Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   „Profundă îngrijorare și dezaprobare”. Reacția…

„Profundă îngrijorare și dezaprobare”. Reacția Asociației Judecătorilor după ce Dorin Recean a declarat că „un grup criminal poate veni în R. Moldova, să corupă alegătorii și judecătorii, iar statul nu are dreptul să intervină”

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova (AJM) a publicat o declarație pentru a-și exprima „profunda îngrijorare și dezaprobare” în contextul declarațiilor prim-ministrului Dorin Recean, de la începutul ședinței Guvernului, privind decizia magistraților Curții de Apel Chișinău de anulare a dispoziției Comisie pentru Situații Excepționale (CSE) prin care candidații partidului Șansă au fost excluși din alegeri.

Declarațiile premierului Recean, prin care a nominalizat judecătoarele Ecaterina Palanciuc, Veronica Negru și Ina Dutca în contextul deciziei Curții de Apel, ar constitui „o încălcare gravă a principiului separării puterilor în stat și a independenței judiciare”, consideră reprezentanții asociației.

Magistratele Palanciuc și Negru sunt membre ale AJM. Acestea au făcut parte din completul de judecată care a examinat la Curtea de Apel Chișinău dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău, prin a cărui decizie aerogara a revenit în gestiunea statului, acum aproape un an.

În aceeași componență, cele trei judecătoarea au admis, în luna iulie 2023, o acțiunea înaintată de socialistul Corneliu Furculiță împotriva Autorității Naționale de Integritate (ANI) privind contestarea actului administrativ individual defavorabil și au decis anularea actului ANI prin care deputatul a fost constatat cu avere nejustificată de peste opt milioane de lei pentru anii 2017-2018

„Subliniem faptul că independența sistemului judiciar este un pilon fundamental al oricărui stat de drept. Atacurile aduse judecătorilor, fie ele și verbale, de către membri ai executivului sau alte autorități, subminează încrederea publică în justiție și pot avea un efect dăunător asupra imparțialității și eficacității sistemului judiciar”, a reacționat AJM.

Asociația Judecătorilor din Republica Moldova a solicitat respectarea principiilor de bază ale statului de drept și apărarea independenței judiciare.

„Este esențial ca toate autoritățile statului să colaboreze în spiritul legii și al respectului reciproc, garantând astfel o justiție echitabilă și imparțială pentru toți cetățenii.

În calitate de reprezentanți ai judecătorilor din Republica Moldova, ne exprimăm solidaritatea cu colegii noștri și reiterăm angajamentul nostru ferm în apărarea independenței și integrității profesionale a magistraturii”, mai notează sursa citată.

În acest context, Asociația Judecătorilor din Republica Moldova comunică că va sesiza „nu doar Ambasadele acreditate în Republica Moldova, dar și mass-media națională și internațională despre aceste încălcări grave, pentru a aduce la cunoștință comunității internaționale și publicului larg situația actuală și a solicita sprijin în apărarea principiilor democratice și a independenței judiciare”.

Dorin Recean a solicitat miniștrilor miercuri, 13 decembrie, „să rețină trei nume”, cele ale magistratelor care au făcut parte din completul de judecată care a anulat decizia CSE prin care „s-a intervenit și s-a curmat activitatea criminală și ingerința grupărilor criminale în procesul electoral local din R. Moldova”.

„Aceste grupări criminale au fost finanțate și au fost susținute pe față de Kremlin. Trebuie să înțelegem că se creează așa o situație, în care un grup criminal poate veni în R. Moldova, să facă orice își dorește, să corupă alegătorii, să corupă judecătorii, să-și bată joc de oameni, iar statul să nu aibă dreptul să intervină, să aplice instrumentele necesare pentru ca această activitate criminală să fie stopată. Noi credem altfel. Statul va interveni de fiecare dată atunci când securitatea națională va fi amenințată”, a afirmat Recean.

Curtea de Apel Chișinău a anulat dispoziția CSE prin care a fost anulată înregistrarea la alegeri a candidaților partidului Șansă. Decizia a fost luată marți, 12 decembrie, de același complet de judecată care, prima dată, a respins ca inadmisibilă cererea partidului Șansă: Voronica Negru – președintă, Ecaterina Palanciuc și Ina Dutca.