Principală  —  IMPORTANTE   —   „Coruperea deputaților” - Curtea de…

„Coruperea deputaților” – Curtea de Apel a achitat inculpații: Vitalie Burlacu numit și „Vitas”, dar și Irina Bagalai au fost eliberați. Declarațiile avocatului fostului polițist

Magistrații de la Curtea de Apel Chișinău au casat integral joi, 11 iunie, sentința de condamnare, în dosarul coruperii deputaților, în privința lui Vitalie Burlacu așa numitul „Vitas” și Irina Bagalai și au dispus încetarea procesului penal, principalul motiv, potrivit avocatului lui Burlacu, fiind faptul că există circumstanțe care exclud urmărirea penală în acest sens. Prin Dispozitivul Curții de Apel, atât Vitalie Burlacu, cât și Irina Bagalai, care se aflau în sala de judecată, au fost eliberați.

Ședința de la Curtea de Apel a avut joi, 11 iunie. Responsabilii din cadrul Curții de Apel Chișinău, fiind contactați de către ZdG, ne-au comunicat ca în cadrul ședinței au fost admise toate demersurile depuse de către avocații lui Vitalie Burlacu, în favoarea ex-polițistului.

„Judecătorii au admis toate demersurile avocaților în interesele lui Vitalie Burlacu. Sentința de condamnare, a primei instanțe, a fost casată integral, iar completul de judecată a dispus încetarea procesului penal”, ne-au comunicat reprezentanții CA.

Contactat de ZdG, Ana­to­lie Cea­chir, avocatul fosului polițist, Vitalie Burlacu, ne-a comunicat că prin aceeași decizie, judecătorii de la Curtea de Apel au dispus și restituirea celor 250 de mii de dolari ridicați în anul 2014, în momentul perchezițiilor și reținerii, dar și returnarea celor cei 500 de mii de euro care, tot în 2014, au fost identificați într-un seif metalic închiriat de Irina Baglai la filiala Botanica a băncii BC „Energbank” SA.

Există mai multe circumstanțe care exclud urmărirea penală în acest sens. Așa cum am mai invocat anterior de mai multe ori. Dumnealui a fost prezent la ședința și ulterior a fost eliberat. Sentința motivată va fi publicată pe 9 iulie. Atunci o să aflați toate detalii”, ne-a comunicat avocatul lui Burlacu.

Solicitați de către ZdG, responsabilii din cadrul Produraturii Generale ne-au comunicat că la această etapă există doar dispozitivul pronunțat de Curtea de Apel pe marginea încetării procesului penal pe acest caz.

Este doar dispozitivul pronunțat de Curtea de Apel și nu cunoaștem motivele încetării procesului penal”. Vom avea o poziție doar după redactarea deciziei”, a declarat pentru ZdG procurora Maria Vieru.

Decizia Curții de Apel Chișinău vine după ce pe 6 august 2019 Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a admis recursurile în anulare depuse de avocați și a trimis la rejudecare „dosarul coruperii deputaților”, pe motiv că „instanţa de fond şi instanţa de apel au comis erori de drept” care au încălcat drepturile fundamentale ale condamnaților Vitalie Burlacu și Irina Baglai la un proces echitabil.

„Coruperea deputaților” – Vitalie Burlacu şi Irina Baglai, reţinuţi în martie 2014

Vitalie Burlacu şi Irina Baglai au fost reţinuţi în martie 2014, în timp ce ar fi încercat să transmită, prin intermediari, 250 de mii USD unor deputaţi din Parlamentul R. Moldova.

În martie 2014 un deputat PLR, doi PLDM și alți șapte parlamentari din componența de atunci a Legislativului urmau să părăsească fracțiunile din care fac parte, să se declare deputați independenți și „să nu voteze unele Legi ce țin de aderarea R. Moldova ca membru asociat la Uniunea Europeană”, astfel încât Parlamentul să fie dizolvat și să fie numit un nou Guvern, iar pentru acțiunile lor, politicienii urmau să fie remunerați cu câte 250 de mii USD, bani care veneau de la „prietenii din Rusia”. Pentru realizarea scenariului, Vitalie Burlacu, numit și „Vitas”, a apelat la ex-viceministrul MAI și fostul său șef, Ghenadie Cosovan. Cel din urmă, deși cunoștea încă din ianuarie 2014 despre intențiile lui Burlacu, s-a adresat la CNA abia la 6 martie 2014, iar o zi mai târziu Burlacu și Irina Baglai au fost prinși în flagrant. 

