„Coruperea deputaților” – Curtea de Apel a achitat inculpații: Vitalie Burlacu numit și „Vitas”, dar și Irina Bagalai au fost eliberați. Declarațiile avocatului fostului polițist – Ziarul de Gardă
 • „Coruperea deputaților” – Curtea de Apel a achitat inculpații: Vitalie Burlacu numit și „Vitas”, dar și Irina Bagalai au fost eliberați. Declarațiile avocatului fostului polițist

  „Coruperea deputaților” – Curtea de Apel a achitat inculpații: Vitalie Burlacu numit și „Vitas”, dar și Irina Bagalai au fost eliberați. Declarațiile avocatului fostului polițist
  de
  12 iunie 2020 | 14:31

  Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au casat integral joi, 11 iunie, sentința de condamnare, în dosarul coruperii deputaților, în privința lui Vitalie Burlacu așa numitul „Vitas” și Irina Bagalai și au dispus încetarea procesului penal, principalul motiv, potrivit avocatului lui Burlacu, fiind faptul că există circumstanțe care exclud urmărirea penală în acest sens. Prin Dispozitivul Curții de Apel, atât Vitalie Burlacu, cât și Irina Bagalai, care se aflau în sala de judecată, au fost eliberați.

  Ședința de la Curtea de Apel a avut joi, 11 iunie. Responsabilii din cadrul Curții de Apel Chișinău, fiind contactați de către ZdG, ne-au comunicat ca în cadrul ședinței au fost admise toate demersurile depuse de către avocații lui Vitalie Burlacu, în favoarea ex-polițistului.

  „Judecătorii au admis toate demersurile avocaților în interesele lui Vitalie Burlacu. Sentința de condamnare, a primei instanțe, a fost casată integral, iar completul de judecată a dispus încetarea procesului penal”, ne-au comunicat reprezentanții CA.

  Contactat de ZdG, Ana­to­lie Cea­chir, avocatul fosului polițist, Vitalie Burlacu, ne-a comunicat că prin aceeași decizie, judecătorii de la Curtea de Apel au dispus și restituirea celor 250 de mii de dolari ridicați în anul 2014, în momentul perchezițiilor și reținerii, dar și returnarea celor cei 500 de mii de euro care, tot în 2014, au fost identificați într-un seif metalic închiriat de Irina Baglai la filiala Botanica a băncii BC „Energbank” SA.

  Există mai multe circumstanțe care exclud urmărirea penală în acest sens. Așa cum am mai invocat anterior de mai multe ori. Dumnealui a fost prezent la ședința și ulterior a fost eliberat. Sentința motivată va fi publicată pe 9 iulie. Atunci o să aflați toate detalii”, ne-a comunicat avocatul lui Burlacu.

  Publicitate

  Solicitați de către ZdG, responsabilii din cadrul Produraturii Generale ne-au comunicat că la această etapă există doar dispozitivul pronunțat de Curtea de Apel pe marginea încetării procesului penal pe acest caz.

  Este doar dispozitivul pronunțat de Curtea de Apel și nu cunoaștem motivele încetării procesului penal”. Vom avea o poziție doar după redactarea deciziei”, a declarat pentru ZdG procurora Maria Vieru.

  Decizia Curții de Apel Chișinău vine după ce pe 6 august 2019 Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis recursurile în anulare depuse de avocați și a trimis la rejudecare „dosarul coruperii deputaților”, pe motiv că „instanţa de fond şi instanţa de apel au comis erori de drept” care au încălcat drepturile fundamentale ale condamnaților Vitalie Burlacu și Irina Baglai la un proces echitabil.

  „Coruperea deputaților” – Vitalie Burlacu şi Irina Baglai, reţinuţi în martie 2014

  Vitalie Burlacu şi Irina Baglai au fost reţinuţi în martie 2014, în timp ce ar fi încercat să transmită, prin intermediari, 250 de mii USD unor deputaţi din Parlamentul R. Moldova.

  În martie 2014 un deputat PLR, doi PLDM și alți șapte parlamentari din componența de atunci a Legislativului urmau să părăsească fracțiunile din care fac parte, să se declare deputați independenți și „să nu voteze unele Legi ce țin de aderarea R. Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană”, astfel încât Parlamentul să fie dizolvat și să fie numit un nou Guvern, iar pentru acțiunile lor, politicienii urmau să fie remunerați cu câte 250 de mii USD, bani care veneau de la „prietenii din Rusia”. Pentru realizarea scenariului, Vitalie Burlacu, numit și „Vitas”, a apelat la ex-viceministrul MAI și fostul său șef, Ghenadie Cosovan. Cel din urmă, deși cunoștea încă din ianuarie 2014 despre intențiile lui Burlacu, s-a adresat la CNA abia la 6 martie 2014, iar o zi mai târziu Burlacu și Irina Baglai au fost prinși în flagrant. 

  Fostul polițist Vitalie Burlacu a fost condamnat la 11 ani de închisoare și obligat să achite 80 de mii de lei drept prejudiciu, iar modelul Irina Baglai a primit o pedeapsă cu opt ani de închisoare și 180 de mii de lei amendă, prin decizia Curții de Apel din 10 aprilie 2017.

