Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   UPDATE/ Mihai Popșoi va fi…

UPDATE Mihai Popșoi va fi numit în funcția de ministru de Externe. Cristina Gherasimov, numită ministră pentru Afaceri Europene, dar fără un minister nou

Colaj ZdG

UPDATE 12:30 Nicu Popescu își va păstra funcția până pe 29 ianuarie, iar Cristina Gherasimov va fi numită în funcția de ministră pentru Afaceri Europene. Precizările au fost făcute de purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă, care a menționat că în cazul mandatului lui Gherasimov este vorba despre instituirea unei noi funcții de ministru „fără portofoliu”.

După numire, ministra va conduce Biroul pentru Integrare Europeană, care a fost recent constituit, fără a fi constituit un nou minister, a mai precizat Vodă, la fel ca viceprim-ministrul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.

Știrea inițială:

Vicepreședintele Parlamentului Mihai Popșoi va ocupa funcția de ministru de Externe, începând de săptămâna următoare. Anunțul a fost făcut miercuri, 24 ianuarie, la începutul ședinței Guvernului, de către prim-ministrul Dorin Recean.

Portofoliul de Integrare Europeană va fi preluat de secretara de stat de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) Cristina Gherasimov care va conduce Ministerul pentru Afaceri Europene, a mai anunțat Recean, fără a preciza când va fi instituit noul minister.

Remanierile vin după ce ministrul Nicu Popescu și-a anunțat demisia din funcție.

Mihai Popșoi este președintele fracțiunii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Parlament și vicepreședintele formațiunii politice.

Acesta a devenit deputat în urma alegerilor din februarie 2019, din partea Blocului electoral „ACUM Platforma DA și PAS”, iar în iulie 2021 – pe lista PAS. Popșoi este și membru al Comisiei parlamentare politică externă și integrare europeană.

Popșoi și-a început cariera profesională în 2009, în calitate de manager de proiect la Centrul NATO în R. Moldova. O perioadă de timp a fost analist politic la Ambasada SUA în R. Moldova și analist al riscurilor politice și de securitate la Fundația Jamestown, un grup de cercetare și analiză, privind politica de apărare din Washington. A activat și în cadrul Fundației Kondrat Adenauer, dar și la Asociația pentru Politică Externă din Moldova. 

ZdG a relatat anterior că Ion Popșoi, tatăl vicepreședintelui PAS, a fost membru al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova (PCRM). La alegerile locale din 2015, alături de comuniști, a obținut mandatul de consilier al orașului Vadul lui Vodă. A părăsit rândurile PCRM înainte ca Mihail Popșoi să ajungă în echipa Maiei Sandu, și a activat în calitate de consilier independent. După ce și-a încheiat mandatul de consilier, Ion Popșoi a renunțat la politică. 

Într-un comentariu oferit ZdG, Mihail Popșoi a confirmat atunci că tatăl său a făcut parte din PCRM și spune că într-un stat democratic este un lucru firesc, ca într-o familie, să existe viziuni politice diferite.

La sfârșitul anului 2023, șefa statului, Maia Sandu, a semnat decretul cu privire la eliberarea Cristinei Gherasimov din funcția de consilieră în domeniul politicii externe și integrării europene, în baza cererii de demisie.

Documentul a fost semnat de șefa statului pe 27 decembrie 2023, la o zi după ce Cristinei Gherasimov i s-a acordat medalia „Meritul Civil”, pentru „merite deosebite în promovarea politicii externe, susținerea constantă a eforturilor de integrare europeană și pentru contribuție substanțială la deschiderea negocierilor de aderare”.

Pe 5 decembrie 2023, Gherasimov a fost numită secretară de stat la MAEIE.