Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine sunt și ce avere…

Cine sunt și ce avere au judecătorii CSJ care vor pronunța hotărârea în dosarul Filat

Curtea Supremă de Justiție urmează să examineze la 22 februarie curent recursul înaintat de avocații fostului premier Vlad Filat în dosarul în care acesta a fost condamnat la nouă ani de închisoare și averile căruia au fost confiscate. Magistrații care vor da verdictul la instanța supremă sunt Nadejda Toma, Constantin Alerguș și Vladimir Timofti.

Vladimir Timofti, judecător la CSJ din 2003, locuiește într-o casă din or. Codru, mun. Chișinău, pe str. Crinilor, casă care, deși cu două niveluri, pare modestă în comparație cu cele ale altor colegi. Familia magistratului a achiziționat 1/2 din imobil încă în 2003, la scurt timp după ce Timofti era promovat la instanța supremă. Înainte de a ajunge la CSJ, Vladimir Timofti a fost vicepreşedinte al Judecătoriei militare din Chişinău.

Potrivit ultimei declarații de avere a magistratului, cea pentru 2015, venitul familiei, format din salariul lui Timofti la CSJ, activitatea sa didactică și pensie, dar și salariul soției care activează în calitate de notar, a constituit 1 192 046 de lei. În același document de avere, judecătorul spune că deține un teren de 0,1 ha, dar și cote-părți din alte două terenuri. Acesta trece în declarație casa în care locuiește și care are o valoare cadastrală de peste un milion de lei. Vladimir Timofti conducea, la momentul depunerii declarației, trei automobile, achiziționate în 2008, 2012 și 2014. Pe conturile bancare, susține judecătorul, nu deține decât 21 de euro și 300 USD. Timofti mai scrie că a investit peste 10 mii de euro în construcția unui bloc de pe str. Hâncești, bani pe care i-ar fi luat în credit,  dar că firma „Rom-Prim” SRL s-ar afla în proces de insolvabilitate, iar construcția blocului nu a fost efectuată.

Constantin Alerguș este judecător la CSJ din 2005. În 1996, soția sa, Svetlana Alerguș, a obținut, prin moștenire, ½ dintr-un imobil din str. George Enescu din Chișinău, evaluat și în declarațiile de avere ale judecătorului la 1,7 milioane de lei. Interesant este faptul că în 2006, acest imobil era pus în gaj la Banca de Economii pentru un credit de 82 mii de lei, care încă nu a fost stins nici astăzi, când instituția financiară nu mai există. Soții Alerguș dețin și un alt imobil, pe str. Valea Albă, Chișinău, ridicat în 2014. Casa, cu două niveluri, nu este încă gata, așa cum arată imaginile surprinse de noi, la fața locului.

Alerguș, împreună cu soția sa, a avut în 2015 un venit mai modest decât colegul său, Vladimir Timofti. Din salarii, activitate didactică, pensie și îndemnizație de război, familia a obținut 606 271 de lei.
Alerguș trece în declarația de avere două terenuri, o casă de locuit nefinisată, în valoare de 578 983 de lei și o jumătate dintr-un imobil estimat la 1,7 milioane de lei, dobândit prin moștenire. Magistratul de la CSJ conducea o Skoda Octavia fabricată și cumpărată în 2007 cu 15 mii de euro.
Potrivit portalului avere.md, Constantin Alerguş a încălcat legislația, deoarece în 2011 nu a declarat dobândirea unui automobil și nu l-a indicat în documentele din anii următori.

Tot în or. Codru locuiește, într-un imobil mai degrabă modest, și Nadejda Toma, care activează la CSJ din anul 2014. Soții Stanislav și Nadejda Toma au obținut casa încă în anul 2000. Până a ajunge la Curtea Supremă de Justiție, Toma a activat în perioada 2001 — 2011 în calitate de judecătoare la Ialoveni. În 2015, familia indică un venit de 269 721 de lei din salarii și pensii. Magistrata declară un teren cu o valoare de aproape 50 de mii de lei și casa din or. Codru, estimată la un preț de peste 438 de mii de lei. Nadeja Toma deține două automobile, un Volkswagen Golf produs în 2002 și achiziționat în 2008 cu 70 de mii de lei, și un Peugeot 307 din 2004, pe care l-ar fi cumpărat în 2015 cu 15 mii de lei (!).

Vineri, 11 noiembrie 2016, Curtea de Apel Chișinău a hotărât să menține condamnarea fostului premier Vladimir Filat la 9 ani de închisoare, în dosarul penal în care este acuzat de procurorii anticorupție, după un denunț al primarului de Orhei, Ilan Șor, de corupere pasivă și trafic de influență. Judecătorii Nichifor Corochii, Ludmila Ouș și Maria Negru au decis să intervină, parțial, doar în fapte ce țin de confiscarea averii lui Filat. Conform dispozitivului deciziei, Curtea de Apel (CA) Chișinău a admis apelul avocaților lui Vlad Filat, ai SA „IPTEH”, dar și apelul Sandei Diviricean, fosta soție a ex-premierului, a casat parțial, în partea ce ține de confiscarea specială sentința Judecătoriei Buiucani din 27 iunie 2016 și a pronunțat o nouă hotărâre. Judecătorii au aplicat „măsura de siguranță sub formă de confiscare specială față de bunurile imobile și cotele sociale puse sub sechestru care aparțin lui Vladimir Filat cu drept de proprietate sau contravaloarea băsească a remunerării ilicite primite de către Vladimir Filat în sumă de 472,53 de milioane de lei”.

Vladimir Filat a fost reținut pe 15 octombrie 2015, în urma unui autodenunț depus de Ilan Șor în care se spunea că, pe parcursul mai multor ani, i-ar fi dat fostului premier mită în sumă de 250 milioane de USD, echivalentul a aproximativ 5 miliarde de lei.