Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   (VIDEO) Sentință în dosarul coruperii…

(VIDEO) Sentință în dosarul coruperii deputaților: 11 ani de închisoare în penitenciar de tip semiînchis și trei ani de închisoare cu suspendare

Vitalie Burlacu și Irina Baglai, învinuiți pentru tentativă de corupere a deputaților din fosta coaliție pro-europeană, au fost condamnați de magistrații Judecătoriei sectorului Buiucani la 11 ani de închisoare în penetenciar de tip semiînchis și, respectiv, la 3 ani de închisoare cu suspendarea pedepsei pe un termen de doi ani. Sentința a fost citită în lipsa condamnaților. Vitalie Burlacu este anunțat în căutare internațională din aprilie curent, dar potrivit surselor s-ar afla în regiunea transnistreană, iar Baglai, deși a participat la ședința de astăzi, a lipsit de la pronunțarea deciziei.

Pedeapsa lui Burlacu a fost stabilită prin cumul. Acesta a fost amendat de instanță cu 8 mii de unități convenționale, echivalentul a 160.000 de lei. Totodată, magistrații au recalificat infracțiunea săvârșită de Baglai, din corupere activă, art. 325 CP, în favorizarea infracțiunii, art. 323 CP și au dispus încasarea de la condamnată în folosul statului a 250 000 de lei, 303 310  dolari SUA, 553 000 de euro și 48 900 de ruble rusești.

Sursa Video: www.ZdG.md

Avocații celor doi au declarat că vor contesta la Curtea de Apel după ce vor lua cunoștință cu decizia motivată, care urmează a fi publicată la 1 august, ora 15:00.

Ana­to­lie Cea­chir, avocatul lui Burlacu, a declarat că sentința este una „ilegală, neîntemeiată și abuzivă”,  iar justiția este una selectivă. Acesta a recu­nos­cut că cli­en­tul său se află într-o insti­tu­ție medi­cală din stânga Nis­tru­lui, dar a decla­rat că nu știe locul află­rii exacte.

„Burlacu se învinuiește numai pe faptul ce ține de art. 26, art. 42, alin. 2, 3, art. 25, alin. 2 lit. b) și art. 325, alin. 3, lit. a), atât deci nu mai merge altă învinuire, ca să cumuleze infracțune separată. Potrivit art. 81, termenul maxim de condamnare este de șase ani. În situația dată, legea prevede reluarea cercetarea, modificarea acuzării. Ceea ce nu s-a petrecut.”, a declarat Anatolie Ceachir.

Avocatul Irinei Baglai, Pavel Zamfir, a declarat că recalificarea acțiunilor clientei sale confirmă faptul că aceasta nu a avut o implicare directă în caz și este nevinovată. Apărătorul a afirmat că Baglai nu cunoștea că în geanta, pe care i-a transmis-o Burlacu, se aflau mijloace bănești, iar  ea doar a făcut un gest prietensc, care, ulterior, are consecințe penale.

Procurorul pe caz, Vitalie Galeru, s-a artătat satisfăcut de dicizia instanței referitor la pedeapsa aplicată lui Burlacu, dar a refuzat să comenteze faptul recalificării acțiunilor săvârșite de Baglai, din corupere activă în favorizarea infracțiunii, până nu va studia decizia motivată. Procurorul afirmă că lipsa lui Burlacu denotă faptul că acesta este vinovat și că se aștepta la o sentință de condamnare. Potrivit acuzatorului de stat, dosarul de căutare pe numele lui Vitalie Burlacu se află în gestiunea MAI, dar până la acest moment nu au fost contactate organele competente din regiunea transnistreană în vederea stabilirii locului aflării acestuia.

Sentința în dosarul coruperii deputaților a fost procunțată după 50 de ședințe de judecată, dintre care majoritatea au fost întrerupte sau amânate, din cauza inculpaților, care prezentau certificate medicale, sau a avocaților care nu participau în ședințe, pe motiv că sunt implicați în alte dosare.  În ședința din 27 iunie curent, Burlacu a pre­zen­tat, prin intermediul avocatului, un cer­ti­fi­cat de boală, eli­be­rat  de o insti­tu­ție din stânga Nis­tru­lui, care, potrivit procurorului Anticorupție, Vitalie Galeru, nu poate fi veri­fi­cată de către auto­ri­tă­țile R. Mol­dova. Procurorul  afirma acum o săptămnă că datele Poli­ției de Fron­ti­eră arată că acesta nu a pără­sit hota­rele R. Mol­dova pe seg­men­tul con­tro­lat de auto­ri­tă­țile con­sti­tu­țio­nale. Pe numele aces­tuia nu a putut fi eli­be­rat însă un man­dat de arest, deo­a­rece Bur­lacu s-a aflat timp de zece luni în izo­la­to­rul CNA.

Procurorul a cerut, la etapa susțin495-baglai-si-burlacuerilor verbale, 12 ani de închisoare pen­tru Vitalie Bur­lacu și o amendă de 8.000 de uni­tăți con­ven­țio­nale (160.000 de lei), iar pen­tru incul­pata Irina Baglai, șase ani de închisoare și o amendă de 6.000 de uni­tăți con­ven­țio­nale (120.000 de lei). De ase­me­nea, acuzatorul de stat a soli­ci­tat con­fis­ca­rea mij­loa­ce­lor finan­ci­are și a bunu­ri­lor care au fost depistate în tim­pul inves­ti­ga­ți­i­lor.

Pe 7 mar­tie 2014, CNA şi Pro­cu­ra­tura Anti­co­ru­pţie (PA) anu­nţau că au reţi­nut în fla­grant pe Irina Baglai și Vita­lie Bur­lacu, bănu­iți că au încer­cat să corupă depu­taţi din fosta coa­li­ţie pro-europeană. Per­soa­nele res­pec­tive ar fi fost gata să plă­tească câte 250 de mii USD unor aleşi ai popo­ru­lui, ca aceş­tia să-şi pără­sească par­ti­dele în aju­nul sem­nă­rii şi rati­fi­că­rii în Par­la­ment a Acor­du­lui de Aso­ci­ere R. Moldova-UE. Ulte­rior, pe 13 mar­tie 2014, CNA a mai anu­nţat că, într-o bancă din Chi­şi­nău, a fost găsită suma de 500 de mii de euro, într-un safeu închi­riat de Irina Baglai. Irina, împre­ună cu Vita­lie Bur­lacu, fost poli­ţist, au stat mai bine de 10 luni în izo­la­tor, până în ianuarie 2015. Din apri­lie curent, Bur­lacu este anun­țat în cău­tare națională și internațională. De când au fost eli­be­raţi, dosa­rul aces­tora a bătut pasul pe loc, majo­ri­ta­tea şedinţe­lor de jude­cată fiind între­rupte sau amâ­nate.

Citiți și:

Cine tergiversează dosarul coruperii deputaţilor?

„Coruperea deputaţilor”, cu zâmbete, voie bună şi înghesuială