„Coruperea deputaţilor”, cu zâmbete, voie bună şi înghesuială – Ziarul de Gardă
  • „Coruperea deputaţilor”, cu zâmbete, voie bună şi înghesuială

    „Coruperea deputaţilor”, cu zâmbete, voie bună şi înghesuială
    de
    17 noiembrie 2014 | 06:45

    Principalele probleme: un iphone 5, descărcat, şi numărarea a 250 de mii USD

    Şedinţele de judecată în dosarul privind coruperea deputaţilor au loc într-o atmosferă relaxată, cu zâmbete şi voie bună. La ultimele două şedinţe, părţile s-au „chinuit” mai mult să încarce un iphone 5 şi să numere, identificând cei 250 de mii USD, oferiţi de inculpatul Vitalie Burlacu lui Ghenadie Cosovan, pentru a-l corupe pe deputatul liberal-reformator Anatolie Arhire, care susţine că nici măcar nu ştia că este implicat în această tranzacţie.

    Vineri, 7 noiembrie, dar şi luni, 10 noiembrie 2014, la Judecătoria Buiucani din Chişinău au avut loc două şedinţe de judecată în dosarul penal de învinuire a lui Vitalie Burlacu şi a Irinei Baglai, reţinuţi în martie 2014, în timp ce ar fi încercat să transmită, prin intermediari, 250 de mii USD unor deputaţi din Parlamentul R. Moldova. Anterior, Eduard Harunjen, şeful Procuraturii Anticorupţie (PA), declara pentru ZdG că avocaţii celor doi inculpaţi tergiversează intenţionat examinarea cauzei penale. ZdG a asistat la ultimele două şedinţe de judecată. Realitatea din sala de judecată pare să-i dea dreptate procurorului.

    495-baglai-si-burlacu2Inculpaţii, cu zâmbet pe buze

    Cei doi inculpaţi, Vitalie Burlacu şi Irina Baglai, s-au prezentat cu zâmbet pe buze în faţa magistraţilor, iar cele opt luni de penitenciar par să nu-i fi afectat. Voia bună nu i-a părăsit pe cei doi nici în timpul şedinţei de judecată. Ambii au făcut glume, au zâmbit şi au discutat amical, inclusiv cu procurorul anticorupţie, cel care prezintă acuzarea de stat în acest caz, Vitalie Galeru. În şedinţa de vineri urma să continue examinarea probelor acumulate de organul de urmărire penală. Prima probă – prima problemă. Telefonul de model Iphone 5, care aparţinea Irinei Baglai, şi în care erau mai multe convorbiri considerate de procurori drept probe, s-a dovedit a fi descărcat, el fiind sigilat încă din martie 2014. Pentru că nimeni din sală nu avea un încărcător compatibil cu telefonul inculpatei, procurorul a propus ca examinarea dosarului să continue cu prezentarea celorlalte probe, până când, din sediul PA, aflat la câteva minute de cel al Judecătoriei Buiucani, cineva va aduce un asemenea încărcător. Doar că, nici Anatolie Ceachir, avocatul lui Vitalie Burlacu, nici Pavel Zamfir, apărătorul Irinei Baglai, nu au fost de acord cu această propunere, motivând cu faptul că probele ar trebui să fie examinate anume în ordinea stabilită în dosar. În aceste condiţii, judecătorii au stabilit o pauză, până când „venea” încărcătorul.

    După pauză, au apărut alte probleme. Încărcătorul cu pricina nu avea la el ştecăr pentru priză, astfel că s-a decis să se aştepte aducerea altui încărcător. Nu înainte ca Anatolie Ceachir să propună amânarea şedinţei, precizând că procurorul ar fi trebuit să vină pregătit pentru un asemenea scenariu la proces. La rândul său, Vitalie Galeru a menţionat că avocatul încearcă prin această solicitare să tărăgăneze procesul. Într-un final, după o oră (!) de la începutul şedinţei şi după ce telefonul a fost pus la încărcat, judecătorii s-au sfătuit şi au decis să fie totuşi examinate celelalte probe din dosar până când telefonul va fi posibil de deschis.

    495-baglai-si-burlacuŞedinţa s-a terminat aproape fără a începe

    Printre probele procurorilor se numără mai multe discuţii telefonice dintre Burlacu şi Baglai, mai exact, 76. În una dintre ele, prin intermediul programului „VIBER” (program ce permite utilizatorilor să poarte discuţii telefonice sau prin mesaje, gratuit, doar conectându-se la internet. Este considerat de specialişti foarte sigur, neputând fi interceptat), pe 7 martie 2014 (ziua când au fost reţinuţi) Burlacu i-a scris Irinei că este nevoie ca la 09.15 să se întâlnească lângă Fourchette-ul din sect. Râşcani.

    Publicitate

    Totodată, conform descifrări-lor telefonice, Vitalie Burlacu a discutat în acea perioadă de mai multe ori şi cu Ghenadie Cosovan, fost viceministru de Interne şi cel care, aşa cum anunţa anterior ZdG, a colaborat cu organele de drept pentru reţinerea lui Burlacu şi Baglai. În timp ce se discutau aceste probe, Pavel Zamfir, avocatul Irinei Baglai, l-a întrebat pe procuror dacă a fost stabilită vreo interacţiune între clienta sa şi Ghenadie Cosovan. Procurorul a precizat că nu au fost stabilite asemenea circumstanţe.

    Celelalte probe nu au mai fost examinate, şi asta pentru că avocatul Pavel Zamfir le-a amintit judecătorilor din completul care examinează dosarul că timpul programat pentru acea şedinţă, de o oră şi jumătate, tocmai expira. Judecătorii au confirmat poziţia apărătorului şi au întrerupt şedinţa, până luni, 10 noiembrie 2014, ora 16.00.

