Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Pe corpul neînsuflețit al lui…

Pe corpul neînsuflețit al lui Alexei Navalnîi au fost găsite vânătăi. Informații noi după moartea misterioasă a opozantului rus

Foto: AFP

Moartea lui Alexei Navalnîi, cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, a devenit principalul subiect de discuție pentru locuitorii din orașul Salekhard, capitala districtului autonom Iamalia-Neneția (acolo unde se află colonia „Lupul polar”, n.red.). În prezent, trupul neînsuflețit al opozantului se află la Spitalul Clinic Raional Salekhard, pe acesta fiind identificate vânătăi. Totuși încă nu a fost efectuată autopsia, scrie Novaya Gazeta Europe, citând surse.

„Salekhard este un oraș cu puțin peste 50.000 de locuitori și, prin urmare, cei care locuiesc aici de cel puțin două decenii au cunoștințe și prieteni în multe domenii de activitate diferite. De aceea este foarte dificil să păstrezi ceva secret față de localnicii de aici. Mai ales când este vorba despre un eveniment global, precum moartea unui politician de talie mondială”, a declarat Dmitri, un locuitor al orașului, pentru Novaya Gazeta Europe.

Imediat după deces, trupul lui Navalnîi ar fi fost transportat mai întâi în orașul Labytnangi, iar în seara zilei de 16 februarie a fost dus la Spitalul Clinic Raional Salekhard.

„De obicei, cadavrele celor morți în colonii sunt duse direct la Biroul de Medicină Legală de pe strada Glazkova, dar din anumite motive le-au dus la spitalul clinic raional”, a declarat un angajat al serviciului de ambulanță Salekhard, a cărei clădire se află la 500 de metri de spital.

„L-au dus cu mașina la morgă, l-au adus înăuntru, iar apoi doi polițiști au stat în fața ușii. Ar fi trebuit să pună o pancartă pe care să scrie: „Aici se întâmplă ceva misterios”! Bineînțeles, toată lumea a vrut să știe ce s-a întâmplat, de ce atâta secretomanie și dacă nu cumva se încearcă să se ascundă ceva grav. Oamenii au început să afle prin toate mijloacele ce se întâmplă”, a adăugat el.

S-a aflat rapid că a fost adus cadavrul politicianului și că moartea nu a fost „de natură criminală”, adică fără arme de foc. Și apoi s-a răspândit vestea că medicilor legiști locali li s-a interzis să facă autopsia, potrivit angajatului.

„Aici, pentru prima dată, părerile au fost diferite. Unii au spus că au primit ordin de la Moscova să aștepte specialiștii din capitală, în timp ce alții au susținut că medicii înșiși au refuzat să facă autopsia. Cazul este politic și nu este clar cum se va termina. Iar dacă faci o autopsie și primești un ordin de schimbare a rezultatului, nu te poți întoarce din drum. Și atunci te pot face vinovat. Iar dacă nu s-a făcut autopsia, nu ai pe cine să întrebi. În plus, acum e iarnă, cadavrele pot fi depozitate timp de săptămâni întregi”, a relatat angajatul.

O altă sursă din cadrul serviciului de ambulanță a declarat că pe corpul neînsuflețit al lui Navalnîi au fost găsite vânătăi.

„În calitate de ofițer de ambulanță cu o experiență destul de îndelungată, pot spune că astfel de leziuni, așa cum au fost descrise de cei care le-au văzut, apar în urma unor convulsii. Persoana are convulsii, se încearcă să o țină, iar convulsiile pot fi foarte puternice, astfel apar vânătăile. Au mai spus că avea o vânătaie pe piept. E genul de vânătăi care apar în urma unui masaj cardiac indirect. Cu alte cuvinte, au încercat să-l resusciteze și a murit, cel mai probabil, din cauza unui stop cardiac. Dar nimeni nu spune nimic despre motivul pentru care s-a produs stopul cardiac”, a spus acesta.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a decedat după gratii

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit vineri, 16 februarie, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spune că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. 

„O agitație inexplicabilă a început încă din seara zilei de 15 februarie”

Un prizonier din colonia penală nr. 3 din Iamal, unde era încarcerat Alexei Navalnîi, consideră că opozantul rus a murit mult mai devreme decât ora anunțată, cel mai probabil încă pe 15 februarie. Acesta a povestit despre evenimentele din ajunul morții politicianului. DETALII AICI