Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Termenul pentru depunerea cererilor de…

Termenul pentru depunerea cererilor de participare la concursul pentru funcția de judecător al CSJ, prelungit de CSM pentru a treia oară

Sursa: ZdG

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a prelungit pentru a treia oară, pentru 45 de zile, termenul de depunere a cererilor privind participarea la concursul pentru suplinirea funcției de judecător la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). Decizia a fost luată în ședința de vineri, 25 august, cu votul a șase membri.

Raportorul subiectului, membrul CSJ Ion Guzun a propus ca termenul să nu mai fie prelungit iar depunerea cererilor să fie încheiată pentru moment, deși nu s-au înscris destui judecători. „Mai mulți candidați nu sunt”, a spus Guzun.

De cealaltă parte, membra Nina Cercat a propus prelungirea termenului pentru o perioadă mai mare, pentru ca candidații să aibă mai mult timp la dispoziție. Astfel, CSM a aprobat cu vot unanim prelungirea termenului pentru 45 de zile.

În ultimele două luni, la concursul pentru suplinirea funcțiilor de judecător la CSJ s-au înscris doar trei candidați, iar o candidată și-a retras cererea de participare.

Potrivit unui liste publicate luni, 21 august, de CSM, este vorba despre procurorul care a promovat evaluarea pentru funcția de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Iuri Lealin, magistrata din cadrul Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, Aurelia Cazacliu și adjunctul-interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Călărași Ion Teţcu. Judecătoarea Oxana Parfeni de la Judecătoria Chișinău s-a retras din concurs.

Astfel, până acum au depus cereri de participare la concurs 25 de candidați, dintre care 7 judecători pentru cele 11 funcții vacante.

Lista publicată de CSM:

Nr.d/oNUMELE, PRENUMELE FUNCȚIA DEȚINUTĂ
1.BURUIANĂ Ionavocat, CA „Buruiană Ion”
2.MUNTEANU Dorinjudecător, Judecătoria Chișinău
3.MACOVEI Arturavocat, BAA „Casa de Avocatură Macovei Legal”
4.CHIRTOACĂ Rodicaavocat, CA „Chirtoacă Rodica”
5.CIOCANU Alionaavocat, CA „Ciocanu Aliona”
6.CHIRTOACĂ Leonidavocat, CA „Chirtoacă Leonid”
7.PUICA Vioricajudecător, Judecătoria Chișinău
8.PARFENI Oxanacerere de retragere
9.IACUB Irinaavocat, CA „Iacub Irina”
10.CIOBANU Andrianjudecător, Curtea de Apel Bălți
11.SLUSARENCO Svetlanadirector, Școala Doctorală Științifică Juridică, USM
12.MUNTEANU Ionprocuror general interimar
13.BRIGAI Sergiuprocuror adjunct interimar al procurorului-șef, PCCOCS
14.CERBU Adrianjudecător, Judecătoria Criuleni
15.GRIBINCEA Vladislavdirector, Programul Justiție, CRJM
16.BALMUȘ Svetlanamembru CSP
17.OUȘ Ludmilaavocat, CA „Ouș Ludmila”
18.ROTARI Alexandruavocat, BAA „Parteneriat Academic pentru Justiție”
19.STĂNILĂ Dianajudecător, Curtea de Apel Bălți
20.BLEȘCEAGA Stellajudecător, Judecătoria Chișinău
21.CREȚU Ionavocat, lector universitar
22.LVOVSCHI Mihailavocat, CA „Mihail Lvovschi”
23.LEALIN Iuriprocuror în Procuratura Generală
24.CAZACLIU Aureliajudecător, Judecătoria Chișinău
25.TEȚCU Ionadjunct-interimar al procurorului-șef, Procuratura raionului Călărași

La 30 martie 2023 Parlamentul Republicii Moldova a adoptat Legea nr. 64 cu privire la Curtea Supremă de Justiție, în vigoare din 06 aprilie 2023. Noua componență numerică a Curţii Supreme de Justiţie urmează a fi constituită din 11 judecători – din rândul judecătorilor și 9 judecători – din rândul avocaţilor, procurorilor sau profesorilor universitari în domeniul dreptului.

CSM a aprobat, în ședința din 22 iunie, prelungirea termenului de depunere a cererilor la concursul pentru suplinirea funcțiilor vacante de judecător la CSJ cu 30 de zile.

„Luând în considerare că noi nu avem numărul de candidați pentru judecători la CSJ, atât din rândul judecătorilor cât și din rândul nejudecătorilor (…) mai luând în considerare că abia a fost constituită comisia privind evaluarea judecătorilor care va evalua inclusiv candidații la CSJ, până la începerea activității acesteia, propun să prelungim acest termen. Prin asta vom asigura, teoretic, că am putea avea mai mulți candidați care ar putea să treacă, dar să fie un număr suficient de candidați care ar putea concura pentru funcția de judecător la CSJ. Propun să stabilim un termen de 30 de zile”, a spus membrul CSM Ion Guzun.

Parlamentul a aprobat, în cadrul ședinței de joi, 15 iunie, proiectele de hotărâre privind desemnarea membrilor Comisiei de evaluare externă a integrității etice și financiare a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ.

Anterior, CSM a publicat o listă a persoanelor care au depus cereri de participare la concursul pentru suplinirea funcțiilor la vacante CSJ.

Pentru suplinirea a 20 de posturi vacante de judecător și profesioniști din domeniul de drept la CSJ au fost depuse, până la mijlocul lunii iunie, 22 de candidaturi. Este vorba despre procurorul general interimar, procurorul adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale, un membru al Consiliului Superior al Procurorilor, directorul Programului Justiție al Centrului de Resurse Juridice din Moldova, avocați, judecători din cadrul judecătoriilor Chișinău și Criuleni, precum și din cadrul Curții de Apel Chișinău și Bălți.

CSM a anunțat concursul luni, 10 aprilie 2023.