prin care invocă faptul că pe parcursul procesului de judecată ex-premierului PLDM, Vlad Filat i-au fost încălcate mai multe drepturi garantate de Convenția pentru apărarea Drepturilor Omului și a Libertăților fundamentale.

În anul 2015, Vlad Filat a depus o plângere la CtEDO „Filat c/Moldovei”, care vizează încălcarea condițiilor de detenție din Penitenciarul nr. 13, reținerea și „arestarea ilegală”.

Vladimir Filat a fost condamnat la 27 iunie 2016 la nouă ani de închisoare cu executare, fiind găsit vinovat de corupere pasivă și trafic de influență de un complet de judecători ai Judecătoriei Buiucani, din care au făcut parte magistrații Galina Moscalciuc, Andrei Niculcea și Sergiu Lazari. Vineri, 11 noiembrie 2016, judecătorii Nichifor Corochii, Ludmila Ouș și Maria Negru de la CA Chișinău au hotărât să mențină condamnarea fostului premier. La 22 februarie 2017, judecătorii Vladimir Timofti, Nadejda Toma și Constantin Alerguș  de la CSJ au examinat recursul avocaților lui Filat și l-au respins drept inadmisibil.

În septembrie 2016, CSJ a respins recursurile părților drept inadminisbile în dosarul de spălare de bani în proporţii deosebit de mari pe numele lui Ion Rusu, cumnatul și nașul lui Vlad Filat. Rusu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare. După ce apărătorii lui Ion Rusu au depus recurs în anulare însă, cale extraordinară de atac pe care o folosesc în prezent și în dosarul Filat, CSJ a redus la trei ani și patru luni termenul de detenție pentru cumnatul și nașul fostului lider PLDM.