Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Bărbatul învinuit că ar fi…

Bărbatul învinuit că ar fi furat aproape jumătate de milion de lei, care ar fi fost destinați finanțări partidului Șor, de la două tinere, deferit justiției

Procuratura Anticorupție (PA) anunță joi, 6 aprilie, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a unui tânăr, fiindu-i incriminate săvârșirea infracțiunii de jaf și huliganism, după ce a lăsat două tinere fără aproape jumătate de milion de lei.

În cadrul urmăririi penale s-a stabilit că mijloacele bănești sustrase erau destinate pentru finanțarea protestelor organizate de către partidul Șor, în fața diferitor instituții publice din municipiul Chișinău. Conform PA, acești bani au fost ridicați și recunoscuți în calitate de corp delict în cadrul dosarului privind finanțarea ilegală a partidului politic.

Cauza penală a fost inițiată în luna decembrie 2022, de către Inspectoratul de Poliție Rîșcani al Direcției de Poliție a mun. Chișinău în baza plângerilor a două tinere, ulterior retrasă de către procurorul general și transmisă pentru efectuarea urmăririi penale de către Centrul Național Anticorupție (CNA).

Potrivit materialelor, învinuitul, aplicând violență nepericuloasă asupra victimelor, a sustras în mod deschis un pachet în care se aflau mijloace bănești în sumă de circa 487 de mii de lei. Ulterior, încălcând ordinea publică și „din intenții huliganice”, învinuitul ar fi inițiat un conflict cu un cetățean care a încercat să intervină în apărarea victimelor, în rezultatul căruia i-a aplicat lovituri cu ranga metalică, cauzându-i potrivit raportului de expertiză judiciară vătămări ușoare.  

În prezent, învinuitul se află în arest la domiciliu, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani.

Pentru infracțiunea comisă legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 8 la 12 ani pentru jaf și închisoare de la 3 la 7 ani pentru huliganism.

Anterior, Poliția a informat că, la 20 decembrie, pe strada Kiev din sectorul Râșcani al capitalei, un bărbat a sustras de la două femei o geantă în care se aflau bani, portmoneele cu actele de identitate și două inele din aur, prin aplicarea mai multor lovituri cu pumnii și cu o rangă din metal pe suprafața corpului. Suma prejudiciului a fost estimată atunci la 914 000 de lei.