Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Alți 4 magistrați de la…

Alți 4 magistrați de la CSJ, inclusiv președintele interimar al instanței, au demisionat

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat în ședința de joi, 23 februarie, demisa a încă patru judecători de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Judecătorul Dorel Musteață, președintele interimar al CSM, magistratul Vladimir Timofti, președintele interimar al CSJ, și judecătorii Nicolae Craiu și Dumitru Mardari și-au depus cererile de demisie din funcția de judecători ai instanței supreme.

Noile plecări au venit la puțin peste o săptămână după aprobarea de către CSM a cererilor de demisie a 16 judecători de la CSJ.

Marți, 14 februarie 2023, Consiliul Superior al Magistraturii a acceptat cererile de demisie depuse de 16 judecători din cadrul Curţii Supreme de Justiţie. „Ulterior intervenirii demisiei judecătorilor, efectiv, la Curtea Supremă de Justiție vor activa 5 judecători în cadrul Colegiului Civil Comercial şi de Contencios Administrativ şi 3 judecători în cadrul Colegiului Penal, ţinând cont că un judecător este detaşat în CSM”, trage alarma instanța, într-un comunicat de presă.

Ala CobăneanuSvetlana FilincovaIurie DiaconuVictor Boico şi Victor Burduh vor pleca din sistemul judecătoresc la 1 martie 2023; Elena Cobzac – din 13 martie 2023, iar Nadejda TomaLiliana CatanMaria GhervasGalina StratulatIurie Bejenaru şi Ghenadie Plămădeală – din 31 martie 2023. Totodată, CSM a acceptat cererile de demisie depuse de Victor MicuLuiza Gafton și Petru Moraru, toți trei judecători la CSJ, membri detaşaţi în CSM, care au solicitat să le fie aprobată demisia din data de 3 aprilie 2023. A fost acceptată și cererea de demisie depusă de Anatolie Galben, un alt membru al CSM, judecător detașat de la Curtea de Apel (CA) Chișinău. 

Astfel, completul de judecători care examinează cauza penală de la CSJ a fostului președinte Igor Dodon a rămas fără doi magistrați – Vladimir Timofti și Ghenadie Plămădeală.

Președintele interimar al CSJ, Vladimir Timofti, activează în organele magistraturii din 1992. Potrivit magistrat.md, el a fost numit în 2002 în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă. Ulterior, în 2003, acesta a fost numit în funcția de judecător la CSJ. În 2012, lui Timofti i-a fost conferit gradul superior de calificare a judecătorului, iar în 2014 i-a fost acordată Diploma de Onoare a Consiliului Superior al Magistraturii. În noiembrie 2019, Timofti a fost desemnat pentru exercitarea interimatului funcţiei de preşedinte al CSJ până la completarea funcției în modul stabilit de lege.

Anterior, ZdG a scris că Vladimir Timofti a făcut parte din completul de judecători de la CSJ care, pe 12 februarie 2017, a respins ca inadmisibile recursurile depuse de părțile din dosarul fostului premier Vladimir Filat, judecat anterior pentru corupere pasivă și trafic de influență. Timofti a făcut parte și din completul de judecători care a pus punctul final în dosarul controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

În februarie 2017, ZdG a scris despre casa magistratului din orașul Codru. Detalii aici.

Dorel Musteaţă este judecător din 2005, când a fost numit în funcţie la Judecătoria Anenii-Noi. În 2011 ajunge preşedinte al Judecătoriei, iar în 2014 devine membru al CSM. La scurt timp, îşi dă demisia din funcţia de şef de instanţă, iar în septembrie 2016, colegii săi din CSM decid numirea sa, prin transfer, la Judecătoria Chişinău, începând cu 1 ianuarie 2017. Peste doar un an şi jumătate, fără să fi activat vreodată de facto la Judecătoria Chişinău, Dorel Musteaţă a fost înaintat de judecătorii acestei instanţe la funcţia de membru al CSM. Musteață ocupă funcția de președinte interimar al CSM din iunie 2021, iar din noiembrie 2021 este judecător la CSJ.

Nicolae Craiu activează la CSJ din 2016, iar Dumitru Mardari – din 2014.