Principală  —  Investigatii  —  Dosar   —   Activitatea, averea și justificările celor…

Activitatea, averea și justificările celor 14 candidați la funcția de membru al CSP

Unii au averi de milioane, alții – credite de sute de mii de lei. Unii au beneficiat de donații generoase din partea membrilor familiilor lor, inclusiv de mașini sau case scumpe, în timp ce alții nu au locuință proprie sau trăiesc în apartamente modeste. Toți sunt procurori și îi unește aspirația de a deveni membri ai Consiliului Superior al Procurorilor, instituția care trebuie să fie garantul independenței şi imparțialității procurorilor.

14 procurori s-au înscris în cursa pentru cele cinci locuri vacante de membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP). Aceștia urmează să fie aleși de colegii lor procurori prin vot secret, direct și liber exprimat în cadrul Adunării Generale a Procurorilor. Adunarea programată pentru data de 19 noiembrie curent a fost amânată, printr-o decizie a CSP din 11 noiembrie, pentru o dată care va fi stabilită ulterior.

Un membru al CSP urmează să fie ales din rândul procurorilor Procuraturii Generale (PG), iar alți patru – din rândul procurorilor de la procuraturile teritoriale și de la cele specializate.

Șase procurori – Vladimir Adam, Gheorghe Borș, Eduard Bulat, Iuri Lealin, Dumitru Obadă și Mihail Vinogradov – vor lupta pentru locul în CSP atribuit procurorilor PG, iar alți opt – Cristina Gladcov, Gheorghe Graur, Eduard Florea, Ruslan Lungu, Remus Moroz, Elena Roșior, Vasile Stoinov și Olesea Vîrlan – se vor „bate” pentru cele patru locuri vacante din CSP care revin procurorilor de la procuraturile teritoriale și de la cele specializate.

ZdG vă prezintă detalii despre activitatea, averea declarată și justificările venite din partea celor 14 candidați la funcția de membru al CSP.

O casă, două apartamente și un automobil

Vladimir Adam este, din 2016, procuror-șef al Secției unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanțele de judecată din cadrul Direcției judiciare a PG. Acesta activează în organele procuraturii din 1990, când a fost numit stagiar la Procuratura de Transport. Între anii 2005-2008 a deținut funcţia de adjunct al șefului Procuraturii Chișinău.

Vladimir Adam

În declarația de avere și interese personale pentru 2020, Vladimir Adam declară venituri salariale de circa 375 de mii de lei, adică un salariu lunar de circa 31 de mii de lei. Procurorul declară un teren intravilan de 11 ari, evaluat la 593 de mii de lei, o casă de locuit de 113,7 metri pătrați, cumpărată în 2000 cu 593 de mii de lei. Adam mai declară două apartamente – unul de 86,4 metri pătrați, procurat în 2016 la preț preferențial, în blocul din str. Melestiu, construit pentru angajații procuraturii și altul de 50,9 metri pătrați, procurat în 1994. Anul trecut, Vladimir Adam a cumpărat un automobil Mercedes Benz în valoare de circa 300 de mii de lei, fabricat în 2014, după ce a vândut un alt automobil de aceeași marcă, Mercedes E220 cu circa 150 de mii de lei. Procurorul mai declară că, în 2020, a contractat un credit în valoare de 151,9 mii de lei, pe care trebuie să-l ramburseze până în 2025.

Casa procurorului Vladimir Adam

Vladimir Adam: Casa pe care o dețin este una veche, construită prin anii 1980 și procurată în 2000. Casa este parțial renovată, iar valoarea indicată este cea cadastrală. Locuim împreună cu părinții soției”.

În toamna anului 2019, Adam a încercat, fără succes, să ajungă procuror general. În 2014, acesta s-a judecat cu PG pentru restituirea a circa 10 mii de lei, rețineri din salariu cu titlul de prime de asigurare obligatorie a asistenței medicale. Prima instanță i-a dat dreptate procurorului, obligând PG să-i achite această sumă de bani.

Avere modestă și credit de achitat până în 2033

Gheorghe Borș este procuror în Secția politici, reforme și management al proiectelor din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a PG, funcție deținută din 2017. Borș activează în sistemul procuraturii din 1998, când a fost numit în funcția de procuror în cadrul Procuraturii Hâncești.

