Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Cine sunt cei șase candidați…

Cine sunt cei șase candidați care au depus cereri de participare la noul concurs pentru funcția de judecător al CSJ

Sursa: ZdG

Șase persoane au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcțiilor de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), anunță vineri, 12 ianuarie, Consiliul Superior al Magistraturii. Printre candidați este și un fost judecător al CSJ, Dumitru Mardari, care și-a dat demisia în februarie 2023, iar acum candidează din funcția de avocat, fiind admis în profesie de circa o lună.

Cel de-al doilea concurs a fost anunțat la începutul lunii noiembrie 2023, după ce la primul au aplicat 26 de persoane, dintre care 9 judecători și 17 non-judecători, iar unul dintre judecători și 2 candidați non-judecători au depus cerere de retragere a cererilor de participare la concurs.

Lista candidaților care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcțiilor de judecător la Curtea Supremă de Justiție:

1. Ruslan Berzoi – Avocat

2. Mariana Cherpec – Procuror în Procuratura mun. Chișinău

3. Vladimir Adam – Procuror în Procuratura Anticorupție

4. Grigore Manoli – Judecător în cadrul Judecătoriei Chișinău

5. Diana Ioniță – Inspector-judecător principal în cadrul Inspecției Judiciare, organ specializat al Consiliului Superior al Magistraturii

6. Dumitru Mardari – Avocat

Avocatul Ruslan Berzoi a fost anterior membru supleant în Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor, participând la mai multe concursuri, unde nu a întrunit numărul necesar de puncte pentru a fi promovat în funcție.

Ruslan Berzoi

Mariana Cherpec a participat la concursul pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), promovând evaluarea Comisie Pre-Vetting. Aceasta nu a acumulat un număr suficient de voturi la Adunarea Generală a Procurorilor, având în continuare calitatea de membru supleant.

Mariana Cherpec

Vladimir Adam a participat, în 2021, la concursul pentru funcția de membru al CSP, iar în 2019 – la funcția de procuror general. Adam a ocupat anterior funcția de procuror-șef al Secției unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanțele de judecată din cadrul Direcției judiciare a Procuraturii Generale. Acesta activează în organele procuraturii din 1990, când a fost numit stagiar la Procuratura de Transport. Între anii 2005-2008 a deținut funcţia de adjunct al șefului Procuraturii Chișinău.

Vladimir Adam

Grigore Manoli este magistrat în materie de drept civil în cadrul sediului Centru al Judecătoriei Chișinău din 1 ianuarie 2019. În mai 2021, CSM a aprobat transferul magistratului la Judecătoria Chișinău sediul Ciocana. El a ajuns să activeze în instanță în 2015, anterior fiind avocat.

Grigore Manoli

Diana Ioniță a fost numită în funcția de inspector-judecător principal în cadrul Inspecției judiciare pe durata mandatului în iunie 2023. Aceasta și-a început activitatea în funcția juridică în anul 1997 în Procuratura mun. Chișinău unde a activat până în anul 2007 în calitate de ajutor interimar al procurorului, ajutor al procurorului și procuror în secție. Din iunie 2003, deține gradul științific – doctor în drept.

Diana Ioniță

Din 1 septembrie 2008 și până în prezent desfășoară activitate de lector superior la Catedra Științe Penale și conferențiar universitar la catedra Drept Public din cadrul Universității de Studii Europene din Moldova. Din februarie 2008 până în mai 2020 a desfășurat activitatea de avocat în cadrul CA „Ioniță Diana”. Ulterior, prin hotărârea CSM din mai 2020 fost numită în funcția de inspector-judecător în cadrul Inspecției judiciare, pe un termen de 6 ani, începând cu 26 mai 2020

Dumitru Mardari

Dumitru Mardari și-a dat demisia din funcția de judecător la CSJ în februarie 2023, alături de mai mulți colegi. Acesta a promovat examenul de calificare în profesia de avocat și admiterea în profesia de avocat la sfârșitul lunii noiembrie 2023, cu puțin timp înainte de a aplica la concurs pentru una dintre cele 9 funcții de judecător din rândul avocaţilor, procurorilor sau profesorilor universitari în domeniul dreptului.

Dumitru Mardari este judecător din 1994. În februarie 2014, magistratul a fost numit în funcția de judecător la CSJ, până la atingerea plafonului de vârstă de 65 de ani. Cinci ani mai târziu, plenul Consiliului Superior al Magistraturii l-a desemnat pe Mardari pentru exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al Colegiului civil, comercial și de contencios al CSJ, pe perioada suspendării din funcție a judecătorului Oleg Sternioală, potrivit magistrat.md.