Fostul polițist Vitalie Burlacu a fost condamnat la 11 ani de închisoare și obligat să achite 80 de mii de lei drept prejudiciu, iar modelul Irina Baglai a primit o pedeapsă cu opt ani de închisoare și 180 de mii de lei amendă, prin decizia Curții de Apel din 10 aprilie 2017.

În iulie 2018, ZdG scria că Vitalie Burlacu se afla în detenție, fiind reținut încă în decembrie 2016, pe când Irina Baglai s-ar fi aflat în libertate.

Anterior, PG anunța că unul dintre inculpaţi a declarat în şedinţa de judecată din 10 aprilie 2017 că Veaceslav Platon ar fi organizatorul care intenţiona să corupă deputatul pentru ca acesta să părăsească coaliţia de guvernare.

Procurorii au stabilit că Vitalie Burlacu, împreună cu „alte persoane, care până acum nu au fost identificate de organele de urmărire penală”, în martie 2014 l-a contactat în repetate rânduri pe Ghenadie Cosovan, fostul său șef și ex-vice­mi­nis­tru al Minis­te­ru­lui Afa­ce­ri­lor Interne (MAI) (n.r. – în document numele persoanelor sunt șterse), „cu care se cunoștea de mai mult timp”,  pentru a-l determina pe ultimul să acționeze pe post de „mijlocitor”  pentru a transmite „unei persoane cu demnitate publică a mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari ce nu i se cuvin, pentru a îndeplini acțiuni în exercitarea funcției sale sau contrar acesteia”. Ulterior, cei doi s-ar fi întâlnit într-un centru comercial din Chișinău, iar Burlacu l-a anunțat pe Cosovan că „reprezintă un grup de persoane interesate de instituirea unor pârgii de control asupra legislativului Republicii Moldova, în special prin coruperea unor deputați și determinarea acestora de promova eventuale interese ale grupului de persoane pe care le reprezintă”.

Burlacu i-ar fi promis lui Cosovan mijloace bănești pentru ca acesta să transmită personal sau prin alt intermediar 250 de mii de dolari SUA unui deputat din fracțiunea Paridului Liberal Reformator, doar ca ultimul să părăsească fracțiunea din Parlament. Deși numele deputatului este șters, anterior în presă a apărut o înregistrare a discuțiilor dintre Burlacu și Cosovan, în care este pro­nu­nţat numele depu­ta­tu­lui PLR Ana­tol Arhire, care, con­form inter­me­di­a­ru­lui, era deja „acon­tat”. Anatol Arhire a declarat mai apoi procurorilor că nu are nicio implicare pe dosar, iar Ghenadie Cosovan, care în tot acest timp a colaborat cu ofițerii Centrului Național Anticorupție, a pus la dispoziție înregistrări audio și a participat la reținerea în flagrant, a negat că ar fi discutat cu deputatul, afirmând că doar l-a făcut pe Burlacu să creadă acest lucru.

La 7 martie 2014, Cen­trul Naţio­nal Anti­co­ru­pţie (CNA) şi Pro­cu­ra­tura Anti­co­ru­pţie (PA) i-au reținut în flagrant pe Vitalie Burlacu și Irina Baglai, complicele care în timpul discuțiilor se afla în preajma celor doi cu suma de bani.

Condamnare în „căutare”

Condamanrea fostului polițist Vitalie Burlacu, numit și „Vitas”  la 11 ani și 4 luni de închisoare în penitenciar de tip semiînchis, cu amendă de 160.000 de lei,  pentru tentativă de mituire prin intermediul unui mijlocitor a unei persoane cu funcție de demnitate publică, a fost argumentat de instanță prin declarațiile inculpatei Irina Baglai, ale martorilor și mijloacelor de probe, printre care: rapoartele de expertiză a bancnotelor, CD-urile pe care au fost înregistrate audio și video discuțiile dintre Cosovan și Burlacu, punga în care au fost păstrați banii, telefonul mobil al inculpatului.

Deși acuzarea a înaintat Irinei Baglai învinuirea pentru complicitate la acțiunile lui Burlacu, instanța a recalificat infracțiunea în „favorizarea dinainte nepromisă a infracțiunii grave” și a condamnat-o la 3 ani de pușcărie, dintre care doi cu suspendare. Instanța a stabilit că procurorii nu au demonstrat capătul de învinuire adus și că aceasta nu a avut implicare directă în tentativa de mituire.

Banii depistați și ridicați pe parcursul urmăririi penale, și anume 553.000 de euro, 403.000 de dolari, 48.900 ruble rusești, au fost confiscați în folosul statului, iar un automobil de marcă Porsche Cayenne a fost întors companiei.