Procurorul trece, în declarația de avere și interese personale pentru 2020, venituri salariale de circa 371 de mii de lei, adică circa 31 de mii de lei lunar. La capitolul venituri, procurorul indică 280 de mii de lei, obținuți dintr-un contract de vânzare-cumpărare a unui bun.

Gheorghe Borș: „Soția mea a vândut casa părintească, moștenită de fratele ei. Fratele ei este peste hotarele țării și, în baza unei procuri, a vândut casa. Nu a fost venitul nostru, dar l-am indicat pentru a nu exista întrebări”.

Procurorul declară ½ cotă-parte dintr-un teren intravilan, pe care este construit un garaj, evaluat la 43 de mii de lei și ½ cotă-parte dintr-un apartament cu suprafața de 67 metri pătrați, procurat în 2012 cu 146 de mii de lei. Familia procurorului deține, din 2016, un automobil Mazda 2, fabricat în 2005, a cărui valoare indicată este de 10 mii de lei. Până în 2033 candidatul la funcția de membru CSP trebuie să restituie un credit în valoare de 160 de mii de lei, contractat în 2013.

Și-a procurat mașină din banii obținuți din vânzarea unui apartament

Eduard Bulat activează în organele procuraturii din 1994. Și-a început cariera la Criuleni, iar în 1997 a fost transferat la Chișinău. A activat la Procuratura mun. Chișinău, Procuratura Anticorupție, iar din 2008 și până în 2017 a fost șeful Secției prevenire şi combatere trafic de ființe umane a PG. După reforma instituției, în 2017, Bulat a câștigat concursul și a fost numit procuror-șef al Secției politici, reforme şi management al proiectelor. În august 2019, Bulat a fost ales de către Dumitru Robu, pe atunci procuror general interimar, pentru fotoliul de adjunct al procurorului general. A plecat din această funcție odată cu numirea lui Alexandr Stoianoglo în funcția de procuror-șef, dar a revenit în octombrie curent, când Robu a fost numit, din nou, procuror general interimar.

Eduard Bulat

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, procurorul declară un salariu total de circa 340 de mii de lei. Anul trecut, Bulat a vândut, cu 22 de mii de euro, un apartament de 120 de metri pătrați în Criuleni. Procurorul locuiește într-un apartament de 119 metri pătrați de pe strada Melestiu din Capitală, procurat în 2015 la preț preferențial, într-un bloc construit pentru angajații procuraturii. Anul trecut, procurorul și-a cumpărat, cu 22 de mii de euro, un automobil BMW X3, fabricat în 2016.

Eduard Bulat: „Am vândut apartamentul și cu acei bani mi-am procurat mașina”

În 2014 și 2016, procurorul a luat două împrumuturi în valoare totală de 55 de mii de euro de la sora sa Aliona Solonaru. Banii urmează să fie restituiți până în 2039, respectiv, 2041. În declarații de avere și interese Bulat nu a făcut referire la veniturile soției sale, acesta precizând pentru ZdG că, „dacă nu l-am indicat (venitul – n.r.), înseamnă că nu există”.

În august 2017, Colegiul de disciplină și etică a emis o hotărâre prin care a propus aplicarea în privința lui Eduard Bulat a sancțiunii disciplinare – avertismentul. Hotărârea a fost anulată de CSP, pe motiv că procurorul nu a comis abaterea disciplinară. În 2019, Bulat a candidat la funcția de procuror general, dar nu a trecut de prima etapă a concursului. Ulterior, acesta s-a adresat instanței de judecată cu solicitarea ca decizia Comisiei responsabilă de organizarea și desfășurarea concursului să fie anulată, invocând încălcarea regimului juridic al conflictului de interese și lipsa transparenței. Dosarul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție, care i-a respins cererea. Tot în toamna anului 2019, Bulat a depus o sesizare la Autoritatea Națională de Integritate și a solicitat verificarea membrilor Comisiei care a organizat concursul. În iunie 2020, solicitarea sa a fost însă respinsă. A contestat decizia primei instanțe, dar în noiembrie 2020, Curtea de Apel Chișinău a lăsat în vigoare decizia.

Casă cumpărată în 2017 și Lexus de 50 de mii de lei

Iuri Lealin

Iuri Lealin este procuror în Secția reprezentare în procedurile non-penale și implementare CEDO din cadrul Direcției judiciare a PG. Din 2017, acesta este formator în cadrul Institutului Național al Justiției. Și-a început cariera în organele procuraturii în 2009, în calitate de specialist principal în Aparatul procurorului general.