ZdG a scris anterior că, la înce­put de 2016, Dumi­tru Mar­dari a intrat în pose­sia a două apar­ta­mente din sectorul Cio­cana al capitalei, de 120 şi, res­pec­tiv, 87 metri pătrați. Ambele au intrat în pose­sia sa prin „suc­ce­siune tes­ta­men­tară” de la tatăl său, Vasile. În ambele apar­ta­mente, tatăl jude­că­to­ru­lui a inves­tit în 2007-2008, pe când avea 71-72 de ani.

Dumi­tru Mar­dari, în peri­oada în care tatăl său inves­tea în apar­ta­mente, era preşe­din­tele Jude­că­to­riei Cio­cana. Tot în 2016, jude­că­to­rul a deve­nit bene­fi­ci­a­rul a patru hec­tare de teren agri­col prin „suc­ce­siune legală”, dar şi pro­pri­e­ta­rul a nu mai puţin de 11 încă­peri, obţi­nute, la fel, prin suc­ce­siune legală şi tes­ta­men­tară. În anii pre­ce­denţi, jude­că­to­rul a obţi­nut ast­fel şi alte pro­pri­e­tăţi, majo­ri­ta­tea în ora­şul Cup­cini, raionul Edi­neţ.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a anunțat, pe 2 noiembrie 2023, concurs pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție, din rândul judecătorilor și reprezentanţilor societăţii civile, stabilind un termen de 30 de zile calendaristice de la data publicării anunțului pe pagina web a Consiliului Superior al Magistraturii pentru depunerea cererilor de participare la concurs.

În conformitate cu art. 3 alin.(1) lit. b) din Legea nr. 65 din 30 martie 2023 privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție, candidaţii sunt supuşi evaluării integrităţii de către Comisia independentă de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de judecător al Curții Supreme de Justiție.

Prima dată, CSM a anunțat concurs pentru suplinirea a 20 de funcții vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție în aprilie 2023. În termenul stabilit au depus cereri de participare la concurs 17 candidați – 5 candidați din rândul judecătorilor în funcție și 12 candidați din rândul non-judecătorilor. Mai târziu, termenul de depunere a cererilor a fost prelungit de trei ori.

„În acest context, Plenul Consiliului Superior al Magistraturii consideră că numărul de candidați la funcția de judecător al Curții Supreme de Justiție din rândul judecătorilor este insuficient pentru organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor vacante de judecător al Curții Supreme de Justiție. Astfel, nu poate fi asigurată suplinirea tuturor funcțiilor vacante scoase la concurs, precum și competitivitatea la desfășurarea concursului pentru candidații din rândul judecătorilor.

Având în vedere numărul insuficient al candidaților din rândul judecătorilor, precum și retragerea unor candidați din concurs, inclusiv non-judecători, Plenul CSM consideră oportună anunțarea concursului pentru suplinirea posturilor vacante de judecător la Curtea Supremă de Justiție pentru a asigura participarea la concurs a unui număr suficient de candidați, în special, din rândul judecătorilor, inclusiv și din rândul non-judecătorilor, în scopul asigurării funcționalității instanței judecătorești supreme
în componența integrală prevăzută de Legea nr. 64/2023.

Anunțarea concursului nu va tergiversa procesul de desemnare a judecătorilor la Curtea Supremă de Justiție, din considerentul că procesul de evaluare este la etapa inițială și nu există nici o hotărâre de promovare sau nepromovare adoptată de Comisia de evaluare în privința candidaților la funcția de judecător la Curtea Supremă de Justiție.

Subsecvent, Plenul CSM relevă că concursul anunțat și prelungit se va desfășura pentru toți candidații într-o procedură unică, în conformitate cu prevederile Regulamentului privind selecția judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie, adoptat prin Hotărârea nr. 171/10 din 23 mai 2023”, se arată în hotărârea CSM din 2 noiembrie 2023.

Noua componența numerică a Curţii Supreme de Justiţie urmează a fi constituită din 11 judecători – din rândul judecătorilor și 9 judecători – din rândul avocaţilor, procurorilor sau profesorilor universitari în domeniul dreptului.

Comisia de Vetting a anunțat la 25 august că a transmis candidaților înscriși în concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ) formularul declarației pentru 5 ani și chestionarul de etică spre completare, demarând altfel procesul de evaluare a integrității acestora. Notificarea privind inițierea evaluării vine după ce, pe 23 august, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a expediat Comisiei lista cu 24 de candidați rămași în competiție.

Comisia de Vetting menționează că doi dintre cei 24 de candidați din lista transmisă de CSM, Iuri Lealin și Leonid Chirtoacă, au promovat evaluarea integrității în temeiul prevederilor Legii nr. 26/2022 privind unele măsuri aferente selectării candidaților la funcția de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor și procurorilor și nu vor fi supuși evaluării repetate.