  În iulie 2018, ZdG scria că Vitalie Burlacu se afla în detenție, fiind reținut încă în decembrie 2016, pe când Irina Baglai s-ar fi aflat în libertate.

  Publicitate

  Anterior, PG anunța că unul dintre inculpaţi a declarat în şedinţa de judecată din 10 aprilie 2017 că Veaceslav Platon ar fi organizatorul care intenţiona să corupă deputatul pentru ca acesta să părăsească coaliţia de guvernare.

  Procurorii au stabilit că Vitalie Burlacu, împreună cu „alte persoane, care până acum nu au fost identificate de organele de urmărire penală”, în martie 2014 l-a contactat în repetate rânduri pe Ghenadie Cosovan, fostul său șef și ex-vice­mi­nis­tru al Minis­te­ru­lui Afa­ce­ri­lor Interne (MAI) (n.r. – în document numele persoanelor sunt șterse), „cu care se cunoștea de mai mult timp”,  pentru a-l determina pe ultimul să acționeze pe post de „mijlocitor”  pentru a transmite „unei persoane cu demnitate publică a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari ce nu i se cuvin, pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale sau contrar acesteia”. Ulterior, cei doi s-ar fi întâlnit într-un centru comercial din Chișinău, iar Burlacu l-a anunțat pe Cosovan că „reprezintă un grup de persoane interesate de instituirea unor pârgii de control asupra legislativului Republicii Moldova, în special prin coruperea unor deputați și determinarea acestora de promova eventuale interese ale grupului de persoane pe care le reprezintă”.

  Burlacu i-ar fi promis lui Cosovan mijloace bănești pentru ca acesta să transmită personal sau prin alt intermediar 250 de mii de dolari SUA unui deputat din fracțiunea Paridului Liberal Reformator, doar ca ultimul să părăsească fracțiunea din Parlament. Deși numele deputatului este șters, anterior în presă a apărut o înregistrare a discuțiilor dintre Burlacu și Cosovan, în care este pro­nu­nţat numele depu­ta­tu­lui PLR Ana­tol Arhire, care, con­form inter­me­di­a­ru­lui, era deja „acon­tat”. Anatol Arhire a declarat mai apoi procurorilor că nu are nicio implicare pe dosar, iar Ghenadie Cosovan, care în tot acest timp a colaborat cu ofițerii Centrului Național Anticorupție, a pus la dispoziție înregistrări audio și a participat la reținerea în flagrant, a negat că ar fi discutat cu deputatul, afirmând că doar l-a făcut pe Burlacu să creadă acest lucru.

  La 7 martie 2014, Cen­trul Naţio­nal Anti­co­ru­pţie (CNA) şi Pro­cu­ra­tura Anti­co­ru­pţie (PA) i-au reținut în flagrant pe Vitalie Burlacu și Irina Baglai, complicele care în timpul discuțiilor se afla în preajma celor doi cu suma de bani.

  Condamnare în „căutare”

  Condamanrea fostului polițist Vitalie Burlacu, numit și „Vitas”  la 11 ani și 4 luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă de 160.000 de lei,  pentru tentativă de mituire prin intermediul unui mijlocitor a unei persoane cu funcție de demnitate publică, a fost argumentat de instanță prin declarațiile inculpatei Irina Baglai, ale martorilor și mijloacelor de probe, printre care: rapoartele de expertiză a bancnotelor, CD-urile pe care au fost înregistrate audio și video discuțiile dintre Cosovan și Burlacu, punga în care au fost păstrați banii, telefonul mobil al inculpatului.

  Deși acuzarea a înaintat Irinei Baglai învinuirea pentru complicitate la acțiunile lui Burlacu, instanța a recalificat infracțiunea în „favorizarea dinainte nepromisă a infracțiunii grave” și a condamnat-o la 3 ani de pușcărie, dintre care doi cu suspendare. Instanța a stabilit că procurorii nu au demonstrat capătul de învinuire adus și că aceasta nu a avut implicare directă în tentativa de mituire.

  Banii depistați și ridicați pe parcursul urmăririi penale, și anume 553.000 de euro, 403.000 de dolari, 48.900 ruble rusești, au fost confiscați în folosul statului, iar un automobil de marcă Porsche Cayenne a fost întors companiei. 

  Publicitate
  Publicitate
  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția. • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
  Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
  Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
  Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
  VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  Cel mai mare operator aerian low cost din Europa Centrală și de Est va relua mai multe curse din și spre Chișinău. Data și lista zborurilor anunțate

  Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low cost din Europa Centrală și de Est, va relua începând cu luna septembrie 16 curse din și spre Chișinău. Un anunț în acest sens a fost făcut vineri, 24 iunie, de către…
  Cel mai mare operator aerian low cost din Europa Centrală și de Est va relua mai multe curse din și spre Chișinău. Data și lista zborurilor anunțate

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler

  Memur Maaşı Hesaplama

  - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
  casinovale.club
  -
  süperbetin
  - benjabet -

  kolaybet

  -
  betgaranti
  - jojobet.pro -

  mersin eskort

  - eskort - eskort eskişehir -
  web tasarım hizmeti
  -
  istanbul avukat
  - deneme bonusu veren siteler