În declarația de avere și interese personale pentru 2020, Lealin declară un venit obținut din salariu și indemnizații de circa 495 de mii de lei. Procurorul declară că familia sa deține un teren intravilan, obținut în 2017, a cărui valoare indicată este de circa 18 mii de lei și o casă de locuit de 219 metri pătrați, procurată în același an, cu circa 765 de mii de lei. El mai declară un apartament de 71,7 metri pătrați, moștenit în 2002. Din 2018, familia Lealin are în proprietate un automobil Lexus RX 400H fabricat în 2008, a cărui valoare indicată este de doar 50 de mii de lei.

Casa procurorului Iuri Lealin

Iuri Lealin: „Nu știam cum să indic suprafața casei, dar ea are circa 80 de metri pătrați. Mi s-a părut corect să indic și suprafața subsolului, a mansardei și a încăperilor nelocative. În 2013 am făcut nuntă și am primit o sumă considerabilă de bani, cu care am procurat primul apartament. În 2017 am vândut apartamentul și, cu ajutorul părinților, am procurat casa. Tatăl soției activează de peste 20 de ani în Federația Rusă. Automobilul este procurat din Elveția. Atunci când l-am procurat era avariat. Un cunoscut m-a ajutat să-l aduc în țară, fără a achita plăți suplimentare. Separat, eu am achitat vămuirea automobilului. Prețul indicat în declarația de avere este cel care se regăsește în contractul de vânzare-cumpărare. Dacă veți căuta pe piața internațională astfel de automobile, veți vedea prețuri similare sau chiar mai mici”.

Casă de milioane, mașină nouă și datorii către firma soției

Dumitru Obadă deține, din februarie 2020, funcția de procuror – șef al Secției analiză criminologică, avizare și propuneri de legiferare din cadrul Direcției politici, reforme și protecția intereselor societății a PG. Anterior, a fost formator în cadrul INJ, iar pentru o perioadă scurtă a activat și la PA.

Dumitru Obadă

În declarația de avere și interese personale pentru 2020, procurorul declară un venit salarial de circa 485 de mii de lei, iar soția sa, Constanța Obadă, care este notar, a avut anul trecut un venit de circa 950 de mii de lei. Din 2014, soția procurorului deține o cotă de 25% din SRL „Şapte Spice”, o companie din industria fabricii de pâine și a produselor de patiserie, care în ultimii ani s-a remarcat pe piață. Alte 25% din acțiuni aparțin cumnatei sale, Iana Stratulat, soția magistratului Gheorghe Stratulat de la Judecătoria Chișinău, sediul Centru.

Familia Obadă deține, din 2019, trei camioane de model Ford Transit și un automobil ​​Volvo XC 90, fabricat în 2014, a cărui valoare indicată este de 400 de mii de lei. Cele trei camioane au fost date anul trecut în locațiune firmei SRL „Şapte Spice”, bugetul familiei Obadă fiind majorat astfel cu circa 283 de mii de lei. De anul trecut, în garajul procurorului se regăsește și un automobil Toyota RAV 4, fabricat în 2020, care l-a costat 507 mii de lei.

Candidatul la funcția de membru CSP mai declară două apartamente şi o casă de locuit de 192 de metri pătrați, dată în exploatare în 2017 și evaluată la circa 2,3 milioane de lei. Procurorul mai declară, de anul trecut, o datorie de 399 de mii de lei către firma SRL „Şapte Spice”, pe care trebuie să o restituie până în 2022. În 2016, Obadă a declarat că soția sa a primit o donație de 2 milioane lei.

Casa procurorului Dumitru Obadă

Dumitru Obadă: „Banii au fost donați de către tatăl soției și au acoperit o parte din cheltuielile pentru construcția locuinței. Camioanele au fost procurate din banii acumulați din plățile salariale, inclusiv veniturile din activitățile de notar pe care le desfășoară soția”.

