Principală  —  IMPORTANTE   —   Șeful adjunct suspendat al PG…

Șeful adjunct suspendat al PG Ruslan Popov, reținut pentru 72 de ore

captură video Deschide.md

Șeful adjunct suspendat al Procuraturii Generale (PG) Ruslan Popov, suspectat de îmbogățire ilicită a fost reținut pentru 72 de ore.

Conform informației furnizate de grupul de urmărire penală în privința lui Ruslan Popov a fost dispusă reținerea pentru 72 de ore. Procurorii continuă acțiunile de urmărire penală, inclusiv percheziții, a precizat pentru ZdG, procurorul general interimar, Dumitru Robu.

Popov susține că a fost „comandat politic”. Declarația a fost făcută pentru Deschide.md.

Procuratura Anticorupție (PA) întreprinde acțiuni de urmărire penală în cauza pornită cu privire la îmbogățirea ilicită a șefului adjunct suspendat al Procuraturii Generale Ruslan Popov, a menționat pentru ZdG procurorul general interimar.

La moment de către grupul de urmarire penală constituit pe marginea acestui caz se efectuează acțiuni de urmărire penală indispensabile pentru astfel de categorii de infracțiuni. Ținând cont de unele aspecte ale anchetei și pentru a nu periclita buna desfășurare a urmăririi penale, rezultatele acțiunilor vor fi aduse la cunoștință în timp util de conducătorul grupului de urmărire penală, a menționat pentru ZdG, Dumitru Robu.

Potrivit lui Robu, dosarul a fost pornit în rezultatul analizei informațiilor din investigațiile jurnalistice și probelor acumulate.

Odată cu decizia procurorului anticorupție de a iniția urmărirea penală împotriva lui Alexandr Stoianoglo au fost suspendați de drept și adjuncții procurorului general – Ruslan Popov, Mircea Roșioru și Iurie Perevoznic.

În 2013, ZdG a scris că Ruslan Popov locuieşte împreună cu soţia sa, Iulia Popov, şi ea procuror la Procuratura Ialoveni, într-o casă cu două niveluri din Mileştii Mici, r-nul Ialoveni, cu o valoare estimativă de 2 mil. de lei. Popov susţinea că şi-a construit casa în special din banii acumulaţi după ce şi-a vândut apartamentul pe care-l deţinea la Chişinău, împreună cu soţia.

Casa familiei Popov. Foto: ZdG

Ruslan Popov, cel mai bogat adjunct al procurorului general al R. Moldova indică în declarația sa de avere și interese personale depusă pe 29 martie curent, că în anul 2020 a obținut un salariu de 397 609 lei de la Procuratura Generală (PG). Totodată, Popov a ridicat un salariu de circa 13 825 de lei de la Universitatea de Stat din Moldova (USM), dar și un salariu de circa 38 620 de lei de la Institutul Național al Justiției. Tot în anul 2020, Ruslan Popov a obținut o remunerare de 26 977 de lei de la centrul Internațional „La Strada”. Familia Popov a mai obținut venituri sub formă de onorariu în valoare de 93 265 lei de la „Biroul asociat de avocați Ialoveni”, precum și venituri sub formă de salariu în valoare de 45 238 lei de la Procuratura R. Moldova.

În anul 2020, Ruslan Popov a vândut un automobil de model Hyundai Grand Santa FE în valoare de 29 990 euro și a procurat un autoturism Hyundai Santa FE CRDi, în valoare de 38 de mii de euro.

Pe parcursul anului 2020, familia Popov a obținut mai multe venituri din indemnizații. Astfel, Ruslan Popov a ridicat o indemnizație pentru incapacitate temporară de muncă în valoare de 9 914 lei de la Casa Națională de Asigurări Sociale (CNAS). De asemenea, familia Popov a obținut alte două indemnizații în valoare totală de 692 lei pentru incapacitate temporară de muncă de la CNAS, precum și venituri de 2 303 lei.

Potrivit declarației sale de avere și interese personale, Ruslan Popov deține 80 acțiuni la Dac Hermes SA. Acesta este debitorul unei datorii contractate în anul 2020, în valoare de 8 010 lei, a cărei scadență este anul 2021. Din 2014 și 2016, Iulia Popov, soția procurorului, are două datorii față de părinții ei, Ion (care a decedat între timp) și Pelaghia Oprea – de 10 mii de euro, a cărei scadență este anul 2034, precum și o datorie de 50 de mii de euro, a cărei scadență este anul 2036.