Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Comisia Vetting: „Declarațiile politice critice…

Comisia Vetting: „Declarațiile politice critice în adresa judecătorilor sau deciziilor judiciare nu influențează în niciun fel evaluările Comisiei”

Sursa: Comisia Vetting - Vetting Commission

Comisia Vetting a emis joi, 25 ianuarie, o declarație pentru a clarifica „unele confuzii legate de rolul și modul său de funcționare”. „Considerăm această clarificare importantă pentru publicul larg, subiecții evaluării, dar și toți observatorii procesului de evaluare”, se arată în comunicatul publicat.

„Mandatul Comisiei Vetting este de a evalua în mod corect și independent integritatea judecătorilor și a candidaților pentru funcția de judecător. Independența Comisiei este reflectată în însăși structura sa, întrucât Comisia are în componență trei membri naționali, doi desemnați de partidul majoritar și unul desemnat de opoziție, precum și trei membri internaționali. Comisia este o entitate ad-hoc și nu face parte din Parlament sau din oricare alte instituții de stat.

Mai multe îngrijorări au fost exprimate cu privire la procesul de evaluare, în special în lumina declarațiilor făcute de unii politicieni, care au criticat anumite hotărâri judecătorești în ultima perioadă. Cei care și-au exprimat îngrijorările au interpretat declarațiile politicienilor, spunând că procesul de evaluare va fi folosit ca instrument de „înlăturare” a unor judecători din sistem, în semn de dezacord față de deciziile acestora.

Declarațiile politice critice în adresa judecătorilor sau deciziilor judiciare nu influențează în niciun fel evaluările Comisiei Vetting. Criteriile de evaluare sunt specificate obiectiv în lege și se referă la integritatea financiară și etică a judecătorilor. Comisia Vetting aplică anume aceste criterii și nu este influențată de factori externi.

Comisia Vetting și-a asumat angajamentul de a desfășura evaluarea extraordinară, întrucât integritatea judecătorilor este crucială pentru statul de drept și încrederea societății în sistemul de justiție. Principiul statului de drept include și existența unor instanțe independente, conform atât Constituției R. Moldova, cât și prevederilor Convenției Europene a Drepturilor Omului. Independența sistemului judiciar este compromisă atunci când judecătorii se confruntă cu amenințări menite să le influențeze deciziile. Asemenea acțiuni subminează încrederea societății în sistemul de justiție. Prezenta declarație exprimă poziția fermă a tuturor membrilor Comisiei Vetting”, se arată în declarația Comisiei Vetting.

Contactați de ZdG, reprezentanții Comisiei au menționat că declarațiile „celor care și-au exprimat îngrijorările” nu au fost publice, ci la întrevederi, și că declarația emisă acum nu este „nu este neapărat în contextul declarațiilor de ieri”.

Asociația Judecătorilor din R. Moldova (AJM), a cărui președinte este magistratul Victor Sandu, unul dintre candidații care nu a promovat evaluarea integrității financiare și etice, iar Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a decis să fie reevaluat de Comisia Pre-Vetting, a emis miercuri, 24 ianuarie, un comunicat în care face apel la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) „să analizeze cu atenție atacurile la adresa independenței judiciare”.

Reacția Asociației a venit la câteva ore după ce prim-ministrul Dorin Recean a nominalizat în ședința Guvernului două magistrate care recent au luat decizii controversate în privința unor persoane cercetate în dosarul „Frauda bancară”.

Astfel, reprezentanții Asociației susțin că „atacurile verbale aduse judecătorilor de către membri ai Executivului sau alte autorități, indiferent de motivație, pot avea un efect dăunător asupra încrederii publice în justiție și pot submina imparțialitatea și eficacitatea sistemului judiciar”. Totodată, aceștia își exprimă solidaritatea cu colegii lor și cu toți judecătorii din R. Moldova.

Miercuri, 24 ianuarie, prim-ministrul Dorin Recean a criticat în ședința Guvernului două decizii luate de judecătoarele Angela Catană și Ludmila Beșliu. ZdG a scris anterior că în 2011 și 2012 magistratei Angela Catană i-au fost aplicate două mustrări aspre pentru amnistierea unui violator și anularea unei ordonanțe de pornire a urmăririi penale.

„(…) Am observat reacțiile publice de data trecută, dar eu o să dau nume. Avem judecătoarea Angela Catană care a dispus ca Banca Națională din Moldova este civilmente responsabilă în dosarul „Frauda bancară”, acolo unde procurorii învinuiesc factorii de decizie de la BNM care au admis și au contribuit la furtul miliardului (…). Asta înseamnă că Ion fură de la Vasile, Vasile caută justiție și se adresează în instanță, iar justiția dispune nu Ion să recupereze prejudiciul lui Vasile, dar familia lui Vasile să recupereze prejudiciul. Asta este complet inacceptabil într-o societate normală.

Mai este judecătoarea Ludmila Beșliu care a decis că dosarul unui inculpat în dosarul „Frauda bancară”, și anume Plahotniuc, trebuie să fie comasat la un dosar mai mare. Știți cum era anterior, haideți să dăm tot la colhoz, că la colhoz se fură și nimeni nu este responsabil. Or, intenția probabil era ca toate aceste procese să deruleze la nesfârșit. Eu am spus foarte clar: voi continua să dau nume și asta voi face de acum încolo, indiferent câte proteste și nemulțumiri vor fi de la diferite asociații, în loc să se ocupe de integritatea procesului. Eu n-am văzut lumea să facă declarații și să spună foarte clar atunci când judecătorii greșesc (…)”, a spus premierul Recean.

Pe 13 decembrie 2023, tot într-o ședință de Guvern, Dorin Recean a solicitat miniștrilor „să rețină trei nume”, cele ale magistratelor care au făcut parte din completul de judecată care a anulat dispoziția Comisie pentru Situații Excepționale (CSE) prin care candidații partidului „Șansă” au fost excluși din alegeri, fiind vorba despre judecătoarele Ecaterina Palanciuc, Veronica Negru și Ina Dutca.

„Aceste grupări criminale au fost finanțate și au fost susținute pe față de Kremlin. Trebuie să înțelegem că se creează așa o situație, în care un grup criminal poate veni în R. Moldova, să facă orice își dorește, să corupă alegătorii, să corupă judecătorii, să-și bată joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină, să aplice instrumentele necesare pentru ca această activitate criminală să fie stopată. Noi credem altfel. Statul va interveni de fiecare dată atunci când securitatea națională va fi amenințată”, a afirmat Recean.

Ulterior, Asociația Judecătorilor din R. Moldova a publicat o declarație prin care și-au exprimat „profunda îngrijorare și dezaprobare” în contextul declarațiilor premierului.