Procedură disciplinară încetată și plângerea penală respinsă de instanță

Mihail Vinogradov este procuror în secția unificare a practicii în domeniul reprezentării învinuirii în instanțele de judecată. Acesta și-a început cariera de procuror la Procuratura raionului Ocnița în 1996, atunci când a fost angajat în calitate de ajutor al procurorului. La Ocnița, Vinogradov a activat până la începutul anului 2021, unde de-a lungul anilor a avansat în funcție, astfel că în ultimii patru ani a exercitat funcția de procuror șef al instituției. Între anii 2009-2013 a fost membru al CSP.

În 2010, legalitatea numirii lui Vinogradov în calitate de procuror la Ocnița a fost contestată de Oleg Moruz, pensionar al organelor Procuraturii. În sesizarea sa, petiționarul susținea că numirea acestuia în funcție a fost făcută în mod arbitrar, fără acordul CSP. Totodată, Moruz contesta și legalitatea alegerii lui Vinogradov în componența CSP. Sesizarea a fost însă respinsă, „ca fiind depusă de o persoană ce nu are statut de procuror”.

În 2014, șeful Secției securitate internă, Victor Ababii a intentat pe numele procurorului o procedură disciplinară pentru îndeplinirea necorespunzătoare a obligațiilor de serviciu, manifestată prin tergiversarea examinării unei cauze penale timp de circa 6 ani, pronunțarea unor hotărâri ilegale și neîntemeiate. Procedura disciplinară a fost încheiată însă, pe motivul expirării termenului de tragere la răspundere.

Mihail Vinogradov: „Ce să vă spun? Un dosar care era în procedură la un procuror, un dosar care ca multe alte dosare, aflate în procedură. Cauza a fost suspendată de mai mult timp, ulterior persoana dată a decedat. A încetat procedura, pentru că, în privința mea, nu s-au văzut încălcări, dar și pentru că termenul a expirat. A fost unica procedură disciplinară intentată în privința mea în toată cariera”.

În martie 2020, pe numele lui Mihail Vinogradov a fost depusă o plângere în instanța de judecată împotriva „acțiunilor, inacțiunilor și actelor organului de urmărire penală și ale organului care exercită activitatea specială de investigații”. Vinogradov a declarat pentru ZdG că cererea petiționarului a fost respinsă.

Mihail Vinogradov declară un apartament cu o suprafață de 82,5 metri pătrați, procurat în 2017, cu o valoare indicată de 125 de mii de lei. Procurorul mai indică două terenuri agricole cu o suprafață cumulată de 1 hectar, ambele obținute prin donație în anul 2009. Totodată, Vinogradov declară și datorii de circa 687 de mii de lei.

Firma soțului are avere de milioane

Cristina Gladcov din 2017 activează în calitate de procuroră în cadrul PA. Anterior a fost angajată în cadrul Procuraturii raionului Cimișlia și în Procuratura mun. Chișinău.

Cristina Gladcov

În 2017, pe numele Cristinei Gladcov au fost depuse șase plângeri prin care solicitanții contestau legalitatea ordonanțelor de neîncepere a urmării penale și clasarea proceselor penale. În trei cazuri, instanța de judecată a admis plângerile și a anulat ordonanțele. Același lucru s-a întâmplat și în 2018, atunci când magistrații au admis cererea unui petiționar care solicita anularea ordonanțelor de refuz în urmărirea penală și clasarea procesului, restituind cauza pentru o verificare suplimentară. Încheierile nu au fost atacate în instanța ierarhic superioară.

În 2021, familia Gladcov a procurat un autoturism model BMW GT 520D, fabricat în 2017, pentru care indică o valoare de 18,3 mii de euro. Familia Gladcov mai are trei autovehicule: un excavator CAT 432D, un camion MAN și un Ford Transit.

Potrivit declarației de avere și interese personale pentru anul 2020, familia Gladcov deține o casă de locuit, cu o suprafață de 112 metri pătrați și terenul intravilan, aferent imobilului, un apartament cu o suprafață de 70 de metri pătrați și un alt teren intravilan de 5 ari.

În același an, veniturile familiei au constituit circa un milion de lei, dintre care 564 de mii provin din darea în chirie a unor utilaje, iar alte 66 de mii de lei – din donații la evenimente de familie. Valentin Gladcov, soțul procurorei este unicul fondator și administrator al companiei „Alternativa-Construct” care are ca gen principal de activitate „lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor”. Pentru anul 2020, firma declară venituri de 22,92 de milioane de lei. Totodată, în ultimii ani, compania gestionată de soțul procurorei a fost conectată la bani publici, semnând zeci de contracte cu instituții publice pentru reparația unor drumuri.

