Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   VIDEO/ Soția opozantului Alexei Navalnîi…

VIDEO Soția opozantului Alexei Navalnîi anunță că va continua munca acestuia. Discursul integral

Imagine-simbol

Soția lui Alexei Navalnîi, Iulia, a ținut un discurs luni, 19 februarie, în care a spus că va continua cauza soțului ei. Navalnaya a spus că politicianul a fost ucis de președintele rus Vladimir Putin și a subliniat că știe „ce anume” a provocat acest lucru și curând va povesti cine sunt persoanele care au executat direct crima.

„(…) Nu ar fi trebuit să înregistrez acest video. Ar trebui să fie o altă persoană în locul meu, dar acest om a fost ucis de Vladimir Putin. Acum trei zile, Vladimir Putin l-a ucis pe soțul meu, Alexei Navalny. Putin l-a ucis pe tatăl copiilor mei, Putin mi-a luat cel mai prețios lucru pe care îl aveam, cea mai apropiată și mai iubită persoană – dar Putin l-a luat și pe Navalny de lângă tine.

(…) În toți acești ani am fost alături de Alexei: alegeri, mitinguri, arest la domiciliu, percheziții, rețineri, închisoare, otrăvire, din nou mitinguri, arestări și din nou închisoare.

(…) Știm exact de ce Putin l-a ucis pe Alexei acum trei zile. O să vă spunem în curând. Vom afla cu siguranță cine și cum anume a săvârșit această crimă. Vom da nume și vom arăta fețe.

(…) Dar cel mai important lucru pe care îl putem face – pentru Alexei și pentru noi înșine – este să continuăm să luptăm. Mai mult, mai disperați, mai feroce decât înainte.

(…) Știu, știu, că vă întrebați: de ce s-a întors? De ce s-ar arunca de bună voie în ghearele celor care aproape l-au ucis odată? De ce un asemenea sacrificiu? La urma urmei, ar fi putut să trăiască în pace, să se facă pe sine și pe familia sa. Nu putea să vorbească, să nu investigheze, să nu se exprime și să nu lupte. Dar nu a putut. Alexei iubea Rusia mai mult decât orice pe lume. El a iubit țara noastră, v-a iubit pe voi. El a crezut în noi, a crezut în puterea noastră, în viitorul nostru, în faptul că merităm tot ce este mai bun. Nu în cuvinte, ci în fapte.

(…) Omorându-l pe Alexei, Putin a omorât jumătate din mine, jumătate din inima mea și jumătate din sufletul meu. Dar încă mai am cealaltă jumătate, iar aceasta îmi spune că nu am dreptul să renunț. Voi continua cauza lui Alexei Navalnîi (…)”, a declarat Iulia Navalnaya.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a decedat

Cel mai vehement critic al lui Putin din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit vineri, 16 februarie, în închisoare, la vârsta de 47 de ani. În anunțul Serviciului Federal al Penitenciarelor se spune că lui Navalnîi i s-a făcut rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința, cauza preliminară asupra căreia insistă autoritățile ruse fiind o tromboză. Prietenii lui Navalnîi și liderii internaționali au condamnat modul în care a decedat politicianul, acuzând autoritățile ruse că se fac vinovate de moartea acestuia.

Iulia Navalnîi, soția opozantului rus, a făcut apel la comunitatea internațională să se unească împotriva președintelui rus Vladimir Putin și a regimului său. Între timp, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că nu deține informații cu privire la cauza morții lui Navalnîi: „Este de competența medicilor să afle”. 

Trupul neînsuflețit al opozantului rus Alexei Navalnîi rămâne de negăsit pentru a treia zi.