Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Mesajul Iuliei Navalnaia, după…

VIDEO Mesajul Iuliei Navalnaia, după înmormântarea soțului său: „Lioșa, îți mulțumesc pentru 26 de ani de fericire absolută”

Sursa: AP/Profimedia

Soția opozantului rus Alexei Navalîi, care a fost înmormântat vineri, 1 martie, la Moscova, a publicat un mesaj adresat acestuia, la scurt timp după încheierea funeraliilor. Iulia Navalnaia nu a participat la înmormântarea soțului său, fiind în afara Rusiei de mai mult timp, împreună cu copii celor doi.

„Lioșa, îți mulțumesc pentru 26 de ani de fericire absolută. Da, chiar și pentru ultimii trei ani de fericire. Pentru dragoste, pentru că m-ai susținut mereu, pentru că m-ai făcut să râd chiar și din închisoare, pentru că te-ai gândit mereu la mine.

Nu știu cum să trăiesc fără tine, dar voi face tot ce pot pentru a te face să te bucuri acolo sus pentru mine și să fii mândru de mine. Nu știu dacă voi reuși sau nu, dar voi încerca.

Sunt sigură că ne vom întâlni într-o zi. Am atât de multe povești nespuse pentru tine și am atât de multe cântece salvate pe telefon pentru tine, cântece prostești și amuzante și, în general, sincer, groaznice, dar sunt despre noi, și am vrut atât de mult să te las să le asculți. Și am vrut atât de mult să te privesc cum le asculți, cum râzi și apoi să mă îmbrățișezi.

Te voi iubi pentru totdeauna. Odihnește-te în pace”, a scris Iulia Navalnaia pe canalul său de X, publicând un clip cu ei doi de-a lungul timpului.

Mii de ruși au scandat vineri numele politicianului de opoziție Alexei Navalnîi și au spus că nu vor ierta autoritățile pentru moartea sa, în timp ce mama și tatăl său au participat la înmormântare, la Moscova, înconjurați de poliție.

După ce sicriul său a fost scos din lăcașul sfânt și a pornit spre cimitir, unii oameni au scandat „Rusia va fi liberă”, „Nu războiului”, „Rusia fără Putin”, „Nu vom uita” și „Putin este un ucigaș”.

Moartea lui Alexei Navalnîi

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit pe 16 februarie 2024, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spunea că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. 

Trupul neînsuflețit al opozantului s-a aflat la Spitalul Clinic Raional Salekhard, pe acesta fiind identificate vânătăi. Mamei lui Alexei Navalnîi, Liudmila, i-a fost arătat trupul neînsuflețit al fiului său la aproape o săptămână de la decesul acestuia. Femeia a anunțat că anchetatorii ruși plănuiesc să-i îngroape fiul în secret, fără înmormântare, și a declarat că nu este de acord cu acest lucru.

Asociatul lui Navalnîi, Ivan Jdanov, a declarat că forțele de ordine i-au pus trei condiții Liudmilei Navalnaia, după care ar fi gata să ducă trupul fiului ei la Moscova cu o aeronavă specială: să păstreze tăcerea despre înmormântare până în momentul aterizării avionului, să fie însoțită de ofițeri ai Comitetului de Investigații până la înmormântare și să aleagă un anumit cimitir din Moscova, dar să fie de acord ca trupul politicianului să fie păstrat în regiunile Moscova sau Vladimir. Ulterior însă, „în coordonare cu Moscova”, anchetatorii au refuzat să fie de acord cu privire la sălile de despărțire și la biserica pentru slujba de înmormântare și au schimbat termenii,propunându-i mamei lui Navalnîi „să organizeze înmormântarea într-un mod exclusiv familial”. Ulterior, corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi a fost predat familiei.