Cristina Gladcov: „Reputația soțului o cunosc toți în regiunea în care activează, sunt primăriile care fac licitații și el participă la concursurile care sunt, dar are și contracte de subantrepriză. Mai mult ca atât, dacă nu greșesc, anul acesta a și primit diploma de la FISC pentru achitarea impozitelor. Deja este a treia generație la ei de persoane care se ocupă cu domeniul construcției, au o reputație oarecare, respectiv, chiar nu am nicio tangență cu activitatea lui”.

Apartament prin programul „Prima Casă” și mașină din 1998

Gheorghe Graur activează, în prezent, în calitate de procuror în cadrul Procuraturii mun. Chișinău, sediul Buiucani. Graur și-a început cariera la Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), acolo unde în 2017 a fost numit în calitate de consultat.

În 2020, veniturile familiei Graur au constituit circa 594 de mii de lei. Procurorul are în proprietate au autoturism de model Audi, fabricat în 1998, obținut în 2017 și pentru care indică un preț de 4 mii de euro, dar nu indică o locuință proprie.

Gheorghe Graur: „Eu, ca atare, sunt cu adresa de domiciliu la părinți acasă, dar anul acesta, în 2021, am intrat într-o ipotecă cu „Prima Casă”. Este un apartament de 56 de metri pătrați. Creditul este de 684 de mii de lei, la rata de 5% pentru următorii 25 de ani”.

Casa de milioane a surorii și o Toyota RAV 4 din 2019 – cadou

Eduard Florea și-a început cariera în 1991 la Procuratura Ungheni, acolo unde de-a lungul timpului a avansat în funcție, iar până în 2021, a fost procurorul șef al instituției. Între timp, în perioada anilor 2007-2010 a exercitat funcția de procuror-șef la Procuratura Fălești.

Eduard Florea

Potrivit declarației de avere și interese pentru anul 2020, familia Florea deține un apartament cu o suprafață de 47,5 metri pătrați, obținut în 1992. Totodată, din 2020, procurorul declară că are în folosință un autoturism de model Toyota Rav4, fabricat în 2019, fără a indica prețul. Procurorul mai are în folosință alte trei automobile: un W-T, fabricat în 1997, o Toyota Avensis, fabricată în 2004 și un Nissan Pathfinder, fabricat în 2006, mașini a căror valoare nu o indică. Totodată, acesta are în proprietate un Vaz-2108, fabricat în 1997, pentru care indică valoare „0”. Deși în declarația de avere din 2017, Florea declara trei terenuri agricole și cote-părți în alte două, în declarațiile ulterioare acestea nu se mai regăsesc.

Eduard Florea:Terenurile au fost donate soției, care, la rândul ei, le-a donat unor nepoți. Casa în care locuiesc este a surorii mele, plecată peste hotare”.

Averea procurorului a devenit subiectul unei investigații a Autorității Naționale de Integritate (ANI), după ce Jurnal TV a scris că familia Florea locuiește într-o casă la sol dintr-un cartier select al orașului Ungheni. Atunci, procurorul a explicat că este casa surorii sale, care locuiește peste hotarele țării. Totodată, acesta a precizat că automobilul de model Toyota Rav4, care la prețul de piață ajunge la circa 30 de mii de euro, a fost și el un cadou de la sora sa. Cât despre cele patru automobile pentru care nu indică prețul, Florea susține că el „poate nu știa cât e prețul”. Deocamdată, verificarea ANI nu a ajuns la o finalitate.

Donații de la tată, frate, soacră și mătușă

Ruslan Lungu este procuror din anul 2003, când a fost numit în funcție la Procuratura Ceadâr-Lunga. În 2011, Lungu a devenit procuror-șef al Procuraturii Bender. El a câștigat concursul anunțat de CSP pentru suplinirea acestei funcții și, în 2016, fără a avea un contracandidat, a promovat concursul cu media generală de 7,76. Fiind verificat atunci de către Secția Securitate Internă a PG, nu au fost stabilite „informații compromițătoare sau care ar indica asupra incompatibilității”. În iulie curent, Lungu a ajuns la PCCOCS.

