Principală  —  IMPORTANTE   —   Circumstanțele în care adjunctul suspendat…

Circumstanțele în care adjunctul suspendat al PG Ruslan Popov a săvârșit, potrivit procurorilor, infracțiunea de îmbogățire ilicită

Adjunctul suspendat al procurorului general, aflat în arest la domiciliu, Ruslan Popov este cercetat pentru îmbogățire ilicită. Potrivit informațiilor obținute de Ziarul de Gardă, procurora în Procuratura Anticorupție (PA), Nadejda Busuioc, care a dispus punerea sub învinuire a lui Popov a constatat că infracțiunea a fost săvârșită prin deținerea personală și prin intermediul unor terți a bunurilor valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite.

Ruslan Popov, deținând în perioada 2010 – 2021 funcții de demnitate publică, având în virtutea acestei funcții interdicții prevăzute de lege, fiind subiect al declarării averii și intereselor personale, acționând contrar prevederilor art. 6 alin. (3) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură, cu scopul de a tăinui bunurile valoarea cărora depășește substanțial mijloacele dobândite legal, prin intermediul părinților săi, a săvârșit infracțiunea de îmbogățire ilicită în următoarele circumstanțe, potrivit procurorilor:

Familia lui Ruslan Popov

Ruslan Popov este căsătorit cu Iulia Popov și are la întreținere trei copii, dintre care doi sunt minori. Părinții lui Ruslan Popov sunt Alexandru Popov și Maria Popov, iar socrii – Oprya Pelagiya, toți domiciliați în satul Mileștii Mici, raionul Ialoveni și Ion Oprea, decedat.

Veniturile familiei Popov

În perioada 2014 – 2020, familia Popov a obținut venituri în sumă de 3 milioane 754 618 lei:

Ruslan Popov a înregistrat un venit oficial în sumă totală de 2 milioane 755 271 de lei sub formă de salariu și alte plăți de la PG, Institutul Național al Justiției, Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea de Studii Europene din Moldova, AO Centrul Internațional la Strada, Adrica SRL și Pacific Motors SRL.

Iulia Popov a înregistrat un venit oficial în sumă totală de 537 405 lei sub formă de salariu de la PG și venituri încasate din profesia de avocat.

Alexandru Popov (fiu) a înregistrat un venit oficial în sumă totală de 40 211 lei sub formă de salariu și alte plăți de la CAP  Agroviiterra și Gospodăria Țărănească Popov Alexandru Gheorghe din s. Mileștii Mici.

Alexandru Popov (tatăl), fiind pensionar din august 2004, a înregistrat un venit oficial în sumă totală de 421 731 lei de la GȚ Popov Alexandru Gheorghe

Maria Popov este pensionară din decembrie 2014.

Proprietățile familiei Popov

Conform datelor Agenției Servicii Publice (ASP), Ruslan Popov deține în proprietate o casă de locuit cu suprafața de 211,8 metri pătrați în raionul Ialoveni, s. Mileștii Mici și un automobil de model Hyundai Santa Fe, fabricat în 2020, în valoare de 38 de mii de euro.

Iulia Popov deține în proprietate un automobil de model Hyundai Santa Fe, fabricat în 2019.

Alexandru Popov (fiu), în perioada 2019 – 2021, a obținut dreptul de proprietate asupra a 18 terenuri cu destinație agricolă cu suprafața de 9,35 de hectare situate în orașul Ialoveni, extravilan și un automobil Toyota Corola, fabricat în 2006.

Părinții lui Ruslan Popov, Alexandru și Maria Popov dețin în proprietae în s. Mileștii Mici:

  • casă de locuit și construcții accesorii, construcția de 29 de metri pătrați, situată pe un teren cu suprafața de 0, 0305 ha cu destinație neproductivă
  • un depozit frigorific cu suprafața de 2 341 de metri pătrați situat pe un teren cu suprafața de 1, 2269 ha
  • 187 de terenuri cu destinație agricolă cu suprafața de 55,52 ha
  • opt terenuri cu destinația grădini cu suprafața de un hectar.

Socra lui Ruslan Popov, Pelagiya Oprya, cetățeană a Ucrainei, din 2017 deține în proprietate casă de locuit în s. Mileștii Mici.

Datoriile familiei Popov

Împrumuturile lui Ruslan Popov:

  • de la socrul Ion Oprea contract în 2014 scadent în anul 2034 în sumă de 10 mii de euro
  • de la soacra Pelagiya Oprya contract în anul 2016 scadent în anul 2036 în sumă de 50 de mii de euro
  • de la mama Maria Popov contract în anul 2018 scadent în anul 2030 în sumă de 125 de mii de lei
  • credit contractat de la Pacific Motors SRL, prin contractul de vânzare – cumpărare din aprilie 2020, scadent în 2021, în sumă de 8 010 euro.

