Ministerul Justiției a selectat un membru în Consiliul de Integritate din partea societății civile
Consilierul juridic Ilie Chirtoacă este membrul selectat de Ministerul Justiției (MJ) în Consiliul de Integritate al Autorității Naționale de Integritate (ANI) din partea societății civile.
„Ilie Chirtoacă a acumulat 8,86 de puncte. Ceilalți trei candidați admiși la proba interviului – Ruslan Berzoi, Olesea Cebotari și Valentin Fediuc, nu au întrunit numărul necesar de puncte pentru a fi promovați în această funcție. Astfel, Ministerul Justiției urmează să anunțe desfășurarea unui nou concurs pentru selectarea unui membru în Consiliul de Integritate din partea societății civile”, se arată într-o notă informativă a MJ.
În prezent, Ilie Chirtoacă este consilier juridic la Centrul de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) și desfășoară activități de cercetare juridică și advocacy. De asemenea, el este implicat în monitorizarea și evaluarea mecanismelor și practicii de selecție și promovare a judecătorilor și procurorilor.
Potrivit CRJM, Ilie Chirtoacă și-a făcut studiile de licență și masterat la Facultatea de Drept a Universității de Stat din Moldova (USM). În 2018, el a obținut titlul de magistru în Drept internațional al drepturilor omului la Universitatea din Essex, Marea Britanie.
Concursul pentru selectarea a doi candidați la funcția de membru în Consiliul de Integritate din partea societății civile a fost anunțat la începutul lunii decembrie a anului trecut.
Conform Legii cu privire la ANI, Consiliul de Integritate este constituit din nouă membri, dintre care câte un reprezentant desemnat de Parlament, președinta R. Moldova, Guvern, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), Congresul Autorităților Locale din Moldova și trei reprezentanți ai societății civile, selectați de către Ministerul Justiției prin concurs, în baza unui regulament aprobat de Guvern.
Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.