Conform informațiilor din declarația de avere și interese pentru anul 2020, Ruslan Lungu deține un apartament cu suprafața de 55 de metri pătrați, procurat în 2015, un automobil Volvo XC90, fabricat în 2006 și procurat în 2016 cu circa 170 de mii de lei și 2 ha de terenuri agricole, pe care le dă în arendă.

În 2020, familia procurorului a contractat un credit în sumă de 175 de mii de lei, scadent în 2023, cu o rată a dobânzii de 14,7%. El a ridicat anul trecut un salariu lunar de circa 28 de mii de lei, fiind șeful Procuraturii Bender. A beneficiat și de o donație în sumă de 4 mii de euro. Lungu a indicat în declarațiile de avere și interese că familia sa a primit donații și în anii precedenți: 5 mii de euro în 2016, 1500 de euro în 2017 și alți 6 mii de euro în 2018. De fiecare dată donațiile au venit de la părinții, soacra și o mătușă a procurorului, de la Gheorghe Lungu, Eufrosinia Cojocaru și Larisa Stepanov. În majoritatea declarațiilor de avere depuse de procurorul Lungu în ultimii 10 ani este indicat că acesta a contractat în această perioadă mai multe credite bancare.

Ruslan Lungu: „O parte din donații le-am primit de la tatăl meu, care a decedat între timp. O parte din bani i-am primit după ce fratele mai mic a vândut casa părintească și am împărțit banii. Restul donațiilor sunt de la soacra mea, care lucrează în Federația Rusă și care donează mai mult pentru nepoței, dar și de la o mătușă, care este stabilită în Grecia, pe insula Mykonos, unde are un hotel. Pentru ea sumele donate nu sunt foarte semnificative. Soacra a donat 5 mii de euro când am procurat automobilul, în 2016. Atunci soția a zburat la Moscova și ea a venit cu banii de acolo, bani pe care i-a declarat la vamă, ca să nu avem pe urmă întrebări”.

Firma fostei soții, împrumutul de 30 de mii de dolari de la un fost fotbalist, crama și acuzațiile lui Rizea

Remus Moroz activează în organele procuraturii din 1998. A ocupat în ultimii ani funcția de procuror-șef al raionului Hâncești, ultima dată, în 2016, câștigând concursul fără a avea un contracandidat. Între anii 2013 și 2017, a fost și membru al CSP, ales de către Adunarea Generală a Procurorilor. Din aprilie 2021, Moroz deține fotoliul de adjunct interimar al procurorului-șef al Procuraturii raionului Strășeni, fiind desemnat prin ordinul lui Alexandr Stoianoglo.

Remus Moroz

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, Remus Moroz a indicat că, la data depunerii declarației, avea în proprietate un automobil vechi, Gaz 21, fabricat încă în 1969 și procurat în 2020 cu 5 mii de lei. Anterior, în 2016, procurorul declara că deține, prin contract de comodat un Land Rover, fabricat în 2008, iar în 2018 – că avea în proprietate o Skoda Superb, fabricată în 2014.

Remus Moroz mai trecea în declarația de avere pentru anul 2020 un apartament de 101 metri pătrați, cumpărat în 2012, o debara de 15,5 metri pătrați, dar și alte două bunuri imobile, dintre care unul de aproape 40 de metri pătrați, fără a indica categoria lor. Celălalt bun imobil declarat de procuror a fost dobândit în 2020, iar în luna mai curent a obținut autorizație de construcție. Remus Moroz nu a indicat în declarație categoria bunului imobil. Tot în același an, acuzatorul de stat susține că a împrumutat 30 de mii de dolari americani de la fostul fotbalist Anatolie Doroș. Banii ar urma să fie returnați până în 2024.

Procurorul a declarat pentru anul 2020 venituri salariale de circa 260 de mii de lei (21,5 mii de lei lunar). El a trecut în declarație că soția sa a primit 45 de mii de lei de la compania „Regal Lux Tur”. Datele publice arată că firma gestionează o companie de turism cu același nume, ea fiind fondată și administrată de Ana Moroz. Adresa juridică a firmei este în apartamentul de 101 metri pătrați declarat de Remus Moroz. Datele cadastrale consultate de ZdG arată că imobilul a aparținut lui Remus și Anei Moroz până în luna martie curent, când, în urma unui contract de partajare a averii comune a soților, a trecut doar în proprietatea Anei Moroz. Firma „Regal Lux Tur” nu se regăsește în declarațiile de avere depuse de procurorul Remus Moroz în ultimii ani, deși a fost fondată încă în decembrie 2012. Moroz a declarat firma într-o singură declarație, depusă în martie 2017.