În perioada anului 2019, Ruslan Popov a inițiat construcția unui depozit frigorific, amplasat în orașul Ialoveni, extravilan, cu suprafața de 2 341 de metri pătrați, pe terenul care a fost înregistrat în Registrul Bunurilor Imobile pe numele părinților săi – Maria și Alexandru Popov.

Frigiderul pentru fructe și legume a fost construit pe terenul situat în orașul Ialoveni, extravilan, cu suprafața de 1, 2269 ha, ce aparține părinților săi, în baza contractului de vânzare – cumpărare și contractului de schimb al imobilelor prin combinare.

 Ruslan Popov, întru justificarea mijloacelor financiare folosite pentru construcția și darea în exploatare a depozitului frigorific și pentru a argumenta post-factum valoarea acestui imobil care deja era dat în exploatare, în cadrul controlului averii și intereselor personale în privința sa, inițiat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI), în baza procesului-verbal din 17 ianuarie 2020, despre care a fost notificat, a organizat în septembrie 2020 contractarea creditului de GȚ Popov Alexandru Gheorghe, de la banca comercială Moldova Agroindbank S.A în valoare totală de 8 milioane de lei.

În perioada aprilie – octombrie 2021, Ruslan Popov a organizat achitarea înainte de termen a sumei de șase milioane 177 328 de lei, soldul creditului fiind de un milion 882 672 de lei, inclusiv a plătit în august 2021, înainte de termen, suma unică de cinci milioane de lei, care depășește de peste 200 de ori valoarea programată spre achitare.

Conform estimărilor specialiștilor, costul minim al unui depozit frigorific cu suprafața de peste două mii de metri pătrați este de aproximativ 600 de mii de euro, ceea ce conform ratei oficiale medii de schimb al Băncii Naționale a Moldovei constituie peste 12 milioane de lei.

În urma contrapunerii informației din bazele de date oficiale cu privire la veniturile oficiale și proprietățile înregistrate cu rezultatele obținute în cadrul urmăririi penale s-a constatat deținerea de către Ruslan Popov, persoană cu funcție de demnitate publică, prin intermediul părinților săi, a bunului – depozitul frigorific, valoarea căruia depășește substanțial mijloacele dobîndite legal, ceea ce constituie prejudicii în proporții deosebit de mari și depășește 40 de salarii medii lunare pe economie pentru anul 2019.

Ruslan Popov a exercitat printr-un ordin al procurorului general din septembrie 2010 funcția de procuror, șef al Direcției control al urmăririi penale și asistență metodică a Procuraturii Generale. Prin ordinul procurorului general din 16 octombrie 2014 – funcția de procuror al sectorului Ciocana, municipiul Chișinău. Prin ordinul procurorului general din 11 martie 2019 – funcția de procuror, șef al Secției avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a PG. Prin ordinul procurorului general din 6 decembrie 2019 – funcția de adjunct al procurorului general al R. Moldova.

În 2013, ZdG a scris că Ruslan Popov locuieşte împreună cu soţia sa, Iulia Popov, şi ea procuror la Procuratura Ialoveni, într-o casă cu două niveluri din Mileştii Mici, r-nul Ialoveni, cu o valoare estimativă de 2 mil. de lei. Popov susţinea că şi-a construit casa în special din banii acumulaţi după ce şi-a vândut apartamentul pe care-l deţinea la Chişinău, împreună cu soţia.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este Casa-familiei-Popov.jpeg
Casa familiei Popov. Foto: ZdG

Pe 9 octombrie curent, PA a întreprins acțiuni de urmărire penală în cauza pornită cu privire la îmbogățirea ilicită a șefului adjunct suspendat al PG Ruslan Popov. Procurorul general interimar, Dumitru Robu, a declarat pentru ZdG că dosarul a fost pornit în rezultatul analizei informațiilor din investigațiile jurnalistice și probelor acumulate.Tot pe 9 octombrie, Popov a fost reținut pentru 72 de ore. El a declarat pentru Deschide.md. că a fost „comandat politic”.

Pe 11 octombrie Ruslan Popov a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Procurora de caz a contestat la Curtea de Apel (CA) Chișinău decizia magistraților Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana, prin care a fost dispusă plasarea în arest la domiciliu a lui Popov și a solicitat arest preventiv pe un termen de 30 de zile.

Adjuncții procurorului general – Ruslan Popov, Mircea Roșioru și Iurie Perevoznic au fost suspendați de drept odată cu decizia procurorului anticorupție de a iniția urmărirea penală împotriva lui Alexandr Stoianoglo. Iurie Perevonzic, unul din cei trei adjuncți ai procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo a demisionat. Perevoznic consideră că suspendarea adjuncților PG este contrară legii.