Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   R. Moldova va suspenda Tratatul…

R. Moldova va suspenda Tratatul cu privire la forțele armate convenționale: prezența trupelor rusești pe teritoriul țării este unul dintre motive

Sursa foto: Ministerul Apărării al Republicii Moldova

R. Moldova va suspenda Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa, după ce Federația Rusă s-a retras oficial din Tratat fără a-și îndepărta trupele din R. Moldova, angajament prevăzut în document. Un proiect de lege în acest sens a fost votat în prima lectură de 60 deputați.

Potrivit comunicatului emis de Parlament, Tratatul cu privire la forțele armate convenționale în Europa, intrat în vigoare în 1992, impune restricții în ceea ce privește echipamentul militar din Europa și prezența forțelor armate în anumite regiuni sau la granițele dintre state. În anul 1999, 30 de state au semnat Acordul privind adaptarea Tratatului, care a vizat angajamentul Rusiei de a-și retrage trupele din țara noastră și din Georgia. „Pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, R. Moldova a refuzat să demareze procesul de ratificare a Acordului”, se explică în comunicat.

Astfel, necesitatea suspendării Tratatului cu privire la forțele armate convenționale în Europa rezidă din două motive. Mai exact, în 2023, Federația Rusă s-a retras oficial din Tratat, fără a-și îndeplini angajamentul de retragere a trupelor sale din R. Moldova și Georgia. Un alt motiv al suspendării Tratatului este agresiunea militară a Federației Ruse asupra Ucrainei, țară care, la fel, este membră a Tratatului. În aceste condiții, Ministerul Apărării consideră inutilă continuarea punerii în aplicare a Tratatului.

Documentul urmează a fi examinat de Parlament și în lectura a doua.