Recent, la începutul lunii octombrie, Moroz a fost acuzat de către fostul deputat român Cristian Rizea, condamnat penal în România, dar refugiat la Chișinău, de faptul că ar gestiona, prin intermediul verișorului său, spălătoria amplasată V8 Washer de pe strada Valea Crucii din capitală. Datele cadastrale consultate de ZdG arată că terenul pe care este amplasată spălătoria este gestionat de firma V8 – Group, fondată în 2019. Compania este deținută de Cristina Urechi, fiind administrată de soțul ei, Vasile.

Remus Moroz, despre acuzațiile aduse de Rizea: Nici pe aproape. Nu îmi este nici verișor, nici rudă. Eu cred că cineva l-a dus în eroare (pe Rizea, n.r.). Nu-mi sunt nici rude apropiate, nici în grad de rudenie și nici în grad de prietenie. Nu am o tangență, mai ales de business cu el. Îl cunosc pe dl Urechi, desigur că-l cunosc. Însuși el m-a telefonat să mă întrebe de când sunt proprietar la afacerea lui.

  • despre compania „Regal Lux Tur”: „A fost declarată în toți anii. A fost a fostei mele soții, de care am divorțat în 2020. E o companie care a activat de prin 2017”. După ce am convenit cu procurorul să verifice informațiile din declarațiile sale de avere, acesta a revenit cu un apel, cu precizări. „Eu nu puteam să nu declar. În declarația pentru 2020 eu am indicat, la capitolul bunuri imobile, o încăpere de 39 de metri pătrați. Acesta este sediul la „Regal Lux Tur”. Eu am declarat firma și la compartimentul unde era salariul fostei soții. Eu nu am indicat cota-parte din firmă, pentru că ea era doar a fostei soții, declaram doar veniturile… E posibil că e o greșeală din partea mea, fără intenție”.
  • despre bunul imobil pentru care a obținut autorizație de construcție în 2020: „Nu este o casă de locuit. Am procurat un teren, la Hâncești, 49 de ari. Eu am luat-o cu titlul de cramă. Ea este în construcție”.
  • despre datoria contractată în 2020: „Dl Doroș este un prieten foarte apropiat de-al meu, este fratele finei mele. După ce am trecut prin procesul de divorț, am împrumutat banii de la el. El este fost fotbalist, care a jucat în selecționată, la Legia Varșovia…Sigur că poate justifica acești bani”.
  • despre apartamentul cedat fostei soții și actualul loc de trai: „Am discutat cu copiii și am lăsat soției apartamentul. Eu locuiesc acum în alt apartament, tot în aceeași casă. Apartamentul în care locuiesc nu este cumpărat de mine, stau în chirie”.

O donație de 22 de mii de euro de la mama

Elena Roșior este procuroră în cadrul Procuraturii raionului Anenii Noi încă din anul 1999. În declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, procurora a declarat că împreună cu soțul dețin în proprietate o casă de locuit cu suprafața de 107 metri pătrați, dobândită încă în anul 2004, două terenuri intravilane cu suprafața de 22 de ari, două automobile de model Dacia Logan, fabricate în anii 2007 și 2008 și procurate în 2014 și 2015 cu 2 și, respectiv, cu 5 mii de lei. În posesie, familia Roșior are un Nissan Qashqai, care valorează 200 de mii de lei, fabricat în 2015 și dobândit în 2019.

Familia Roșior declară că deținea, în martie 2021, când procurora depunea declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, 45 de mii de euro în trei conturi bancare. Procurora a mai declarat că, pe parcursul anului 2020, familia sa a beneficiat de o donație în sumă de 22 de mii de euro de la Lidia Morari, care este mama acuzatoarei de stat, iar alți 23 de mii de euro familia Roșior i-a primit în urma vânzării unui apartament cu suprafața de 35 de metri pătrați din Chișinău, în care investise începând cu anul 2018. Elena Roșior a declarat că a mai primit o donație de 5 mii de euro de la mama sa și pe parcursul anului 2018.