    Au identificat şi numărat o parte din cei 250 mii USD

    La această oră şi dată, pentru că sala de şedinţe a Judecătoriei Buiucani era ocupată cu examinarea unui alt dosar, părţile au fost invitate de cei trei judecători din complet în biroul unui dintre ei, pentru continuarea examinării dosarului. Astfel, inculpaţii, escorta, avocaţii, procurorul, dar şi alte persoane care doreau să asiste la şedinţa de judecată, au fost nevoite să împartă cu cei trei judecători o încăpere de aproximativ 10 m.p. Şedinţa, deşi ţinută în asemenea condiţii, nici de această dată nu a fost una foarte productivă. Următoarea probă prezentată de procurorul Galeru a fost momentul în care au fost ridicaţi cei 250 de mii USD de la Ghenadie Cosovan, în incinta unui local din bd. Moscovei, unde acesta s-a întâlnit cu Vitalie Burlacu.

    Percheziţia a fost filmată, iar Cosovan, somat de procuror să predea benevol banii, lucru pe care acesta l-a şi făcut. Astfel că, s-a trecut la numărarea lor, dar şi la citirea, pentru procesul-verbal, a seriei şi numărului tuturor bancnotelor. Au fost 25 de pachete a câte 100 de bancnote de 100 USD. Şi judecătorii, şi cei prezenţi au fost nevoiţi să urmărească imaginile în care procurorul citea numărul şi seria bancnotei. Deşi, la un moment dat, Galeru a propus celor prezenţi să se treacă peste acest episod, care ar fi continuat o oră şi jumătate, avocaţii celor doi inculpaţi nu au fost de acord. Astfel că, şedinţa a continuat, plictisindu-i pe toţi participanţii la proces, cu urmărirea imaginilor video în care sunt identificaţi şi număraţi cei 250 de mii USD. Plictiseala a fost şi de această dată întreruptă de Pavel Zamfir, care le-a spus judecătorilor că are ore la universitate şi că nu mai poate asista la şedinţă. Fiind aproape ora 17.30, judecătorii au luat act de cele spuse şi au decis din nou întreruperea şedinţei, până pe data de 17 noiembrie 2014, când urmează să fie continuată vizionarea imaginilor video cu identificarea şi numărarea banilor.

    Amintim că acest dosar a fost trimis în judecată la începutul lunii aprilie 2014. De atunci, au fost programate peste 20 de şedinţe, dintre care, mai bine de jumătate au fost amânate.

    Publicitate
    Publicitate
    Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

    Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.  • TRIMITE ȘTIREA TA
    Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
    FORMULAR

    Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

    Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

    Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

    În ediția ZdG din 10 februarie, găsiți o anchetă despre sediul pe care îl închiriază Agenția Națională pentru Reglementare Energetică, o clădire luxoasă, cu cinci etaje, aproape de centrul Chișinăului. Astfel,…
    Citiți joi în ZdG: detalii despre cele 7 milioane de lei pe an – chiria sediului ANRE, ce ajung la un om de afaceri cercetat penal, interviu cu ministrul Apărării și detalii despre activitatea instituției Avocatului Poporului

    Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

    După ce Guvernul a decis prelungirea, până la 31 decembrie 2022, a termenului de schimbare a legitimațiilor de veteran de război de model vechi cu cele de model nou, în R. Moldova continuă procedurile de evalua…
    Teste pentru eliminarea „veteranilor falși”

    Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

    Tot mai mulți tineri din R. Moldova aleg să studieze la instituții de învățământ superior de peste hotare. Motivele deciziei de a pleca sunt diverse: de la calitatea precară a studiilor la nerecunoașterea diplo…
    Ziua Internațională a Studenților: Student din R. Moldova peste hotare vs student străin în R. Moldova

    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    Ion Boțan, cititor fidel al Ziarului de Gardă a fost profesor de limbă și literatură română timp de patru decenii în școala din comuna Mingir. S-a născut în comuna Chiperceni, raionul Orhei, iar la Hâncești a v…
    VIDEO/ „Împlinesc 17 ani de când citesc Ziarul de Gardă”. De vorbă cu Ion Boțan, fost profesor de limbă și literatură română în comuna Mingir

    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
    VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

    Alerta cu bombă de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, s-a dovedit a fi falsă. Pe caz a fost inițiat un proces penal

    UPDATE: În urma verificărilor efectuate de forțele de ordine, alerta cu bombă de la Judecătoria Chișinăun, sediul Buiucani, s-a dovedit a fi falsă. Poliția anunță că nu au fost depistate obiecte sau substanțe e…
    Alerta cu bombă de la Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, s-a dovedit a fi falsă. Pe caz a fost inițiat un proces penal

    Memur Maaşı Hesaplama

    - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
    casinovale.club
    -
    süperbetin
    - benjabet -

    kolaybet

    -
    betgaranti
    - jojobet.pro -

    mersin eskort

    - eskort - eskort eskişehir -
    web tasarım hizmeti
    -
    istanbul avukat
    - deneme bonusu veren siteler

    Memur Maaşı Hesaplama

    - dinamobet.club - bahsegel.club - cratosbet.club -
    casinovale.club
    -
    süperbetin
    - benjabet -

    kolaybet

    -
    betgaranti
    - jojobet.pro -

    mersin eskort

    - eskort - eskort eskişehir -
    web tasarım hizmeti
    -
    istanbul avukat
    - deneme bonusu veren siteler