Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   O geantă cu circa 900…

O geantă cu circa 900 de mii de lei, destinați finanțării partidului Șor, furată de un bărbat. Acesta a atacat două tinere care acționau în interesele partidului

Două tinere, care acționau în interesele unui partid politic, au fost atacate în sectorul Râșcani al capitalei. Potrivit poliției, la 20 decembrie, pe strada Kiev, un bărbat a sustras de la două femei o geantă în care se aflau bani, portmoneele cu actele de identitate și două inele din aur, prin aplicarea mai multor lovituri cu pumnii și cu o rangă din metal pe suprafața corpului. Suma prejudiciului a fost estimată la 914 000 de lei.

Astfel, în cadrul acțiunilor procesual penale polițiștii au stabilit că tinerele „acționau în interesele unui partid politic, iar banii erau destinați pentru finanțarea acestuia”.

Conform surselor ZdG, ar fi vorba despre finanțarea partidului Șor.

Urmare acțiunilor întreprinse de către ofițerii de investigare și urmărire penală, suspectul a fost reținut în curtea unui bloc. Asupra lui polițiștii au depistat o rangă metalică, o pereche de mănuși, cagulă și geanta în care se aflau banii.

„In cadrul audierilor bărbatul și-a recunoscut vina, comunicând că se cunoaște cu tinerele și știa despre faptul că aveau în geantă o sumă mare de bani.

Martor al infracțiunii a fost un bărbat care a intervenit să rețină suspectul, dar s-a ales cu multiple traume aplicate cu ranga metalică”, se arată într-un comunicat al Poliției.

Bărbatul a fost reținut pentru 72 de ore, iar pentru faptele comise el riscă până la 14 ani de închisoare.

Zeci de percheziții au fost efectuate de procurori și 20 de pungi negre cu câteva milioane de lei au fost ridicate, în cadrul dosarului privind presupusa finanțare ilegală a Partidului Șor. O sumă aproximativă de 3,5 milioane de lei, care ar constitui cheltuielile săptămânale pe care le suportă Partidul Șor pentru finanțarea protestelor, inclusiv cheltuieli de transport și plățile pentru oamenii aduși organizat la manifestații, au fost, de asemenea, ridicați.

Datele au fost făcute publice de șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, care a subliniat că ancheta a folosit informații și de la jurnaliștii de investigație. Ziarul de Gardă a dezvăluit, în cadrul unei investigații sub acoperire, cum sunt plătiți oamenii și cum sunt aduși organizat la protestele Partidului Șor. Patru reporteri ZdG s-au infiltrat în rândul protestatarilor de la Orhei, iar trei dintre ei au primit recompense bănești în sume de câte 400 de lei. Banii au fost transmiși ulterior Centrului Național Anticorupție. 

Procuratura Anticorupție (PA), Centrul Național Anticorupție (CNA) și Serviciul de Informații și Securitate (SIS) au descins joi, 20 octombrie, cu percheziții la liderii regionali și activiștii Partidului Șor, din mai multe localități din R. Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul unui briefing de către șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, după ce în dimineața aceleiași zile, deputatul fugar, Ilan Șor, s-a plâns pe Facebook de faptul că oamenii săi sunt supuși perchezițiilor.