Elena Roșior: Mama mea poate justifica acești bani. Morari Lidia activează de 20 de ani peste hotarele R. Moldova, în Italia. Au fost efectuate niște tranzacții de vânzare-cumpărare, pe baza unei procuri generale. Pe parcursul anilor am declarat toate tranzacțiile, inclusiv în perioada când nimeni nu declara așa ceva. Soțul tot a lucrat peste hotare. Proveniența banilor poate fi ușor demonstrată. Sunt niște bani proveniți din lucrul muncit de peste hotare”.

Depozitul de 20 de mii de dolari de pe numele soției

Vasile Stoinov este, din luna noiembrie curent, procuror-șef interimar al UTA Găgăuzia, după ce, în ultimii patru ani, a ocupat funcția de adjunct al procurorului-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate şi Cauze Speciale, (PCCOCS), oficiul Sud, fiind desemnat, în august 2017, pentru un mandat de cinci ani. Stoinov fusese desemnat adjunct interimar al PCCOCS încă de la fondarea instituției, prin ordinul procurorului general din acea perioadă, Eduard Harunjen. Stoinov este procuror de aproape 30 de ani, fiind angajat în 1993 în organele procuraturii. El a mai fost anterior (între 2018 și 2019) șef interimar al Procuraturii UTA Găgăuzia, iar între anii 2013-2017 a fost membru al CSP.

Vasile Stoinov

În declarația de avere și interese pentru anul 2020, Stoinov a indicat că, împreună cu soția, directoare la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” din Comrat, dețin două apartamente, cu suprafețe de 50 și, respectiv, de 80 de metri pătrați, dobândite în 2015 și 2018, două case de locuit, una primită drept moștenire și alta obținută prin procesul de privatizare în urmă cu 20 de ani și 5,4 hectare de terenuri agricole. În 2020, soții Stoinov declară că au vândut un apartament de 42 de metri pătrați în orașul Taraclia pentru circa 14 mii de dolari. Familia Stoinov declară că mai are în proprietate un automobil de marcă Mitsubishi, fabricat în 2011 și procurat în 2015 cu 160 de mii de lei. Procurorul nu indică modelul mașinii. Într-un depozit bancar, soții Stoinov păstrează 20 de mii de dolari.

Vasile Stoinov: „Depozitul este al soției. Sora ei lucrează în Italia mai mult de 20 de ani. Au casă lăsată drept moștenire. Sunt bani primiți de la soră. Cum ei au împărțit banii, eu nu cunosc”.

Șapte credite în valoare de 784 de mii de lei

Olesea Vîrlan (fostă Stavinschi) este procuroră la Procuratura raionului Ialoveni din anul 2019, când a fost numită prin transfer. Anterior, de la accederea în organele procuraturii, în anul 2005, Vîrlan a activat în Procuratura raionului Rezina.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, Olesea Vîrlan a indicat că deține, din anul 2019, un apartament de 51 de metri pătrați, procurat cu 817 mii de lei. Din 2017, procurora declară că are în posesie un automobil de model Toyota Aygo, fabricat în 2007.

Candidata la funcția de membru al CSP a mai raportat că, pe parcursul anilor 2019 și 2020 a contractat nu mai puțin de șapte credite în valoare totală de 784 de mii de lei: 2 de la Moldova Agroindbank în valoare de 669 de mii de lei; unul, de 30 de mii de lei, de la Iute Credit; al patrulea, de 25 de mii de lei, de la Easy Credit; al cincilea, de 25 de mii de lei, de la Sebo Credit; al șaselea, de 20 de mii de lei, de la Microinvest și al șaptelea, de 15 mii de lei, de la Credit Bun. În 2019, când a fost transferată de la Procuratura Rezina la Procuratura Ialoveni, Olesea Vîrlan a declarat că a vândut un apartament în Rezina pentru 280 de mii de lei, dar și câteva terenuri pentru suma de 70 de mii de lei.

Olesea Vîrlan: „Sunt credite luate pentru procurarea apartamentului. Sigur că mă descurc. Cam așa…, dar nu pot altfel. Trebuie să mă descurc (fiind întrebată dacă reușește să achite creditele cu ajutorul salariului)”.

CSP este format, în total, din 12 membri. Instituția este garantul independenței şi imparțialității procurorilor, asigură numirea, transferarea, promovarea în funcţie şi aplicarea măsurilor disciplinare faţă de procurori.